Wat is de beste PCOS behandeling?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Wat is de beste PCOS behandeling

Hoe kan je het beste de symptomen van PCOS behandelen? Dit kan in samenwerking met de arts maar veel beter, begin eerst met het aanpassen van je leefstijl.

Welke PCOS behandeling schrijft de arts voor?

Wanneer een arts symptomen ziet van PCOS bij een vrouw in de vruchtbare leeftijd zoals cystes op de eierstokken (PCO) met een echo of verhoogde mannelijkheid in het bloed (testosteron en LH) volgt er meestal een snelle symptoombestrijdende oplossing. De dokter zal meestal de anticonceptiepil (of mirenaspiraal) voorschrijven wanneer er nog geen zwangerschapswens is. Wanneer er wel een zwangerschapswens is zijn er andere medische hulpmiddelen en medicatie voor handen. Ook na een zwangerschap kan PCOS nog steeds aanwezig blijven. Bij overgewicht zal er mogelijk een verwijzing naar een diëtist zijn. Voor klachten die soms ontstaan door PCOS zoals overbeharing en acne zijn uiteraard symptoombestrijdende behandelingen mogelijk zoals haren weglaseren en huidtherapie, maar dit doet niets met de onderliggende oorzaken.

Download online hormoontest

Hoe kan je PCOS zelf natuurlijk behandelen?

In de reguliere geneeskunde zal de rol van leefstijl niet altijd gepromoot worden bij vrouwen met PCOS, maar gesproken worden over een genetische aanleg en soms zelfs dat het niet te genezen is. Uiteraard zal er een genetische aanleg onder liggen (erfelijk), maar dat wil niet zeggen dat er dan met leefstijlaanpassing niets mogelijk is. Het eerste antwoord op de vraag ‘ik heb PCOS en ik wil zwanger worden’ zou dan ook wat mij betreft een antwoord met betrekking tot voeding en leefstijl moeten zijn. Medische hulpmiddelen en therapie zoals medicijnen kunnen altijd later nog ingezet worden bij een kinderwens. Veel vrouwen kunnen van PCOS afkomen door de voeding en leefstijl aan te passen. PCOS is dus vaak omkeerbaar (1).

4 leefstijltips:

  1. Eet onbewerkte voeding, minimaal 400 groente per dag, en eet suiker-, zuivel-, en glutenvrij (eerst coeliakie bij de huisarts uitsluiten alvorens te elimineren) om het immuunsysteem meer tot rust te krijgen en onstekingsactiviteit in het lichaam te verlagen. Afvallen kan voor vrouwen met overgewicht veel verbetering geven. (2)
  2. Beweeg veel en train regelmatig. Krachttraining zorgt ervoor dat er meer receptoren voor insuline aangemaakt worden en dit vermindert insulineresistentie. (3)
  3. Beperk stress zo veel mogelijk. Bij slanke vrouwen (zonder metabool syndroom) is stress vaak een belangrijke veroorzaker van PCOS. (4)
  4. Optioneel in overleg met een deskundige, suppletie van vitamine D3, Vitamine B8 ( Inositol), lijnzaad, broccolikiemextract, curcuma longa (geelwortel), groene thee extract EGCG, mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens). (5) (6)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wauw, wat een indrukwekkend verhaal om te lezen. En wat mooi om te lezen dat een andere leefstijl zo’n effect kan hebben. Helaas is ook bij mij PCOS geconstateerd en ik ben al meer dan een jaar niet meer ongesteld. Ik probeer iedere dag gezond te eten en nu sinds kort ook zuivel en suikervrij. Heel internet heb ik afgestruind naar tips bij PCOS. Ik lees veel over een koolhydraat arm dieet.. Ik ben een slanke vrouw en kan eerder een kilootje meer gebruiken dan minder. Ik ben dus bang als ik minder koolhydraten en meer vet ga eten ik… Lees verder »

Hallo Bianca,
Als de voeding goed is en je ervaart nog steeds klachten van PCOS moet je verder gaan kijken. Er zijn meer oorzaken voor dit probleem. Ralph heeft hier een mooi blog over geschreven.
M.vr.gr.
Gerda van Dijk

Hoi Ellen, wat fijn om te lezen dat ik niet de enige en je hebt een mooi verhaal geschreven. ook bij mij is pcos geconstateerd. Ik heb heel internet afgestruind om meer te weten te komen over pcos. Wat ik overal tegen kom is om suiker vrij en zuivel vrij te eten en niet teveel koolhydraten en meer gezonde vetten. Mijn voeding bestaat voor ongeveer 40% uit koolhydraten 30% vet en 30% eiwit. Ik vraag me af wat de beste verhoudingen zijn. Ik ben 29 jaar oud en een slanke bouw. Ik ben dus bang als ik minder koolhydraten ga… Lees verder »

Hi! Wat een mooi verhaal om te lezen! Super fijn dat je manier van leven heeft bijgedragen aan gezonde eierstokken én een tweede zwangerschap!
Zelf kamp ik ook al bijna 2 jaar met PCOS sinds het stoppen van de pil, en volg al veel van de adviezen op uit de Hormoonbalans en behandeling van een mesoloog. Je geeft aan dat Barbara advies geeft nog lager te gaan zitten in je koolhydraatinname. Mag ik vragen hoeveel zij adviseert en wat je aan koolhydraten zoal eet op een dag?
Geniet van je zwangerschap!