PCOS behandeling

Anoniem: “Inmiddels ben ik super trots dat ik kan zeggen dat ik en mijn man 6 weken in verwachting zijn van ons 2e kindje.”

Waarom mijn verhaal zo belangrijk is om te lezen? Omdat de herstelkansen van een lichaam enorm worden onderschat! Ook al wordt een medische diagnose gegeven en kunnen de gevolgen van deze aandoening met medicijnen eenvoudig worden verholpen. Geloof mij: Ga terug naar de bron, ga voor een natuurlijke PCOS behandeling, en je investeert voor je leven lang!

Misschien handig om eerst iets meer over mezelf te vertellen. Ik ben een jonge vrouw, super fit, energiek en zorg goed voor mezelf en mijn omgeving. Toen ik mijn huidige man leerde kennen was ik 16 en ben toen snel genoeg de Microgynon (de pil) gaan slikken. Omdat ik destijds al vier jaar ongesteld was, maar nog steeds niet regelmatig, gaf de huisarts me mee dat dit een probleem kon worden zodra ik kinderen zou willen.

Ik heb 10 jaar zonder weerwoord de pil geslikt en de laatste woorden van mijn huisarts speelde me steeds vaker door mijn hoofd. Om te zeggen dat wij al direct kinderen zouden willen, nee, maar als je weet wat ik weet en dan wachten, is ook niet handig. Ik liet een koperspiraaltje (hormoonvrij!) plaatsen en wachtte af of mijn cyclus zich had hersteld. Helaas was dit niet het geval. Eens is de vijf tot zeven maanden ongesteld is niet bepaald handig bij een kinderwens. Voor deze kinderwens hebben wij medische hulp gevraagd, waar ik na bloedonderzoek en een echo te horen kreeg dat ik PCOS had. Met behulp van Clomid telden wij vrij snel aan van ons eerste kindje. Een goede zwangerschap en geen complicaties.

Wat was mijn natuurlijke oplossing?

Toen ons kindje een half jaar oud was ben ik mij verder gaan verdiepen in de oorzakelijke factoren van PCOS…  Ik heb het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ gelezen en een mail naar Barbara Havenith gestuurd met de vraag welke supplementen zij op basis van mijn gegevens adviseert. Daarnaast via de site van Ralph Moorman naar de dichtstbijzijnde expert gezocht om mijn hormoonbalans te herstellen, zo kwam ik bij Ellen Brummans van Natuurel terecht die mij goed heeft geholpen. De tips:

  • Barbara adviseerde me in haar e-mail dat ik mijn vitamine B en D kon laten prikken, daarbij vermeld dat zij een hogere normwaarde hanteert dan een gemiddelde huisarts. Ik las het boek ‘Hormoonbalans’ en haalde daar de eerste veranderingen uit. En om dit alles op mijn lijf af te stemmen ging ik dus naar Ellen.
  • Suppletie als extra ondersteuning werd geadviseerd, niet wetende dat het merk en de soort samenstelling zo’n verschil kan maken;
  • Ik werd mij bewust van de verhouding (groene) groente binnen mijn dagelijkse voeding. Ik at in verhouding veel fruit wat mijn lever (die bij een hormoonbalans erg belangrijk is) zou kunnen overbelasten. Dus in plaats van een extra stuk fruit nu de groene paprika of een komkommer;
  • Waar ik vond dat ik al best bewust was, varieerde ik in voeding binnen de week en zeker de weken onderling nog meer;
  • Waar ik nog teveel koolhydraten nam, heb ik dit nog verder omlaag gebracht;
  • Mijn stresslevel werd gebalanceerd: cafeïne en theïne omlaag en in plaats van explosieve sporten koos ik ervoor om de yoga op de starten en wat vaker de fiets te nemen;
  • Ik leerde over het belang van stressfactoren en (on)bewuste stressoren op het gebied van seksualiteit werden bij een andere praktijk in emotionele lading omlaag gehaald;
  • In plaats van de PBA-vrije Bobble, vonden we de nog mooiere glazen Aman Prana drinkfles en drink ik inmiddels mijn 2 liter water op een dag;
  • Ik bleek niet goed tegen koemelk te kunnen en verving mijn zuivelproducten voor de plantaardige versie en de keren dat ik nog kaas op mijn brood of ik mijn salade doe, dan kies ik voor geitenkaas;

Het lijkt een hele transformatie. En OK als ik de lijst zo zie is het dat ook. Maar door de relaxte manier van coachen die Ellen beheerst, veroordeelt ze niet, zoekt ze de oplossing die bij mij past en voelt het helemaal niet als een belasting.

