behandelen van kanker

Het behandelen van kanker | Een multidisciplinaire aanpak

“Mijn vraag over het behandelen van kanker: waarom is er geen protocol om met een multidisciplinaire aanpak aan de slag te gaan?”

Het behandelen van kanker

Het onderwerp kanker is misschien wel één van de meest onderzochte en gevoelige onderwerpen van de medische wereld, waar ontzettend veel geld voor nodig is en in omgaat, en waarbij we nog lang niet de ideale manier hebben voor het behandelen van kanker.

Een grote organisatie die zich hiermee bezig houdt is KWF Kankerbestrijding. Ontzettend veel onderzoek wordt gedaan hoe kanker bestreden moet worden en op dit gebied zijn er behoorlijk wat resultaten geboekt. Maar wat de insteek van deze onderzoeken meestal is, is welke chemische medicijnen of operatiemethoden het meeste effect kunnen hebben bij een bepaalde kankersoort.

Multidisciplinaire aanpak

Over kankerpreventie, voeding en natuurlijke methoden om kanker tegen te gaan wordt echter zelden gesproken. Diegenen die dat wel doen worden vaak onder de noemer ‘alternatief’ geplaatst en hun methodes worden soms in één zin genoemd met Jomanda en de dood van Sylvia Millecam. Op hun beurt maken de ‘alternatieven’ de ‘regulieren’ weer uit voor gifmengers en symptoombestrijders. Dit is een niet constructieve situatie waar de patiënt absoluut niet bij gebaat is.

Naast dit feit is het natuurlijk ook van belang dat kankerpreventie een belangrijk thema is en blijft. Van preventie weten we helaas ook lang niet alles en naast alle mogelijke invloeden die we hopelijk ooit nog ontdekken zal de factor “pech” meespelen. Voor kankersoorten kun je een genetische aanleg hebben. Dat wil dus niet zeggen dat je dit krijgt. Met een optimale levensstijl kan men ervoor zorgen dat de kans op expressie van het gen zo klein mogelijk wordt.

Het lijkt mij het meest doeltreffend dat:

 • de arts de kankercellen uit de weg probeert te ruimen.
 • andere specialisten het immuunsysteem en de gezonde cellen proberen optimaal te laten functioneren.
 • de patiënt mentaal optimaal begeleid wordt.
 • er als team voor te zorgen dat de kans op nieuwe toekomstige mutaties en kwaadaardige celgroei ook zo klein mogelijk wordt.

Algemenere adviezen en informatie

Complementair advies bij kankerbehandelingen is vooral maatwerk. Hier deel ik alleen een aantal algemene adviezen en informatie.

Naar mijn mening kan het behandelen van kanker bestaan uit twee wegen:

 1. Het lichaam dwingen. Dit is de medische kant bestaand uit behandelingen zoals opereren, medicatie, chemotherapie, bestraling en andere methodieken. Deze rol ligt bij de gespecialiseerde arts. Aanvullende hooggedoseerde voedingssupplementen vallen eigenlijk ook onder dit onderdeel. Wat mij betreft vallen supplementen tussen voeding en medicijnen in en eigenlijk zou dit onderdeel moeten zijn van alle medische opleidingen. Helaas zijn alleen orthomoleculaire en sommige natuurartsen hier specifiek voor opgeleid. Overleg goed met de arts of de supplementen gebruikt kunnen worden in de periode dat er ook bestralingen en of chemotherapieën toegepast worden. Sommige behandelingen zijn er op gebaseerd kankercellen aan te vallen met vrije radicalen en antioxidanten zouden dan het effect kunnen verminderen.
 2. Het lichaam vragen. Dit is het terrein waar ik voor mijzelf een rol zie. Door het optimaliseren van de levensstijl probeer ik het lichaam en immuunsysteem in een optimale staat te krijgen om zelf de kwaadaardige cellen aan te vallen. Daarnaast is het van belang om door middel van de juiste voedings-, conditionele en mentale coaching goed te herstellen van de medische behandelingen.

