Herstel van trage schildklier

Sylvia Faijdherbe: “Na het lezen van de boeken heb ik stap voor stap mijn voedingspatroon aangepast door o.a. het weglaten van zuivel, gluten en suiker.”

Begin 2010 begon ik klachten te krijgen die overeen kwamen met die van een trage schildklier. De huisarts deed een bloedtest om de TSH (Thyroïdstimulerend hormoon) en de T4 (inactief schildklierhormoon) te bepalen. Mijn bloedwaarden waren binnen de ‘norm’. Ik kreeg te horen dat het maar tussen mij oren zat…..

Na een verhuizing ben ik naar mijn nieuwe huisarts gegaan die mij uiteindelijk naar een internist doorverwees en toen bleek na een uitgebreide bloedtest dat ik een beginnende Hashimoto had (auto-immuunziekte, trage schildklier door antistoffen).

Het lichaam maakt voor ongeveer 2 jaar een reserve qua T4 aan waardoor mijn bloedwaarde ‘normaal’ waren maar ik toch klachten had. Ik kreeg Thyrax (synthetische T4) en stapje voor stapje werd de dosering van mijn medicijnen verhoogd.

Wat heb ik gedaan?

Eind 2011 kreeg ik de tip van een vriendin, om ‘De hormoonfactor’ en “Het hormoonbalansdieet’ te kopen. Ik las ze in één keer uit en kreeg inzicht in het ontstaan van mijn ziekte. Ik besloot de oorzaak van mijn ziekte aan te pakken, die bij auto-immuunziekten vaak ligt bij een lekkende darm (‘leaky gut’) of uitgeputte bijnieren. Deze 2 kwalen worden o.a. veroorzaakt door virussen in combinatie met een zwakke afweer (langdurig antibiotica gebruik), stress, genetische belasting en toxische stoffen (kunnen ook voedingstoffen zijn waar men allergisch voor is).

  1. Na het lezen van de boeken heb ik stap voor stap mijn voedingspatroon aangepast door o.a. het weglaten van zuivel, gluten en suiker.
  2. Maar ook mijn drukke leefstijl heb ik aangepast.

Al snel voelde ik me stukken beter, ik kon weer goed mijn bed uitkomen en ik had geen energiedips meer. Ik had nooit verwacht dat zoveel lichamelijk klachten voortkomen uit een hormonale disbalans en dat door de juiste voeding en training je de hormoonhuishouding weer in balans kunt brengen. Ook bepalen hormonen op welk lichaamsdeel u aankomt en waarom u misschien niet aankomt of juist afvalt.

In november 2012 moest ik naar de internist en die wilde dat ik de dosering weer zou verhogen. Dit voelde niet goed maar ik was tegelijk ook nieuwsgierig. Toen ik het deed kreeg ik hartkloppingen en een opgejaagd gevoel. Daarna verlaagde ik de dosering een paar keer.

Inmiddels ben ik bij de internist geweest die vol verbazing mijn bloedwaarde bekeek en zelf vroeg of ik wilde stoppen, mijn antwoord “JA”. Want door de oorzaak aangepakt te hebben (vooral die lekkende darmwand) komen er geen onverteerde voedingsstoffen in mijn bloedbaan en hoeft mijn lichaam ook geen antistoffen te produceren en kan mijn schildklier zich weer herstellen. De internist gaf toe dat er regulier nog maar weinig bekend is hierover.

(51stemmen, gemiddeld: 3,51 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tini Mulder
Tini Mulder
9 jaren geleden

Hallo Sylvia,

Ook ik heb de ziekte van Hashimoto en ben naar de Linus Pauling Kliniek geweest. Vanmorgen mijn eerste uitslag gehad van het bloedonderzoek. Verrassende resultaten: o.a plaque cholestorol, ziekte van pfeiffer gehad, herpes virus en TPO+TSH te hoog.
Zo dat is nogal wat. Ben nu ook al enige tijd bezig met het dieet en sinds 1 maand LDN. Verdere onderzoeken zijn nog gaande. Als je interesse hebt houd ik je op de hoogte.
Ik wens je veel succes a.s. zaterdag!

