Glutenvrij uit eten in een restaurant of online bestellen | 11 tips op een rij!

Glutenvrij uit eten in een restaurant of online bestellen wordt steeds makkelijker. Niet alleen in de grote steden als Utrecht, Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam is dit mogelijk maar zelfs in de kleinste dorpjes gaan koks met de tijd mee.

Samen met mijn collega Leen Pairon heb ik De Kookcoach ontwikkeld. Een 4-weekse online begeleidingsprogramma bij het gezond kopen & koken. 1 bonusdocument uit dit programma wil ik graag met je delen.

Het gaat over gezond uiteten. Alle tips zijn glutenvrij.

Een goede balans

Wat als je nu uit eten gaat? Dan heb je minder controle over wat er op je bord komt. Toch hoeft dat de gezelligheid niet in de weg te staan. Bedenk dat af en toe zondigen best kan (mocht je geen allergie/ overgevoeligheid hebben). Dus als je niet zo vaak uit eten gaat, geniet er dan vooral van en stress er niet over. Pak de volgende dag je gezonde gewoontes weer op.

Maar als je –omwille van je beroep bijvoorbeeld- vaak in een restaurant eet, is het wel belangrijk om dan met een aantal dingen rekening te houden. Zo blijf je je fit en energiek voelen, heb je minder kans op overgewicht en andere gezondheidsklachten.

Hieronder staan voorbeelden gericht op het uiteten. Zelf kan je de vertaalslag naar het online bestellen maken. Kijk goed naar de menukaart en analyseer de gerechten/ ingrediënten.

Zelf heb kant en klaar maaltijden ontwikkeld om op de vraag uit de markt in te spelen. KOOC is een ‘inspired by Ralph Moorman‘ product dat voldoet aan strenge richtlijnen: vrij van gluten, koemelk en toegevoegde suikers.

11 gezonde keuzes

  1. Ga niet met honger de deur uit. Honger jezelf niet de hele dag uit omdat je ’s avonds op restaurant gaat. Als je met een lege maag aan je avond begint, zal je niet de meest gezonde keuzes maken. Je krijgt dan net meer zin in een zware maaltijd om dat hongergevoel de mond te snoeren.
  2. Eet ’s ochtends en ’s middags zoals op andere dagen, ook als je ’s avonds uit eten gaat. Eet kort voor je restaurantbezoek nog een kleine gezonde snack zoals een handvol noten of rauwkost met humus.
  3. Vermijd fastfoodrestaurants. In dit soort restaurants is het moeilijk een goed alternatief te vinden. Pasta’s, pizza’s en hamburgers zitten vol geraffineerde koolhydraten en lege calorieën.
  4. Bij visrestaurants, Griekse-, Franse-, Japanse- en Midden-Oosterse restaurants zijn er genoeg mogelijkheden. Bekijk indien mogelijk vooraf al even de menukaart voor je een restaurant uitkiest.
  5. Als je buiten de deur ontbijt of luncht neem dan liever geen muffins, pannenkoeken, brood, croissants, toast, muesli en zoet beleg.
  6. Probeer vooral de snelle koolhydraten te vermijden en beperk de verleiding. Vraag aan de ober om geen mandje met brood op de tafel te plaatsen. Een goed aperitiefhapje zijn bijvoorbeeld olijven.
  7. Saladedressings bevatten vaak suiker, transvetten en omega 6-rijke oliën. Vraag om een eenvoudige dressing van olijfolie en azijn en vraag om deze dressing apart te serveren. Dan kies je zelf hoeveel dressing je toevoegt.
  8. Ook sauzen bevatten naast suiker vaak gluten, zuivel of andere toevoegingen. Vraag naar de ingrediënten van een saus of vraag bij twijfel het gerecht zonder saus.
  9. Soep lijkt een goede keuze, maar vaak wordt deze gemaakt op basis van bouillon die smaakversterkers bevat. Dat zorgt ervoor dat je honger- en verzadigingsgevoel ontregeld geraakt waardoor je makkelijk gaat overeten.
  10. Kies pure gerechten zoals onbewerkte (en ongepaneerde) vis, kip of rundsvlees. Vraag als bijgerecht om (zilvervlies)rijst of gekookte aardappelen in plaats van frieten, pasta of aardappelgratin. Bij veel restaurants kan je ook een extra portie groenten bestellen.
  11. De porties in een restaurant zijn ook vaak groter dan wat je thuis zou eten, waardoor je haast ongemerkt toch te veel eet. Je kan in plaats van een voor- en een hoofdgerecht 2 voorgerechten bestellen. Zo ga je ook niet met een opgeblazen gevoel van tafel.

Glutenvrij uiteten

Ontbijt

  • Eieren: je kunt deze op vele manieren klaargemaakt krijgen
  • Gerookte zalm of rosbief): vaak op een buffet aanwezig
  • Noten (naturel): vaak op een buffet aanwezig
  • Vers fruit. Niet de sappen, deze staan bol van suikers!

Voorbeeld: Omelet met spinazie, ui en champignons. Handje noten en een stukje fruit toe.

Je kunt ook een pak rijstwafels of YAM desem meenemen in je tas of koffer.

Lunch en diner

  • Salades (zonder croutons en zonder pasta)
  • Gevogelte (kip, kalkoen) of vlees (lam, rund, wild)
  • Vis (kabeljauw, zalm, tonijn, tong, zeebaars) en zeevruchten (mosselen, garnalen, kreeft, oesters)
  • Bovenstaande altijd gecombineerd met ruime hoeveelheden groenten (liefst gestoomd of gepocheerd)
  • Het bovenstaande eventueel in combinatie met een kleine portie zilvervliesrijst of aardappelen (afhankelijk van je situatie)

Voorbeelden:

  • Ceasarsalade met dressing van olijfolie en citroen.
  • Lamsvlees van het spit met groene paprika, tomaten, uien en champignons.
  • Geroosterde kip met kruiden. Sperziebonen. Broccoli met roomboter.
  • Salade van groene bladgroenten met garnalen.
  • Gegrilde zalm met komkommer- of dillesaus en een dubbele portie groenten (-mengsel).
  • Salade niçoise (eventueel zonder aardappelen).
  • Gestoomde mosselen met knoflookboter.
  • Tong met amandelen.
  • Asperges met roomboter.

Dessert

Probeer er een gewoonte van te maken dit deel van de maaltijd gewoon over te slaan. In het begin is dit misschien moeilijk maar je zult al snel merken dat je er steeds minder behoefte aan zal krijgen. Je hebt geen dessert nodig om je maaltijd mee af te sluiten. Vrijwel alle desserts zitten bomvol geraffineerde suikers en andere geraffineerde koolhydraten. Ook bevatten ze vaak gluten en/of koemelk.

Wil je toch persé een dessert, kies dan voor fruit: bessen, aardbeien of een gemengde fruitsalade. Gewoon een kopje kruidenthee is ook lekker. En uiteraard is een bolletje ijs een verstandigere keuze dan een hele Dame Blanche verorberen.

Dranken

Alcohol bij het eten is verleidelijk. Bier en wijn bevatten veel stoffen met een oestrogeen effect die de natuurlijke hormoonbalans verstoren. Frisdranken zijn puur vloeibaar snoep, ook de light versies! Houd het bij simpel mineraalwater, eventueel met bubbels en een schijfje citroen.

Met dank aan Leen Pairon
De Kookcoach

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox