Misbruik schildklierhormoon door sporters

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Misbruik schildklierhormoon

Nederlandse topsporters gebruiken schildklierhormonen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel volgens de NOS.

Tja, ik sta er niet van te kijken…

Als je zulke extreme prestaties moet leveren is het leven op het randje van roofbouw. Zo is je energiehuishouding en je ideale gewicht cruciaal om prestaties te leveren die vereist zijn voor de wereldtop.

Dit betekent dat de hormonale balans daarmee makkelijk onder druk kan komen te staan. Als je op het randje van overtraindheid loopt of er zelfs overheen stapt en daarnaast nog relatief weinig calorieën binnenkrijgt ten opzichte van het gebruik dan activeer je het overlevingsmechanisme van het lichaam.

De lichaamseigen aanmaak van hormonen zoals cortisol (cortisonen) en actief schildklierhormoon (T3) kunnen hierdoor verminderen. Vandaar dat suppletie op “doktersvoorschrift” van bijvoorbeeld thyrax relatief vaak voorkomt in de topsportwereld.

Schildklierhormonen zorgen in sommige gevallen voor meer energie en kunnen het afvallen bevorderen (meer energiegebruik en verminderde opname door versnelde darmpassage van de voeding)

Voor het toedienen bestaan er drie scenario’s:

  1. het wegnemen van een medisch tekort aan schildklierhormonen.
  2. het compenseren voor een suboptimale schildklierstatus door overtraindheid en roofbouw (gewichtsverlies).
  3. zonder dat er tekorten zijn het toedienen als prestatiebevorderaar.

Scenario 1 lijkt me daarbij een duidelijke zaak, scenario 2 lijkt me een twijfelgeval om over te discussiëren en scenario 3 is gewoon een vorm van sportdoping.

Prima dat hier nu aandacht voor is, want een teveel aan schildklierhormonen is zeker niet veilig en geeft bijwerkingen zoals een sterk verhoogde hartslag (en kans op plotselinge dood), versnelde botafbraak, een verhoogde lichaamstemperatuur en diarree.

Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs appte me even wat vragen met betrekking tot schildklierhormoon misbruik in de wielersport voor Wielerflits: WIELRENNERS SLAAN ALARM: “SCHILDKLIERHORMOON THYRAX WORDT IN PELOTON GEBRUIKT”

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties