
Menstruatieproducten | Wat zijn duurzame en alternatieve oplossingen?
Auteur: Nienke Gottenbos
Er bestaan verschillende menstruatieproducten. Waar kies jij voor? De tampon, menstruatiecup of het maandverband?
Dameszaken: menstruatieproducten
Wij vrouwen hebben het niet makkelijk. We baren de kinderen, doen meestal de was en dan bloeden we nog elke maand uit ons vagina ook. Afijn, het hoort er nu eenmaal bij, en als je erop voorbereid bent kun je in elk geval zorgen dat het geen knoeiboel wordt. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste?
Zelf vind ik ongesteld zijn niet zo’n ramp. Het komt niet altijd even goed uit, maar het is in elk geval een seintje dat ‘alles nog werkt’ en dat vind ik wel zo prettig. En ik vind het niet vies, dat scheelt ook. Bovendien heb ik er zelf nauwelijks last van. Heb je dat wel, dan wordt het hoog tijd dat je je hormoonhuishouding eens goed onder de loep neemt. Maar of je het nu leuk vindt of niet: je moet er iets mee, met dat bloed. Anders komt er nog meer was, en 3x raden wie die mag doen. Maar wat is nu de fijnste manier om je ondergoed schoon te houden?
1) Tampons?
De eerste van de drie te bespreken menstruatieproducten is de tampon. Tampons zijn een makkelijke manier om je menstruatiebloed op te vangen. Je stopt er zo’n absorberende kurk in en je hoeft je een paar uur lang nergens zorgen over te maken. Toch? Eh, nou, nee. Ik zou me juist wél zorgen maken. Over de gezondheid van je vagina bijvoorbeeld.
Het gemak van tampons brengt namelijk ook problemen met zich mee. Ze doen wat ze moeten doen: absorberen. Het probleem is alleen dat ze daarbij geen onderscheid maken. Ze absorberen bloed (handig), maar ook het vocht uit je vaginaal slijmvlies (minder handig). Je vagina produceert dat natuurlijke slijmlaagje namelijk niet voor niks. Het beschermt je tegen infecties met slechte bacteriën of schimmels en houdt je eigen (gunstige) vaginale flora gezond. Door het gebruik van een tampon wordt het slijmlaagje gedeeltelijk opgenomen, waardoor je vaginale flora het moeilijker krijgt. Het gevolg: je raakt vatbaarder voor infecties zoals bacteriële vaginose, candida of – erger nog – het Toxic Shock Syndrome.
Dan zijn er nog verhalen over tampons die gebleekt worden met chloor en andere schadelijke stoffen. Of dit echt gebeurt, verschilt per merk. De meeste tamponmerken zijn in dit opzicht redelijk veilig. Toch zijn het niet alleen de schadelijke stoffen waar je iets van te vrezen hebt, maar ook het materiaal van de tampon zelf: veel tampons laten onbedoeld kleine vezels los wanneer ze vollopen met bloed. Stop je (schone) tampon maar eens in een glaasje water, en laat hem een half uurtje staan. Zie je allemaal kleine ‘stofjes’ in het water drijven? Die zouden anders dus in je vagina terecht komen!
Er bestaan ook tampons die gemaakt zijn van echte katoen en die niet gebleekt zijn met schadelijke stoffen. Alleszins beter dus. Maar het absorberen, dat doen ze nog steeds. Dus je slijmvlies en je flora worden er nog steeds niet blij van…
2) Alternatief: menstruatiecup
Hét alternatief voor de tampon is de menstruatiecup. Gelukkig krijgt die steeds meer bekendheid. Waar je vroeger nog vooral ‘IEUW!’ hoorde, zijn er nu veel vrouwen die er al van gehoord hebben of die zelf een cup gebruiken. Ze zijn (bijna) zonder uitzondering enthousiast. En terecht: een cup voelt frisser dan een tampon, én is veel beter voor je vaginale gezondheid.
Waar hebben we het eigenlijk over? Een menstruatiecup is een cupje dat het bloed niet absorbeert, maar opvangt. Het laat je vaginale slijmvlies gewoon met rust en verstoort ook de vaginale flora niet. De cups zijn meestal gemaakt van medisch siliconen, dat geen schadelijke stoffen bevat en geen interactie aangaat met je lichaam. Een goede cup bevat uiteraard geen weekmakers, BPa of andere schadelijke stoffen die je liever niet in je lichaam hebt.
Je brengt de cup met een speciale vouwmethode in (dat vergt in het begin enige oefening, maar voor je het weet denk je er niet eens meer over na). In je vagina klapt hij uit tot de oorspronkelijke vorm, waarbij een heel licht vacuüm ontstaat. Daardoor is de kans op lekken minimaal! Veel vrouwen vinden de cup er in eerste instantie groot uitzien. Maar opgevouwen is hij net zo groot als een tampon, en als hij goed zit, voel je hem niet zitten.
