Misbruik schildklierhormoon

Misbruik schildklierhormoon door sporters

Nederlandse topsporters gebruiken schildklierhormonen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel volgens de NOS.

Tja, ik sta er niet van te kijken…

Als je zulke extreme prestaties moet leveren is het leven op het randje van roofbouw. Zo is je energiehuishouding en je ideale gewicht cruciaal om prestaties te leveren die vereist zijn voor de wereldtop.

Dit betekent dat de hormonale balans daarmee makkelijk onder druk kan komen te staan. Als je op het randje van overtraindheid loopt of er zelfs overheen stapt en daarnaast nog relatief weinig calorieën binnenkrijgt ten opzichte van het gebruik dan activeer je het overlevingsmechanisme van het lichaam.

De lichaamseigen aanmaak van hormonen zoals cortisol (cortisonen) en actief schildklierhormoon (T3) kunnen hierdoor verminderen. Vandaar dat suppletie op “doktersvoorschrift” van bijvoorbeeld thyrax relatief vaak voorkomt in de topsportwereld.

Schildklierhormonen zorgen in sommige gevallen voor meer energie en kunnen het afvallen bevorderen (meer energiegebruik en verminderde opname door versnelde darmpassage van de voeding)

Voor het toedienen bestaan er drie scenario’s:

  1. het wegnemen van een medisch tekort aan schildklierhormonen.
  2. het compenseren voor een suboptimale schildklierstatus door overtraindheid en roofbouw (gewichtsverlies).
  3. zonder dat er tekorten zijn het toedienen als prestatiebevorderaar.

Scenario 1 lijkt me daarbij een duidelijke zaak, scenario 2 lijkt me een twijfelgeval om over te discussiëren en scenario 3 is gewoon een vorm van sportdoping.

Prima dat hier nu aandacht voor is, want een teveel aan schildklierhormonen is zeker niet veilig en geeft bijwerkingen zoals een sterk verhoogde hartslag (en kans op plotselinge dood), versnelde botafbraak, een verhoogde lichaamstemperatuur en diarree.

Ir. Ralph Moorman

(3stemmen, gemiddeld: 4,67 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linde
Linde
2 jaren geleden

Ik slik nu al meer dan 6 jaren levothyroxine, daarvoor thyrax. Ik ben afgelopen juni begonnen met oa biologisch eten en heb mijn inname met inmiddels 50 % gereduceerd. Ik voel mij eindelijk weer mens en mijzelf worden. Ik vind het persoonlijk erg dom als je dit medicijn alleen gaat gebruiken voor sportprestaties en dat artsen dit voorschrijven. Thyrax kan behoorlijke schade aanrichten, vooral als je hier gevoelig voor bent. Ik ben zelf overgedoseerd geweest en ik was hieperdepiep. Kon niet veel hebben emtioneel, had o.a. een verouderde en droge huid en hartritmestoornissen. Dusdanig dat ik bijna stikte. Het is… Lees verder »