Gezonde groet, Tini

Sylvia Faijdherbe (trainer hormoonfactor/ex trage schildklierpatient)
Antwoord aan  Tini Mulder
8 jaren geleden

Hoi Tini,

Hoe gaat het inmiddels, al iets merkbaar van de LDN?

Gr. Sylvia

manon
manon

Hoi Sylvia,

Wat een geweldig nieuws dat jouw schildklier weer normaal is gaan functioneren en je dus geen hormonen meer hoeft te slikken!
Uit je verhaal begrijp ik dat je een beginnende Hashimoto had. Weet jij misschien ook of als je al veel langer hiervan last hebt je net als jij hier ook weer volledig van kan herstellen?
ik slik zo’n 11 jaar vervangende hormonen en heb daarvoor, wordt geschat, bijna 10 jaar onbehandeld rondgelopen ermee. Mogelijk dat de schildklier na zo’n lange periode blijvend beschadigd is?

Groeten,
Manon

manon
manon
Antwoord aan  Tini Mulder
8 jaren geleden

Hallo Tiny,

Ik ben ook heel benieuwd hoe het nu met je gaat. Zelf heb ik ook al jaren last van Hashimoto en slik thyrax en ctytomel. De LDN heb ik zelf nooit gebruikt, hoe werkt dit voor jou?

Hoor het graag van je!
Manon

pieter
pieter
9 jaren geleden

Als toevoeging raad ik Crohn- en Colitis ulcerosa patienten ook het scdiet boek te lezen. Het is vertaald naar het NL’s en zorgt mij al 10 jaar ervoor klachtenvrij te zijn van Crohn! Sluit erg goed aan bij Hormoonfactor.

Agnes
Agnes
9 jaren geleden

Jemig word wel wat ongerust als ik dit zo hoor pfff dus als je schildklier traag werkt kan dat komen door een lekkende darm en als ik dan gewoon zo doorga met hormoonfactor dieet moet t vanzelf overgaan.
Dan gaan we gewoon maar zo door, kon je maar even zo nu en dan een kijkje nemen vanbinnen zodat je wat zelfvertrouwen krijgt of je op de goede weg bent…
Grts Agnes

Sylvia Faijdherbe (trainer hormoonfactor/ex trage schildklierpatient)
Antwoord aan  Agnes
8 jaren geleden

Hoi Agnes,

Hormoonfactorproef eten zal zeker voor herstel kunnen zorgen van de schildklier. Wel zou ik probiotica voor de darm en supplementen voor de schildklier aanraden.

Gr. Sylvia

Dennis
Dennis
8 jaren geleden

Beste Sylvia, Ik wil je, en anderen die dit blog lezen, graag helpen bij wat misverstanden. Er is inderdaad nog niet zo goed bekend door welke factoren nou bij sommige mensen een immuunreactie tegen hun schildklier optreedt, en bij anderen niet. Wat wel beproefde medische kennis is: Je dieet, mits enigzins volgens de schijf van 5, heeft geen invloed op de hoeveelheden hormonen die worden geproduceerd. Enkel bijzonderheden, zoals een totaal gebrek aan jodiuminname of een continue gigantische inname aan jodium, kunnen invloed hebben op je schildklier. Een lekkende darmwand werkt je binnen een dag in het ziekenhuis, of binnen… Lees verder »

Marjon
Marjon
Antwoord aan  Dennis
7 jaren geleden

Een beetje een late reactie, maar ik ben erg blij met deze reactie. Ik ben zelf voedingscoach en eet behoorlijk gezond, let goed op mijn ontspanning, heb geen stress, maar wel een vertraagde schildklier en moet daar ook medicijnen voor nemen. Ik krijg de laatste tijd soms het gevoel dat je toch wel iets vreselijk verkeerd doet op het moment dat je werkelijk aan de medicijnen moet en vind dat een verkeerd beeld om naar buiten af te geven. Hetzelfde merk ik bij mensen die bij mij komen met eenzelfde verhaal, een gevoel van falen. Natuurlijk is op je voedingspatroon… Lees verder »

Loes Frikken
Loes Frikken
Antwoord aan  Marjon
5 jaren geleden

beste Marion, ook ik heb Hashimoto en vreemd genoeg mijn kleindochter ook, ik eet al lange tijd heel gezond en ben vegetarier, en zij niet, zij gebruikt al vanaf dat ze 7 of8 was Thyrax, en ik krijg levoteroxine, die een paar keer is verhoogd, nu is het stabiel, maar eerlijk gezegd heb ik het al een paarjaar niet meer laten nakijken, ik voel me goed, heb wel vaak huiduitslag en snel schimmel. Is het inderdaad zo dat je met suplementen beter kunt worden, ik ben zo anti-medicijn, ik was eerst onder behandeling bij een internist maar de huisdokter vond… Lees verder »

Charissa
Charissa
Antwoord aan  Dennis
2 maanden geleden

Wat wel beproefde medische kennis is: Je dieet, mits enigzins volgens de schijf van 5, heeft geen invloed op de hoeveelheden hormonen die worden geproduceerd. Dat is naar mijn weten nog helemaal niet onderzocht. Darmartsen spreken ook over het ontstaan van welvaartsziekten (zoals autoimmuunziektes) in de darmen vanuit het microbioom en waar beinvloed je je microbioom mee? Precies voeding! Er wordt nu pas op dit moment onderzoek gedaan naar schildklierziekten en de werking van het microbioom. Mijn eigen ervaring is daarnaast dat voeding wel degelijk een hoofdrol kan spelen. Ik had actieve Graves en na een aantal reguliere medicatie trajecten… Lees verder »

Rosemarijn
Rosemarijn
Antwoord aan  Charissa
29 dagen geleden

Hoi Charissa,

Wat goed om te horen dat je ervan af bent gekomen. Ik heb zelf een te traag werkende schildklier en wil heel graag van de medicatie af. Ik vroeg me af bij welke orthomoleculaire arts en internist je bent geweest. Ik ben op zoek, maar wil wel graag iemand die er achter staat en je steunt.
Groetjes Rosemarijn

Anne-Marie
Anne-Marie
8 jaren geleden

Ik ben de laatste tijd behoorlijk radeloos van alle info! Mijn huisarts stuurt mij niet door naar een internist omdat zij van mening is dat de internist het ook vd bloeduitslagen moet hebben en dat kan zij ook!! Mijn T4 waarde schommelt tussen de 15 a 21 mijn TSH waarde schommelt tussen de 6.9 en de 0.55 en elke keer een Tyrax meer dan weer minder. nu momenteel 1.75 Tyrax Mij gevoel is nog steeds niet goed, heb mega vermoeide dagen ertussen, last van allergieen en depresief… Nu lees ik ook dat ik misschien suikervrij moet gaan eten? wie heeft… Lees verder »

Gerda
Antwoord aan  Anne-Marie
8 jaren geleden

Hallo Anne-Marie,

Jammer dat een huisarts alleen naar TSH en T4 kijkt. Zoals je hier: https://www.dehormoonfactor.nl/vertraagde-schildklier-oorzaken-en-oplossingen kunt lezen zijn er nog meer belangrijke waardes. Misschien heb je, behalve Thyrax (=T4) ook wel T3 nodig. Of heb je een tekort aan belangrijke stoffen die nodig zijn voor een goede werking van de schildklier. Als je nog steeds klachten hebt is het dus niet goed. Je zult je zeker beter gaan voelen door je voeding aan te pakken. Daarna kun je vragen aan je huisarts of deze nu alle schildkliermarkers wil controleren.

Murielle
Murielle
8 jaren geleden

Beste 🙂

Ik heb Hashimoto en volg het hormoonfactordieet. Sinds 6 jaar slik ik varkensschildklierhormoon ipv thyrax omdat ik veel bijwerkingen had. Dit hormoon correspondeert meer met het dna van een mens waardoor ik minder bijwerkingen ervaar.
Ik kreeg deze ziekte cadeau toen ik 3 maanden zwanger was van mijn zoon, ruim 14 jaar geleden. Ik wil niets liever dan eraf komen maar of het werkelijk kan… ik vraag het me af. Mensen die werkelijk genezen zijn van Hashimoto, mogen mij benaderen. Graag zelfs. Ben zeer benieuwd.
Muriëlle

Gerda
Antwoord aan  Murielle
8 jaren geleden

Hallo Murielle,

Misschien heb je iets aan het verhaal van Ellen: http://www.ellentiben.nl/index.php/blog

Sisi
Sisi
Antwoord aan  Gerda
7 jaren geleden

Ellen is voedingsconsulent van Iherb

Bernadette W
Bernadette W
5 jaren geleden

Bij toeval dr.Vogel boek gelezen dat bij klachten die ik had kelp tabletten kunnen helpen.
Ik was nl. heel moe en had het kpud een rusthartslag van 30 sporte wel veel maar dit vond ik wel erg laag
de huisarts verwees me door voor een hartfilm te maken .Ondertussen was ik begonnen met de kelptablette en voelde snel dat dit hielp.Na de hartfilm bleek dat ook zo De cardioloog was erg synisch toen ik vertelde over de kelp tabletten erg jammer
Na een jaar gestopt met de tabletten ,maar dat ging niet goed ,maar weer gaan slikken

Ana
Ana
Antwoord aan  Bernadette W
4 jaren geleden

heb je een traag werkende schildklier of een snelle? Ik heb een traag schildklier dus ik weet niet als de kelp helt?Bedankt

marian
marian
Antwoord aan  Bernadette W
1 jaar geleden

hoeveel kelptabletten slikte je per dag

Conny
Conny
4 jaren geleden

Ik heb nu zo.n 2 jaar een trage schildklier maar ben in die 2 jaar 25 kilo aangekomen .terwijl ik niet snoep enz .ik let op mijn eten maar wil zo graag weten wat ik wel of niet mag eten of drinken .want ik wil die kilo.s eraf hebben .
Ik voel me zo niet goed met dit lijf .

jan van de kruisweg
jan van de kruisweg
1 jaar geleden

hallo sylvia, Ik heb zo’n 5 jaar levothyroxine geslikt, hier ben ik mee gestart nadat ik extreem moe was, en iedere avond om half 7 op bed lag. Ondanks dat de dokter niet geloofde dat dit de oorzaak was, mocht ik toch starten met levothyroxine. Hier ben ik enorm met opgeknapt, echter heb ik altijd gehaald van het idee dat ik dit mijn leven lang moest slikken. Ik heb alles geprobeerd wat betreft gezonde voeding, dit had voor mij helaas geen effect. Doordat ik psychisch vast liep in mijn leven heb, en na 2 jaar bij 2 verschillende coaches/psychologen gelopen… Lees verder »

Franciene Couton
Franciene Couton
1 jaar geleden

Hallo Sylvia,
las jouw reactie over de schildklier. Wat heb je gedaan aan de lekkende darm en uitgeputte bijnier? Ik slik al een tijd Thyrax en heb nu een T3 van 0.9. Ook al een tijd last van een burnout.
Merk dat de huisarts alleen kijkt naar de T4 en TSH die binnen norm zijn.
Bij voorbaat dank.
groet,
Franciene

Evelien
Evelien
1 jaar geleden

Waar ik eigenlijk wel heel erg benieuwd naar ben zijn de ervaringen van mensen met een succes verhaal. Ik ben zelf inmiddels bijna 4 maanden gestopt met medicatie maar voel mij nog steeds over gedoseerd. Het gaat weliswaar in golven, het ene moment erger dan het andere. Hoe lang duurt het voor het lichaam De hoeveelheid TSH en FT4 weer in balans heeft??

Milah
Milah
11 maanden geleden

Haaai mooi verhaal, mag ik vragen hoe snel jij resultaat voelde en zag?

G.Hendriks
G.Hendriks
6 maanden geleden

Ik slikte va 2010 thyrax en toen deze eruit ging moest ik verder met euthyrox. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de problemen met mijn schildklier te maken had met opgekropte emotie, vastgezet door mij niet uit te spreken. Verdriet, boosheid etc. Na mijn scheiding 3,5 jaar geleden heb ik mooie processen doorgemaakt. Deze gingen gepaard met huilen, boosheid uiten, voor mijzelf opkomen maar ook de slappe lach tot tranen toe hebben. Juni dit jaar ben ik zelf begonnen met het afbouwen van mijn medicatie. 112mcg. Iedere 8 weken een kwart van het tabletje af. Ik ben nu sinds… Lees verder »

Over de schrijver

Dit zijn ingezonden teksten geschreven door cliënten, volgers of recensisten ter inspiratie en verduidelijking van het concept 'de hormoonfactor'.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us