Afspraak met Barbara Havenith
Na 7 maanden wachten kon ik ook op afspraak bij dr. Barbara Havenith van de Hormoonpoli Boxmeer. Ook al had ik het gevoel dat het niet meer nodig was, ik wilde deze kans ook niet laten lopen. Mijn bijgestelde hulpvraag was waar ik de puntjes nog op de spreekwoordelijke ‘i’ kon zetten. De hulpvraag die ik immers een half jaar eerder had, was niet meer nodig. Zij stelde een inwendige echo voor, om te kijken of ik 1 van de 3 criteria nog aanwezig was: teveel vergrote eiblaasjes in mijn eierstokken. Ik kneep ‘m… het onderzoek stelt niets voor, maar de laatste keer kreeg ik de diagnose PCOS. En zou ik dan vandaag, ondanks dat ik me zoveel beter voelde, opnieuw die bevestiging krijgen? Mijn cyclus was zo goed als regelmatig. Mijn huid een stuk rustiger. Het kon toch niet anders dan dat ik nu twee gezonde eierstokken had? Toch? In zover ik iets uit de echobeelden op kon maken keek ik mee. In afwachting van dr. Haveniths oordeel. ‘Ook deze echo bevestigt hetgeen we al vermoedde: je voldoet niet meer aan de criteria voor PCOS en hebt twee kerngezonde eierstokken.’ Ik kon wel janken! Ik was gezond, minder risico op andere aandoeningen, wij kunnen ons gezin op eigen krachten uitbreiden, zonder medische poespas! Hoe bang ik ook was voor de uitslag van deze echo, zo blij ben ik dat Dr. Havenith hem gedaan heeft: Ik heb geen PCOS meer!!

Zoals jullie bovenaan mijn verhaal kunnen lezen heeft Barbara mijn echo van 2 jaar geleden herhaald en voel ik me niet alleen gezonder, mijn  lijf is echt veranderd! Mijn to-do-list na het bezoek aan Barbara waarmee ik mijn puntjes op de ‘i’ kan zetten? Nog iets lager gaan zitten in de koolhydraten en hoger in mijn eiwit- en vetinname. Nog meer naar buiten om het daglicht op te zoeken. En tot slot krachttraining (nuchter) inbouwen in mijn leven.

Inmiddels ben ik super trots dat ik kan zeggen dat ik en mijn man 6 weken in verwachting zijn van ons 2e kindje. En dat al na de 2e cyclus èn zonder medische poespas!!!

Ik wil via deze weg Ellen Brummans heel hartelijk bedanken voor haar bijdrage aan mijn fitheid, gezondheid en verbeterde vruchtbaarheid. Haar eerlijke, duidelijk, meelevende  manier van coachen waren voor mij ontzettend zinvol.   

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(3stemmen, gemiddeld: 4,67 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anouk
Anouk
5 jaren geleden

Hi! Wat een mooi verhaal om te lezen! Super fijn dat je manier van leven heeft bijgedragen aan gezonde eierstokken én een tweede zwangerschap!
Zelf kamp ik ook al bijna 2 jaar met PCOS sinds het stoppen van de pil, en volg al veel van de adviezen op uit de Hormoonbalans en behandeling van een mesoloog. Je geeft aan dat Barbara advies geeft nog lager te gaan zitten in je koolhydraatinname. Mag ik vragen hoeveel zij adviseert en wat je aan koolhydraten zoal eet op een dag?
Geniet van je zwangerschap!

Bianca
Bianca
4 jaren geleden

Hoi Ellen, wat fijn om te lezen dat ik niet de enige en je hebt een mooi verhaal geschreven. ook bij mij is pcos geconstateerd. Ik heb heel internet afgestruind om meer te weten te komen over pcos. Wat ik overal tegen kom is om suiker vrij en zuivel vrij te eten en niet teveel koolhydraten en meer gezonde vetten. Mijn voeding bestaat voor ongeveer 40% uit koolhydraten 30% vet en 30% eiwit. Ik vraag me af wat de beste verhoudingen zijn. Ik ben 29 jaar oud en een slanke bouw. Ik ben dus bang als ik minder koolhydraten ga… Lees verder »

Bianca
Bianca
4 jaren geleden

Wauw, wat een indrukwekkend verhaal om te lezen. En wat mooi om te lezen dat een andere leefstijl zo’n effect kan hebben. Helaas is ook bij mij PCOS geconstateerd en ik ben al meer dan een jaar niet meer ongesteld. Ik probeer iedere dag gezond te eten en nu sinds kort ook zuivel en suikervrij. Heel internet heb ik afgestruind naar tips bij PCOS. Ik lees veel over een koolhydraat arm dieet.. Ik ben een slanke vrouw en kan eerder een kilootje meer gebruiken dan minder. Ik ben dus bang als ik minder koolhydraten en meer vet ga eten ik… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gerda van Dijk
Antwoord aan  Bianca
4 jaren geleden

Hallo Bianca,
Als de voeding goed is en je ervaart nog steeds klachten van PCOS moet je verder gaan kijken. Er zijn meer oorzaken voor dit probleem. Ralph heeft hier een mooi blog over geschreven.
M.vr.gr.
Gerda van Dijk
http://www.primabalans.nl

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us