Je draagt de cup tot het tijd is om te verschonen (voor iedere vrouw is dit verschillend, maar je kunt ze tot wel 12 uur lang dragen!). Dan spoel je de cup eenvoudig om met water of met een speciale wash, en breng je hem weer in voor de volgende ronde. Je zit dus nooit meer zonder en je hoeft niets weg te gooien!
De voordelen van een menstruatiecup op een rijtje:
A) Een cup is gezonder
- Omdat de cup het bloed niet absorbeert (zoals een tampon) maar opvangt, zal een cup het gevoelige slijmvlies van je vagina niet beschadigen of irriteren.
- Een menstruatiecup laat de belangrijke vaginale flora met rust en geeft dan ook minder gevoeligheid voor vaginale (schimmel)infecties of bacteriële vaginose.
- De beste cups zijn gemaakt van de hoogste graad (Platinum VI) medische siliconen of TPE, die niet reageren met ons lichaam en geen nare stoffen afscheiden.
- Een cup voelt veel frisser & je kunt hem zonder gevaar langere tijd inhouden (tot wel 12 uur).
B) Een cup is beter voor het milieu
- Gedurende haar hele leven gebruikt een vrouw gemiddeld zo’n 11.000 tampons of maandverbanden, samen goed voor zo’n 150kg afval. Een cup gaat meestal tot wel 5-10 jaar mee; je bespaart in die periode meer dan 50-100kg afval.
- Het merendeel van de tampons is niet op milieuvriendelijke wijze geproduceerd; er komen veel water en afvalstoffen kijken bij de productie van een tampon.
- Maandverbanden bestaan voor het grootste deel uit plastic en potentieel schadelijke absorptiekorrels.
C) Een cup is beter voor je portemonnee
- Je cup gaat meestal tot wel 5-10 jaar mee.
- In deze periode bespaar je zo’n 100 tot wel 500 euro aan tampons en maandverband.
- Een cup aanschaffen lijkt misschien even een investering, maar gemiddeld heb je dit er binnen 4-8 menstruaties al uit!
Pas op voor goedkope cups uit verre landen: die zijn vaak niet van gecontroleerd medisch siliconen en kunnen verfstoffen of andere schadelijke chemicaliën gebruiken die je niet in de buurt van je lichaam wilt hebben!
3) Wasbaar maandverband
Draag je liever niets inwendig, dan kun je altijd nog kiezen voor wasbaar maandverband. “Wat? Dat had mijn oma ook!” Nou, niet helemaal. Onze oma’s moesten het doen met speciale elastieken stellages waarin ze een oude handdoek opvouwden en met een speldje vastzetten. Geen wonder dat ze daar trauma’s aan overgehouden hebben.
Het wasbare maandverband van nu is gelukkig met de tijd meegegaan. De meeste verbandjes zet je vast met vleugels (net zoals wegwerpverband) en een klein drukknoopje. De materialen zijn ook gemoderniseerd: van biologisch katoen tot bamboevezels zorgen ze voor de meest zachte, absorberende en comfortabele ervaring. Ze lekken niet door vanwege een waterdicht laagje dat toch goed ademt. Extra voordeel: ze voelen net als je eigen ondergoed, dus veel frisser en niet broeierig!
Wasbare maandverbandjes zijn hygienisch – met de moderne wasmachines worden de verbandjes zelfs op 40C al keurig schoon. En wil je toch een keer heet wassen voor de zekerheid, dan kan dat op 60C. Bij die temperatuur maak je (in combinatie met het wasmiddel) vrijwel alle bacteriën een kopje kleiner. Ook met wasbaar maandverband bespaar je veel geld en het milieu, ten opzichte van wegwerp. En ook hier is het gezonder voor je lichaam.
Kiezen & Korting
Nog één laatste ding. Er is ongelofelijk veel keuze aan menstruatieproducten (in verschillende cups en verbandjes). Hoewel reclames soms anders doen geloven, past niet ieder merk bij elke vrouw. De perfecte cup is afgestemd op jouw lijf – en iedere vagina is anders, dus de juiste vorm, maat en flexibiliteit verschillen per persoon.
Gelukkig hebben wij bewust gekozen voor een ruim assortiment merken en soorten cups van de hoogste kwaliteit, waardoor we altijd de perfecte cup voor jou in huis hebben. We helpen je graag bij het kiezen van de cup die bij je past! Kijk hier voor onze tips of mail even met onze klantenservice op vragen@cutecotton.nl, dan helpen we je graag verder! Vanaf 20 augustus zijn we ook weer telefonisch bereikbaar, iedere Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979!
Over de schrijver
Nienke Gottenbos is darmfloratherapeut en voedingskundige. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan de CAH te Dronten. Is boekenschrijfster en spreekt regelmatig op het podium, op tv en op de radio.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).