In mijn praktijk heb ik al behoorlijk wat mensen met kanker begeleid en allemaal met deze multidisciplinaire aanpak:

 • Het begint altijd met goed uitzoeken welke arts en/of ziekenhuis op dat moment de beste naam heeft bij het behandelen van de betreffende kankersoort.
 • Daarnaast adviseer ik ook op consult te gaan bij een gespecialiseerde arts met verstand van voedingssupplementen.
 • Ook werk ik vaak samen met een mental coach, omdat het beperken van stress, motivatie en geloven in genezing van zeer groot belang is.

Wat is mijn voedingsadvies?

Mijn belangrijkste rol is meestal adviseren op het gebied van leefstijl en de invloed op de hormonale balans. Voeding speelt een ontzettend belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem en het herstel van medische behandelingen.

Belangrijke algemene aandachtspunten bij dit voedingsadvies zijn:

 • Eet voeding zoveel mogelijk onbewerkt en zorg voor veel variatie. In veel gevallen is de voedingswaarde dan hoog en de voeding bevat minder ongewenste toevoegingen zoals suiker, vet, zout en nitriet.
 • Zorg voor een stabiele bloedsuiker en voorkom bloedsuikerpieken. Te hoge bloedsuiker verhoogt de ontstekingsactiviteit in het lichaam en dat belast het immuunsysteem (dat veel belangrijkere dingen te doen heeft). Ook volgen er vaak vervelende energiedips na de bloedsuikerpiek.
 • Eet voeding die je goed kunt verteren en verdragen. Voedselovergevoeligheden belasten het immuunsysteem (dat veel belangrijkere dingen te doen heeft) en vreten energie. Voedselovergevoeligheden kunnen voor allerlei voedingsmiddelen bestaan, wat slechts deels goed te testen is. Het blijft daarnaast altijd nodig goed naar je lichaam te luisteren. In de praktijk merk ik dat gluten- (tarwe, rogge, spelt) bevattende voeding en veel zuivelproducten (lactose, caseïne) immuunreacties uitlokken. Het is zeer aan te raden uit te proberen of dit ook voor jou geldt. Let op: als je een paar weken glutenvrij eet, kun je de auto-immuunziekte coeliakie niet meer testen bij de arts. Mocht je altijd veel lichamelijke klachten gehad hebben die coeliakie waarschijnlijk maken, sluit dan eerst coeliakie uit bij de huisarts.
 • Bereid de voeding met eerbied. Verhit daarbij niet te hoog (liever koken dan bakken) en niet in plastic bakjes in de magnetron (xeno-oestrogenen).
 • Koop vloeistoffen in glazen verpakking (geen plastic flessen, blikken of kartonnen pakken met plastic coating). Plastic kan schadelijke stoffen afgeven (xeno-oestrogenen)
 • Als je veel gewicht verliest door een immuunsysteem dat veel energie vraagt, of een reden waardoor je moeilijk kunt eten is het belangrijk om de calorie-inname te verhogen. Het is altijd even een zoektocht welke voedingsmiddelen veel calorieën bevatten, gezond zijn en in grote hoeveelheid weg te eten zijn zonder dat het al te veel tegen gaat staan.

Als er kankersoorten zijn waarbij het verteringssysteem aangetast en/of belast wordt, dan is veel specifieker advies nodig.

Welke hormonen spelen een rol bij kanker?

Oestrogeendominantie

Bij oestrogeendominantie is er teveel werking van oestrogeen ten opzichte van progesteron. Oestrogeen is een groeifactor terwijl progesteron deze groei in toom houdt. Als oestrogeendominantie bestaat is de kans op het ontstaan en uitgroeien van bepaalde tumoren vergroot. Er zijn verschillende soorten oestrogenen en afbraakproducten van oestrogeen die dit proces kunnen beïnvloeden. Ook bij mannen kan teveel werking van oestrogeen het ontstaan en uitgroei van tumoren stimuleren, zoals bijvoorbeeld bij de prostaat.

Bijnieruitputting en hoog cortisol

Dat stress invloed heeft op het immuunsysteem en de kans om kanker te krijgen is bekend. Acute stress waarbij te hoge cortisolniveaus onstaan onderdrukt het immuunsysteem teveel, terwijl chronische stress waarbij bijnieruitputting of burnout onstaat het immuunsysteem juist overactief maakt. Het lichaam heeft echter behoefte aan een gebalanseerd immuunsysteem bij kanker.

Insulineresistentie

Bij insulineresistentie heeft het lichaam moeite de bloedsuiker in toom te houden. Na het eten van een maaltijd wordt de bloedsuiker dan hoger dan gewenst. Dit verhoogt de ontstekingsactiviteit in het lichaam en belast het immuunsysteem (dat veel belangrijkere dingen te doen heeft).

Voor uitwerking van de hormonen en de adviezen om deze in balans te krijgen verwijs ik naar De hormoonfactor en Hormoonbalans voor vrouwen.

Ralph Moorman

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

5
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
IenRalph MoormanAlex BooismaGerda Tol-van DijkNelleke Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nelleke
Gast
Nelleke

Na in 2012 borstkanker (hormoongevoelig) gekregen te hebben heb ik een chemo (Tac KUUR) , met prednison gekregen en nu sinds een jaar anti hormoontherapie voor 7 jaar, om mijn progesteron en oestrogeenwaarden naar beneden te krijgen. Ik ben daar door 17 kg gegroeid en voel me net een opgeblazen ballon, verschillende dieten geprobeerd maar val geen ons af. Mag de hormoonfactor gebruikt worden om af te vallen, of worden er dan juist weer hormonen aangemaakt? graag hoor ik van u

Gerda Tol-van Dijk
Gast
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Nelleke,

De Hormoonfactor is een gezonde manier van leven. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je er je lichaam goed mee ondersteunen. Je kunt je laten begeleiden door een trainer Hormoonfactor. Deze staan op http://www.hormoonfactortrainer.bl

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Alex Booisma
Gast
Alex Booisma

Dag Ralph, ik volg al 1,5 jaar je blogs en artikelen en ben zeer onder de indruk van je inzet en gedrevenheid om mensen meer bewust te krijgen van wat gezonde voeding en leefstijl voor je kan doen.
Bovenstaand stuk over kanker is voor onze familie momenteel erg actueel, om die reden vroeg ik me ook af waarom in dit artikel niets terugvond over de zuur-base balans (een doorslaggevende factor bij kanker volgens mij). Graag hoor ik hierover je mening. Ik blijf je volgen en wil je veel succes wensen met je geweldige werk! Alvast bedankt voor je antwoord. Groet, Alex

Ralph Moorman
Gast
Ralph Moorman

Hoi Alex! Bedankt voor je bericht en vervelend dat het actueel is voor je familie. De stukken over zuur-base balans heb ik ook gelezen en vaak staan er erg goede tips bij zoals veel onbewerktes groente eten stressreductie en vele andere basistips. Zelf ben ik echter niet overtuigd dat het verklarende mechanisme onder de positieve gezondheidseffecten hiervan de zuur-base balans is. Ik heb helaas ook nog niemand gevonden die mij kan uitleggen hoe een zuur-base evenwicht in het lichaam verstoord kan raken als er zoveel bufferende eigenschappen zijn van het lichaam, de nierwerking en ademhaling die verzuring voorkomen (zonder dat… Lees verder »

Ien
Gast
Ien

@Ralph, in het laatste nummer van ‘uitzicht’ blad van de moerrmanvereniging staat over zuur-basenevenwicht m.b.t. kanker een uitgebreid artikel. Maar dat had je wellicht zelf al in de brievenbus gekregen?

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Begeleiding nodig? Lezing of cursus volgen?

-> Bekijk onze mogelijkheden

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!