kokosolie

Kokosolie voor de hersenen

Mary Newport is arts, haar man Steve accountant. Op 53-jarige leeftijd begon zijn geheugen opvallend achteruit te gaan. Het bleek dat hij leed aan een progressieve vorm van dementie. Hem werden verschillende medicijnen voorgeschreven en uiteindelijk het sterk werkende rivastigmine. Maar hij bleef achteruitgaan. Mary besloot het er niet bij te laten zitten. Ze ging op onderzoek. Zouden er bijvoorbeeld nieuwe medicijnen in de pijplijn van de research zijn die nog niet op de markt waren toegelaten?

Zo vond zij een medicijn waarmee een fase 3-onderzoek gedaan werd en dat er veelbelovend uitzag. Het heette Ketasyn. Ze kwam erachter dat het belangrijkste ingrediënt in het medicijn ‘medium chain triglyceriden’ (MCT’s) ofwel middellange vetzuurketens waren. Ook vond ze dat de natuurlijke bron van deze vetzuren kokosolie was. Er werden voor de studie proefpersonen gevraagd en Mary Newport meldde haar man aan. Echter bij de voorselectie van het onderzoek bleek dat Steve al in een te gevorderd stadium zat om mee te mogen doen.

Op de terugweg naar huis besloten ze een fles met zuivere kokosolie te kopen. Elke dag kreeg Steve zo’n zeven theelepels ervan, voldoende om 20 gram MCT’s binnen te krijgen. Bovendien gaf ze omega 3-vetzuren voor een juiste balans met de hogere consumptie van omega 6-vetzuren in de kokosolie.

Na twee maanden werd Steve alerter, opgewekter, spraakzamer en namen zijn tremoren af. Ook was hij beter in staat sociale contacten te onderhouden en herkende hij de namen van personen. Niet alleen Mary, maar ook anderen viel het op dat het beter met hem ging. Objectief werd vastgesteld dat hij beter scoorde op testen, ondanks dat met een MRI-scan was aangetoond dat de hersendelen amygdala en hippocampus verschrompeling hadden vertoond.

Er is een theorie die de werking van de MCT’s in kokosolie kan verklaren. Consumptie ervan leidt tot een licht verhoogde concentratie van ketonlichamen in het bloed. Bij de ziekte van Alzheimer kunnen sommige delen van de hersenen geen glucose meer opnemen. Ketonlichamen zijn een alternatieve brandstof voor deze glucose.

Hyperketonemie heeft mogelijk een bredere toepassing. Het is een potentiële behandeling voor de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, multiple sclerose, ALS en diabetes. Ook verscheen een artikel over een verstoord glucosemetabolisme bij de ziekte van Alzheimer waarin de toepassing van hyperketonemie werd bevestigd.

Meer info van en over Mary en Steve Newport? www.coconutketones.com

Gert Schuitemaker

Gerelateerde artikelen: Antioxidanten zijn gezond
Tip: www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Kokosolie voor de hersenen

 

(2stemmen, gemiddeld: 6,50 van de 5)

Loading...

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
YennyBessGerda Tol-van DijkAnnemiek Bak Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Annemiek Bak
Gast
Annemiek Bak

Vanavond ( 3-11-2014 NPO2) allemaal de uitzending van Kassa Groen gezien over de toch wel slechte eigenschappen van kokosolie? Het voedingscentrum gaf als reactie de inmiddels achterhaalde informatie over verzadigde vetten, hoog laurinezuur en cholesterolverhogend effect!!! Brengt veel mensen zo aan het twijfelen…er zouden geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor de goede eigenschappen van kokosolie….
Hoe gaan jullie hiermee om?
Dank!

Gerda Tol-van Dijk
Gast
Gerda Tol-van Dijk

Vaak worden verzadigde vetten over één kam geschoren. Kokosolie is een prima vet met veel goede eigenschappen. Neem wel de onbewerkte versie, extra vergin.

Bess
Gast
Bess

zou mooi wezen maar ik vind vooralsnog geen resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Het blijft bij “probeer ‘t maar, kan geen kwaad “(dat is nog maar de vraag)
Ik vond wel dit op de website van Alzheimer Nederland
(https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/kokosolie-tegen-alzheimer)
” Update: Meer onderzoek
In 2013 begon een onderzoek naar kokosolie die naar verwachting in juni 2017 meer informatie zal geven.”
Die website maar even in de gaten houden. Ben erg benieuwd.

Yenny
Gast
Yenny

Ik heb veel informatie gevonden over mensen en ouderen met ernstige geheugen problemen en kokosolie. Sommige hebben zelf kokosolie in de infuus gedaan. Nou, dat durf ik niet. Maar wel drie lepeltjes per dag drinken. Ik had soms hele stukken geheugen weg, van wat ik had gedaan en ik kond geen woorden vinden terwijl ik het beeld voor mij had. Na de derde dag wist ik waarom ik ergens naartoe was gegaan. Wat een opluchting. Ze praten hier over zeven theelepels, dan is wel veel maar ik heb gehoord dat met drie lepeltjes per dag al veel kan verbeteren. Ik… Lees verder »

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

  1. Boeken
  2. Begeleiding
  3. Lezingen

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!