magnesiumtekort

Magnesiumtekort | Beter voorkomen dan genezen!

Niet elke dag wordt er iets positiefs gezegd over magnesium op een officiële website van een Nederlandse universiteit. In januari gebeurde dit op de website van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar aanleiding van twee promoties: die van dr. Jeroen de Baaij en van dr. Anke Lameris.

Algemene klachten door magnesiumtekort

Zo is te lezen: ‘Magnesiumtekorten blijven vaak onopgemerkt doordat ze algemene symptomen als moeheid en spierkrampen veroorzaken en doordat magnesium niet standaard wordt bepaald in bloedtesten in het ziekenhuis’.

Onderzoeker Jeroen de Baaij van het Radboudumc laat zien dat magnesiumtekorten bij sommige patiënten tot verstandelijke beperkingen of diabetes kunnen leiden.

Patiënten met een magnesiumtekort hebben vaak algemene klachten zoals spierpijn en vermoeidheid. In ergere gevallen kunnen zelfs hartritmestoornissen en epilepsie ontstaan. 

Maagzuurremmers en plaspillen werken tegen

Ook algemene medicatie als maagzuurremmers en plaspillen kunnen tot een magnesiumtekort leiden. Anke Lameris vond bij het veelvuldig voorgeschreven omeprazol (Losec®) dat dit medicijn niet alleen de afgifte van zuur in de maag remt, maar ook in de dikke darm. Dit heeft tot gevolg dat niet alleen in de maag, maar ook in de dikke darm de opname van het mineraal afneemtBij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op. 

Overheidswaakhond geeft een officiële waarschuwing

In de Verenigde Staten is een magnesiumtekort als gevolg van het gebruik van maagzuurremmers de Food and Drug Administration (FDA) niet ontgaan. Onlangs werd door deze overheidswaakhond een officiële waarschuwing gegeven voor het gebruik van protonpompremmers, een type maagzuurremmer waartoe omeprazol behoort.

Een magnesiumtekort komt in de meest gevallen voor wanneer de medicatie langer dan een jaar duurt. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij een gebruik van drie maanden al leidde tot een tekort aan dit mineraal.

Gemiddeld wordt de medicatie voor zes maanden voorgeschreven. Omdat de klachten van een laag magnesium niet specifiek zijn en diagnostiek ernaar niet frequent plaatsvindt terwijl protonpompremmers veelvuldig worden voorgeschreven, is het mogelijk dat de bijwerking veel vaker voorkomt dan het aantal meldingen doet vermoeden.

De medicamenten zijn sinds 1988 verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Zo’n twee miljoen Nederlanders gebruiken ze dagelijks …

Voorbeeld: Inname van magnesium tegen hartritmestoornissen

Plotseling was haar sportieve loopbaan ten einde. De reden: hartklachten. Daarvóór was de Deense handbalster Anja Andersen 133 keer uitgekomen voor het Deense nationale team en scoorde daarin 725 goals. In het seizoen 1997/1998 riep de Internationale Handbal Federatie haar nog uit tot de beste handbalster van de wereld.

Na de beëindiging van haar carrière in 2000 liet Andersen in interviews weten jarenlang slecht te zijn begeleid op voedingsgebied. Vooral de vitamines en mineralen waren een ondergeschoven kindje. Zo werd achteraf een zeer lage magnesiumspiegel vastgesteld. Na een korte magnesiumsuppletie knapte Andersen snel op. Het gaf de verklaring voor haar onregelmatige hartslag en de black-outs die ze kreeg tijdens trainingen. Ondanks deze symptomen liet haar coach haar overigens gewoon doorspelen. De eerste arts die ze bezocht, constateerde hartritmestoornissen. Een tweede arts ontdekte uiteindelijk dat ze erg weinig magnesium in haar lichaam had.

De problemen van Anja Andersen zijn eenvoudig te verklaren. Magnesium helpt bij de meeste reacties waarbij het energiemolecuul ATP wordt gevormd. Bij de energieproductie in elke lichaamscel is ATP betrokken, zeker in onze belangrijkste spier, het hart. Immers deze spier moet 24 uur het bloed het lichaam rond pompen.

De ervaring van Anja Andersen staat niet op zich en wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een zo’n onderzoek, uitgevoerd door artsen van de Harvard Universiteit in Boston (VS), laat zien dat een optimale bloedconcentratie door een hoge inname van magnesium het risico van ernstige hartritmestoornissen verkleint. Daarmee werd ook een aanzienlijke reductie gezien van plotse hartdood.

Gert Schuitemaker
www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Magnesiumtekort | Beter voorkomen dan genezen!

(14stemmen, gemiddeld: 3,57 van de 5)

Loading...

18
Reageer op dit artikel

avatar
14 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
BoanHannaAngelaKittyMaarcela Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ilse Fortuin
Gast
Ilse Fortuin

goede morgen,

Ook ik heb jaren lang omeprazol geslikt,met alle gevolgen van dien. Kreeg steeds meer “rare”
klachten. Ik moest er maar mee leren leven was de uitspraak. Ik ben toen gaan zoeken en kwam bij de hormoonfactor terecht. Ik ben de klachten die overeen kwamen 1 voor een aangaan pakken,om een lang verhaal kort te maken ik vol me prima!! Energie te over heerlijk ik leef weer!!

karin
Gast
karin

wat gebruikt u nu dan tegen de maagzuur ?mijn zoontje gebruikt het al heel lang weet niet wat ie dan meot nemen tegen zijn maagzuur hij heeft het heel erg

Gert Schuitemaker
Gast
Gert Schuitemaker

Ik begrijp je probleem. Het is belangrijk om die bij de oorzaak aan te pakken. Daarvoor zou ik zeker naar een deskundige gaan, bijvoorbeeld via deze site. Lees voor achtergronden het boek “Waarom maagzuur goed voor je is” van Jonathan Wright. Het is slecht voor de ontwikkeling van een kind om continu maagzuurremmers te slikken. Let wel: ik ken uw specifieke situatie niet. Ik praat in zijn algemeenheid. Succes!

Dorien
Gast
Dorien

Tegen maagzuur helpt gembercapcules, bij de tuinen verkrijgbaar,en hethelp geweldig, mijn man s hat veel last van maagzuur ,en neem ze nu enkele maanden in ,en het helpt fantastisch, het proberen waard ,zonder bijwerking, gr Dorien.

Ina
Gast
Ina

Ik had veel kramp onder mijn voet, vooral voor het slapen als in net in bed lag hoefde mijn tenen maar te bewegen en de kramp schoot er in. Sinds ik dagelijks magnesium gebruik heb ik geen kramp meer
.

jeannette
Gast
jeannette

Bedankt voor dit bericht, ik slik al zo’n tien jaar pantazol en sinds een jaar omeprazol ook vanwege fibromyalgie met oog op pijnstillers. Laatste tijd veel beenkrampen en spierpijn dus ga er mee aan de slag. Nogmaals bedankt. Grts jeannette

Rien
Gast
Rien

Ik herken velen klachten hier, Ik voel mij al jaren niet lekker krijg de ene ziekte op de andere en komt steeds meer bij , soms ben ik zo uit geput dan ga ik naar de dokter en er komt niets uit en toch heb ik van alles, Haaruitval wat ik zo erg vindt verschrikkelijk word steeds dikker en ik let op elk stukje wat ik eet , ik hoor stemmen heb het nu ook aan de nier een verschrompelde nier ik heb het in de onderrug soms kan ik zo slecht lopen of staan ,heb altijd heel veel gelopen… Lees verder »

Petra
Gast
Petra

Kun je misschien een aantal voedingsmiddelen noemen die veel magnesium bevatten? Ik gebruik zelf spirulina ik weet dat er mineralen inzitten maar of dat ook magnesium is?

Dank je!

Groet Petra

Roos
Gast
Roos

Magnesium zit in
– groene bladgroenten
– noten, pitten, zaden
– abrikozen, dadels, vijgen, bananen
– pompelmoes
– peulvruchten
– zeevruchten, haring, heilbot, makreel
– cacao (inclusief donkere chocolade)
– tarwekiemen

Ellen
Gast
Ellen

Zo te zien hebben tomaten een hoog magnesium gehalte

Bert
Gast
Bert

Welke magnesium adviseren jullie, heb een tijdje metarelax geslikt maar daar kreeg ik maagpijn van

jennie
Gast
jennie

slik magnesium van fit for me
kyken meestal of je nog wat tekort komt

Gaby
Gast
Gaby

Veelal komt een magnesium tekort niet alleen voor. Het is vaak zo dat er op micro nutriënt niveau meer ontbreekt. Ik adviseer iedereen met energie klachten, overgangsklachten, verminderde weerstand de volgende producten en iedereen knapt ervan op. De multi ( bevat 41 vitaminen en mineralen. Ook magnesium), vitamine D3 en CoenzymQ10.

Maarcela
Gast
Maarcela

De multi van weleke merek???

Kitty
Gast
Kitty

Ja De Multi…? Is dit t merk bedoeld?

Angela
Gast
Angela

Ik heb vrijwel zeker een Magnesium tekort en naar aanleiding daarvan heb ik een vraag over het tijdstip van innamen van magnesium (citraat) tabletten. Ik lees hier overal wat anders over. Soms lees ik dat het alleen wordt opgenomen icm bepaalde vitaminen, mineralen en maagzuur: in dat geval zou je het het beste bij de avond maaltijd in kunnen nemen. Maar soms lees ik weer dat (extra) magnesium voorkomt dat andere mineralen worden opgenomen: in dat geval wil je het weer niet bij de maaltijd in nemen. En soms lees ik dat het beste tijdstip een uur voor het slapen… Lees verder »

Hanna
Gast
Hanna

Mijn moeder slikt omeprazol omdat ze bloedverdunners krijgt. Dit moet dan. Ze had nooit last van de maag. Ze heeft veel klachten en ik probeer wel wat met magnesium.Tegen kramp helpt het wel wat. Ik vind het moeilijk haar van de “medicijnen“ zo achteruit te zien gaan. Ze is in no time 15kg afgevallen, 15cm gekrompen, geestelijk achteruit. Het zou fijn zijn als de geneeskunde in Nederland goed zou zijn.

Boan
Gast
Boan

Ik zou voor een goede opname magnesiumspray aan willen raden, en dan de meest pure vorm: 100% zechstein (grootste bron ter wereld schijnt in Groningen te liggen!). Merken zijn (o.a.) Zechsal en Lucovitaal. Ik was altijd moe (zeker 30 jaar lang al) en de laatste jaren kwamen daar spierspanningen bij, zenuwen die door mijn lichaam gierden, veel stress (ook door de klachten) en als gevolg van dit alles een zeer slechte nachtrust. Ik gebruik nu sinds een week de spray en de resultaten zijn spectaculair: ik heb weer energie! Ook merk ik in mijn benen meer ontspanning, net als de… Lees verder »

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!