Lezing/ worlshop over voeding
Over gezonde voeding...
Op supermarktsafari 2.0! Een lezing over gezonde voeding in de supermarkt. Tijdens deze lezing/ workshop laat ik je zien wat je beter wel en niet kunt kopen en leg ik uit waarom dit zo is.
Deze onthullende lezing is gebaseerd op het boek: De boodschappencoach. Een boek dat jou eens echt vertelt wat nu wel en niet gezond is.
Want wat ik tijdens mijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit geleerd heb heeft vaak niets met gezondheid te maken. Waarom niet? Omdat prijs, smaak en gemak vaak belangrijker zijn voor de industrie dan de gezondheidswaarde. Maar gelukkig is er ook gezonde voeding te vinden in de supermarkt, waar ik je graag de weg naar wijs.
Programma lezing/ workshop
Agenda lezing voeding
- Datum: DATA NOG NIET BEKEND
- Reserveren: -ier en je komt terecht op de j
- Tijd: 13.30 tot 16.30 uur
- Locatie:Helicon, Socrateslaan 22-A, Zeist
- Prijs: 15 euro, inclusief koffie & thee
- Spreker: Ralph Moorman
- Doel: Jou met een gerust hart de supermarkt in laten gaan..
- Aantal personen: Maximaal 100 deelnemers.
Wat ik je vooraf mee wil geven
Om mijn klanten te leren hoe ze het beste kunnen eten om hun hormonen in balans te houden, neem ik ze mee ‘op safari’ naar de supermarkt. Qua eten is dat namelijk een oord vol valstrikken. Overal schreeuwen producten om de aandacht met gezondheidsclaims die – ik druk me beleefd uit – niet kloppen. Zo zie je er artikelen met het keurmerk ‘verantwoorde
voeding’ terwijl ze gewoon slecht voor je gezondheid zijn. Sommige lightproducten krijgen bijvoorbeeld een keurmerk vanwege calorieverlaging, hoewel ze juist meer suiker en koolhydraten bevatten dan het originele product. Neem de normale pindakaas en de lightversie: de lightversie bevat minder vet en calorieën maar meer dan driemaal zoveel koolhydraten!
Door mijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit heb ik van dichtbij kunnen zien hoe voedingsgrondstoffen bewerkt worden tot de eindproducten die in de supermarkt naar je lonken. Geloof me, wat er in de fabriek met voeding gedaan wordt,
heeft meer met chemie dan met kookkunst te maken. Door voeding sterk te verhitten, mechanisch te bewerken en van allerlei chemische toevoegingen te voorzien, wordt het gewoon verpest. Al die kant- en klaarmaaltijden, blikken en dozen waar ‘verrijkt met vitamines’ en ‘goed voor hart- en bloedvaten’ op staat, kun je maar beter links laten liggen. Om mijn rondleiding door de supermarkt niet al te deprimerend te maken, troon ik mijn klanten snel naar de groenteafdeling. Dat is een van de weinige plekken in de supermarkt waar nog echte, gezonde voeding te vinden is: appels (mits ze niet te zoet zijn), bloemkolen, wortels…Voeding kortom waar niets aan ‘verbeterd’ en ‘verrijkt’ is door de laboranten van de voedingsindustrie. Even verderop heb je nog zo’n zeldzame plek met ‘echte’ voeding, de slager, met stukken vlees en kip.
Gelukkig zijn de chemici hier ook met hun handen vanaf gebleven. Tenminste, als je wegblijft van de vleeswaren, want die staan ook stijf van de toevoegde suiker en geur-, kleur-, en smaakstoffen.