olijfolie

Olijfolie tegen achteruitgang geheugen

In Nederland staan in de supermarkt de schappen vol met zonnebloemolie, ‘rijk aan linolzuur’. Helaas is linolzuur, zeker in grote hoeveelheden geconsumeerd, ontstekingsbevorderend.

In Italië en Spanje vind je in de rekken de mediterrane counterpart, de meest uiteenlopende soorten olijfolie. De gezondste, de extravergine olijfolie, zit boordevol gezonde stoffen die ook ‘Nederlandse lichamen’ meer dan nodig hebben. Zéker meer dan zonnebloemolie of sojaolie. Steeds meer onderzoek laat de gunstige effecten van olijfolie zien, zoals onlangs in een studie gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift JAMA internal medicine. Deze Spaanse studie liet zien dat olijfolie ook gunstig is voor het geheugen van ouderen.

Er werden 447 inwoners van Barcelona geselecteerd met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. De deelnemers hadden een verhoogde kans op een hart- of vaataandoening. Ze namen deel aan de studie in de periode van oktober 2003 tot december 2009. In de tussentijd volgden ze een bepaald voedingspatroon: mediterrane voeding met één liter extravergine olijfolie per week of een vetarm voedingspatroon (controledieet). Er werden verschillende geheugenfuncties gemeten: het geheugen, aandacht en uitvoerende functies en het algeheel cognitief functioneren. Met behulp van diverse geheugentesten werden de veranderingen van deze functies in kaart gebracht.

Veel voordelen met extra inname extravergine olijfolie

Van 334 deelnemers waren alle gegevens beschikbaar. Deelnemers die mediterrane voeding met olijfolie consumeerden scoorden op twee cognitieve testen significant beter dan personen die het controledieet kregen. In de controlegroep namen het geheugen, de aandacht, uitvoerende functies en het algeheel cognitief functioneren significant af gedurende de jaren. Dit was niet het geval bij de mensen die het mediterraan voedingspatroon met extra olijfolie volgden. De resultaten laten zien dat mediterrane voeding ouderen beschermt tegen achteruitgang van het geheugen.

Lees meer over mediterrane voeding in het Eet-adviesboek van Gert Schuitemaker en Jac van Dongen – www.eet-adviesboek.nl

Gert Schuitemaker

Gerelateerde artikelen: Antioxidanten zijn gezond
Tip: www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Olijfolie tegen achteruitgang geheugen

(Nog geen stemmen)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Begeleiding nodig? Lezing of cursus volgen?

-> Bekijk onze mogelijkheden

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!