Killerbody | De risico’s van #fitgirl en #killerbody!

Afgelopen week plaatste ik een ietwat provocerende post op Facebook om discussie uit te lokken over de nieuwe beweging van #fitgirl en #killerbody op Instagram.

Sla alsjeblieft niet door

Uiteraard is het probleem van overgewicht een stuk groter, maar ik zie zoveel meiden in de praktijk die doorslaan in deze populaire trend dat ik het nodig vind hier een punt van te maken en mijn zorgen te uiten. Als gezondheidscoach en inspirator op internet is het belangrijk om mensen te motiveren om alles uit zichzelf te halen, maar ook de risico’s die er bestaan verdienen aandacht.

De risico’s van deze rage van ‘ultrastrakke selfies’

 • Veel professionele fitness-atleten op Instagram streven het hele jaar naar een goede balans en scherpen hun voedingsregime een paar weken voor een fotoshoot aan. Dit betekent dus dat zij er niet het hele jaar zo “ripped” uitzien. Veel volgers die dit zien weten dit niet en gaan soms veel te diep om er het hele jaar met de door hun felbegeerde sixpack rond te lopen.
 • Ook als je veel traint en substantiële spiermassa opgebouwd hebt is het (zeker bij een vrouw) vaak nodig om flink in de calorie-inname te gaan snijden om de lijnen zichtbaar te krijgen. Als je dit gedurende een lange tijd doet kan dit leiden tot een roofbouwstatus.
 • Door een lange tijd de calorie-inname sterk te beperken kan de hormonale balans verstoord raken. De aanmaak van actief schildklier hormoon kan bijvoorbeeld lager worden waardoor de hoofdhaarkwaliteit achteruit gaat, de huid droger wordt, depressieve gemoedstoestanden vaker de kop op steken en energieverlies optreedt. Ook de aanmaak van geslachtshormonen kan verstoord raken door een lage calorie-inname, een laag vetpercentage en overtraining. De menstruatie kan vervolgens uitblijven met alle gevolgen van dien.
 • Daarnaast liggen er te vaak mentale problemen onder die niet opgelost worden door een killerbody. Mentale begeleiding op het gebied van zelfbeeld en soms onderliggende issues is er niet op Instagram.
 • Verder is voor mij de definitie van een #fitgirl dat er sprake is van een goede balans tussen mentaal, lichamelijk en maatschappelijk. Alleen een afgetraind lijf betekent niet per se dat dit zo is.

Met je killerbody op instagram staan…

 • Kan leiden tot veel aandacht en volgers. Misschien kun je er meteen een online fitgirl of fitboy concept aan koppelen waardoor je er flink geld mee kunt verdienen. Sex sells.
 • Kan leiden tot meer date- en seksverzoeken.
 • Kan het ego strelen.

Wat ik me dan nog afvraag…

 • Maakt het echt zelfverzekerder of wordt de verwachting groter of obsessie alleen maar meer? (vooral als er een en ander geshopt en gefilterd wordt en je jezelf gaat vergelijken met andere killerbodys).
 • Ben je nou echt zo fit, of voel je vaak hongerig en moet je iedere dag hard zijn voor jezelf?
 • Herstel je wel echt van het zware trainingsregime of ben je buiten de training moe en in zware herstelmodus?
 • Krijg je meer liefde? Van anderen maar vooral ook van jezelf?
 • Hoe belangrijk is de gezondheid nou echt of draait het vooral om looks?
 • Is het de opoffering waard?
 • Is een goede balans mogelijk met zulke zware eisen aan je lijf en jezelf?
 • En last but not least: Besef je dat er volgers zijn met wellicht minder genetische aanleg die door killerbodyfoto’s gefrustreerd en obsessief kunnen worden tot het krijgen van eetproblemen aan toe?

Een gezonde balans en veel geluk toegewenst!
Ralph Moorman

Killerbody | De risico’s van #fitgirl en #killerbody!

(2stemmen, gemiddeld: 4,00 van de 5)

Loading...

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ronkevin z.Antje Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Antje
Gast

Ik ben ook aan het lijnen
En als ik die foto’s dan wil ik
Er goed uit zien
Alleen bij mijn duurt alles langer
En ik ben streng voor me zelf
Want ik let op wat ik eet wat niet te vet
Is
Bijvoorbeeld geen Chinese

kevin z.
Gast
kevin z.

Precies Ralph pak die meiden maar eens goed aan want zo’n lichamen trekken totaal op niets! Een vrouw heeft van gewichten af te blijven want ik wil geen manneke in huis hebben. Zij dienen bij hun vrouwelijkheid te blijven en niet zich te spiegelen aan het mannelijke want zo hoort een vrouw niet te zijn. Als ze wat beter opletten op hun voeding en gewoon matige beweging doen zoals Yoga en gewichten enkel te gebruiken voor de onderkant zoals squaten en deadliften dan komt de bovenkant vanzelf ook in orde. Maar geen armen training, rug training want dat trekt totaal… Lees verder »

Ron
Gast
Ron

Helemaal gelijk de waanzin die ik tegenkom om maar geaccepteerd en te worden omdat je fit ben maar bij veel vrouwen zie ik een enorme ‘m gebrek aan eigen liefde en weinig zelfvertrouwen dat ze gaan richten op trainen waardoor ze in hun relatie vaak geen oog hebben voor iemand die niet met hun waanzin meedoen we ontlopen de dood toch niet en ik heb gemerkt dat schoonheid en wat mooi is afhangt waar je woont in Nederland keek geen vrouw naar mij maar in de country club in Venezuela had ik geen lichaam genoeg om de mooiste vrouwen mee… Lees verder »

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox