Platte buik door oefeningen en gezonde voeding
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Een platte buik krijg je mede door oefeningen (krachttraining) en gezonde voeding.
Doe squats in plaats van buikspieroefeningen
Veel buikige mannen doen lange series sit-ups en crunches in de hoop dat de gegeselde buikspieren het omringende buikvet als brandstof zullen gebruiken. Lokaal vet verbranden of spotreductie heet dat. Onderzoek laat echter zien dat buikspieroefeningen vet niet plaatselijk laten wegsmelten. Dat zou ook vreemd zijn. Er is namelijk geen direct contact tussen spieren en het omringende vet.
Als je vet wil verbranden, moet dit eerst vanuit de vetcellen naar de lever worden vervoerd. Daar wordt het omgezet in het type vetzuur dat als brandstof kan dienen. Deze vetzuren reizen via het bloed naar de spieren die erom vragen. Je hebt niet in de hand welke vetcellen hun inhoud als eerste naar de lever sturen als je gaat sporten. Meestal verbrand je het vet dat het laatst is opgeslagen, en meestal is dat vet in de buik. Dus op indirecte wijze verbrand je inderdaad buikvet door buikspieroefeningen te doen. Maar omdat beenspieren veel groter zijn en meer energie gebruiken dan buikspieren, kun je beter squats doen of gaan hardlopen om buikvet te verbranden.
Houd je gereedschap in zicht
Bij een deel van de mannen verdwijnt het geslacht uit het eigen zicht door de opbollende buik. Voor dat drama kent de Nederlandse taal een uitdrukking: ‘Goed gereedschap hangt onder een afdakje’. Grappig, maar het klopt niet. Verschillende grote onderzoeken hebben onomstotelijk laten zien dat overgewicht in het algemeen en buikvet in het bijzonder je risico om erectieproblemen te krijgen vergroot. Heb je een buikomvang van 102 centimeter of groter, dan heb je volgens een Europese studie onder ruim 3300 mannen een verdubbelde kans op erectieproblemen. Ben je te zwaar en kamp je met erectieproblemen, dan is afvallen je beste route naar herstel van je mannelijke vermogens.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).