kleidieet van rens kroes

Kleidieet van Rens Kroes | Storm in een glas kleiwater?

Professor Venema waarschuwt voor het kleidieet van Rens Kroes… Ik waarschuw voor het ongenuanceerde stuk van AD.nl en de schandpaalpraktijken op social media!

Gisteren (7-3-2016) verscheen er een bericht op AD.nl met als titel: ‘Pas op met het kleidieet van Rens Kroes!’ http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4258583/2016/03/07/Pas-op-met-kleidieet-van-powerfoodie-Rens-Kroes.dhtml

Rens aan de schandpaal

Aangezien Rens behoorlijk in de picture staat, werd dit vandaag natuurlijk breed uitgemeten en de social media stond er vol mee. Een uitgelezen mogelijkheid om Rens aan de schandpaal te zetten voor de volgende mensen:

  • De ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek’ genoeg types. Zij zagen een professor iets afkraken dat ‘niet normaal’ zou zijn, en dat is dus goed nieuws voor deze personen. Zij hoeven niet te veranderen en kunnen ‘normaal’ blijven doen wat ze altijd al deden. Heerlijk, want veranderen is maar stress.
  • De minder succesvolle mensen in de gezondheidsbranche die zelf heel graag in haar schoenen zouden willen staan.
  • Mediakanalen die lekker kunnen polariseren en meer hits of kijkers krijgen: ‘Ruzie? Ow ja, kom we gaan kijken!’ Helaas voor hun gaf Rens geen commentaar.

Schone klei wordt al zeer lang gebruikt

Water met “schone klei” wordt al zeer lang gebruikt en is een bekende tool in de natuurgeneeskunde. Eigenlijk heeft dit nooit echt aandacht gehad, maar nu Rens Kroes er een stukje over op haar site had staan was dit een uitgelezen moment voor professor Venema, gespecialiseerd in voeding en het darmkanaal om de media te halen. Ik ben overigens heel benieuwd wat de specialisatie van deze professor inhoudt, want echte voedingskennis in een medisch specialisme ben ik zelden tegengekomen, maar goed.

Professor Venema schiet met losse flodders

Over deze klei-methode die het ontgiften zou bevorderen zijn de meningen verdeeld. Het zou mooi zijn een inhoudelijke discussie te zien tussen experts die voor zijn of tegen zijn. Rens Kroes is overigens geen expert en dat pretendeert ze ook niet. Ze is creatief, ervaringsdeskundig en wil de volgers inspireren. In dit stuk op AD.nl vind echter geen inhoudelijke discussie plaats. Wat er wel gebeurt is dat deze professor met een paar losse flodders schiet, de leek neemt dat meteen voor waar aan, en Rens Kroes gaat aan de schandpaal (i.p.v. de natuurgeneeskundigen die hier al vele jaren mee werken). Ik licht op mijn beurt even een aantal uitspraken uit in dit stuk van professor Venema, waar ik niemand over hoor:

1) ‘Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont.’

Wow, hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het maagdarmkanaal is de basis van een gebalanceerd immuunsysteem en opname van voedingsstoffen, de darmen zijn onze “tweede hersenen” en onze bevriende darmflora houdt ons in evenwicht in een snel veranderende omgeving. Hoe kun je dit fantastische systeem zo bot en respectloos omschrijven.

2) ‘Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen.’

Bedoelt hij straling in de vorm van licht? Ik heb nog nooit iets gelezen van een klei-deskundige over het wegvangen van licht.

3) ‘Bij het nuttigen van zo’n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien.’

Denkt de professor dat er de hele dag door alleen maar klei gegeten wordt? Bij de gemiddelde Powerfoodie spuiten de vitamines uit de oren. Er zijn veel grotere risicogroepen die nooit klei zullen aanraken. Ook in voeding zitten stoffen die mineralen binnen zoals bijvoorbeeld fytinezuur dat in verschillende voedingsbronnen te vinden is, zoals granen, peulvruchten, zaden en noten. Fytinezuur wordt trouwens ook gebruikt als supplement om ontgifting te ondersteunen. Het is allemaal een beetje overtrokken, en het zou allemaal mooi in perspectief gezet moeten worden in een genuanceerd artikel waar ook “klei- experts” hun onderbouwing kunnen laten zien.

Laat de eerlijke discussie beginnen!

Ralph Moorman

Ik werk zelf niet met klei-kuren en ben niet ervaren en ingelezen genoeg om er zelf een onderbouwde mening over te hebben. Dat heb ik wel over de oneerlijke manier waarop de media dit heeft opgepakt, zoals je hierboven hebt gelezen.

Kleidieet van Rens Kroes | Storm in een glas kleiwater?

(Nog geen stemmen)

Loading...

6
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
LudivineralphNinaWouter ACJHK Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Chanoe
Gast

Heerlijk! Ik kan je alleen maar bewonderen om je eerlijkheid en dat je de discussie durft aan te gaan!

CJHK
Gast
CJHK

Beste Ralph, Koen Venema is een oud-collega van mij en ik ken hem als serieus, integer en als een goede wetenschapper. Je vraagt je af wat zijn achtergrond is: zijn cv is te vinden op www. beneficialmicrobes.nl

ralph
Gast
ralph

Dan begrijp ik niet waarom hij zich op glad ijs begeeft zonder schaatsen. Als hij denkt dat er vitaminetekort ontstaat door twee weken kleischepjes, dan moet hij vanuit zijn positie ook met onderzoek komen dat dit aantoont. Hij roept maar wat en dat is precies waar hij Rens van beschuldigt. Hij schiet nu met losse flodders, veel lawaai, maar geen inhoud, ten koste van Rens… Een autoriteit wordt door veel mensen klakkeloos op zijn woord geloofd, meer nog dan een blogger.

Wouter A
Gast
Wouter A

Mooi verwoord Ralph!

Nina
Gast

Juist! Dit is wat ik er gisteren over op FB zette: Ik vind het zo leuk dat de geneeskracht van klei ineens ter discussie staat in het nieuws, dankzij Renske Kroes! 😀 En wat ik vooral bijzonder (en) grappig vind is dat men aan een ‘deskundige’ heeft gevraagd of klei drinken nu wel of niet gezond is. Die beste man heeft dan wel verstand van (farmaceutische) medicijnen, maar beschikt voor zover ik weet totaal niet over enige natuurgeneeskundige kennis. Deze professor waarschuwde dat de klei ook goede stoffen bindt en afvoert, waardoor er tekorten ontstaan. Maar het mooie van klei… Lees verder »

Ludivine
Gast
Ludivine

Rens probeert mensen te inspireren met gezonde levenswijze maar dat wordt als gevaar gezien voor de gangbare voedingsindustrie dus wordt er een professor opgetrommeld om het allemaal af te zeiken. Ik heb overigens nog nooit zulke grote onzin gehoord als wat deze professor uitkraamt. ik denk dat ik meer weet van het verteringskanaal dan deze ‘deskundige’.
Volgens bij wordt mensen steeds meer bewust van gezondheid en het feit dat Rens zoveel volgers heeft bewijst dat, dit is natuurlijk een gevaar voor de gevestigde orde die ons voornamelijk troep zoals becel wil aansmeren.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Begeleiding nodig? Lezing of cursus volgen?

-> Bekijk onze mogelijkheden

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!