gezonde drankjes

Gezonde drankjes

We praten vaak over gezonde voeding maar welke gezonde drankjes zijn er?

De gezonde drankenlijst

water

Vaak krijg ik de vraag wat nu allemaal geschikte dranken zijn voor Het hormoonfactor programma. Eigenlijk is er maar 1 drank optimaal voor Homo Sapiens en de rest van het dierenrijk en dat is water.  Maar blijkbaar is water voor veel mensen te saai en moet ik toch echt met alternatieven komen, omdat ik anders hun stress-as teveel belast.

Water opleuken

Water kun je subtiel een ander smaakje geven door er mintbladeren of citroen aan toe te voegen. Ook gojibessen in je water geeft een lekkere bijsmaak en het is nog leuk ook om te kijken hoe de gedroogde bessen weer hun oorspronkelijke vocht opnemen. Entertainment genoeg zou ik zeggen. Bruisend water is een goed alternatief bij sociale gelegenheden in plaats van bijvoorbeeld champagne. Geserveerd in een champagneglas krijgt het meteen een feestelijkere uitstraling.

Thee

Ook bij thee moeten we goed opletten. De thee die van theebladeren gemaakt worden bevatten allemaal theïne, wat net als cafeïne een opjager is. Zwarte thee zou ik daarom niet nemen. Groene thee bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, maar vanwege de theine zou ik deze theesoort ook zeker niet teveel drinken. Echte kruidenthee die niet van theebladeren gemaakt zijn raad ik meer aan. Voorbeelden hiervan zijn rooibos, brandnetel, kamille, munt, en salie.

Kokoswater

Een optie waar ik zelf wel erg over te spreken ben is kokoswater van jonge kokosnoten. Deze is tegenwoordig zelfs in ongepasteuriseerde vorm te verkrijgen. Het suikergehalte is laag (3,7g/100ml) en het aandeel fructose hierin ook. Het mineralen en vitamine C-gehalte is echter hoog. Het is ook net zo geschikt als dorstlesser bij sport als een isotone sportdrank.  Dus zoek je een keer een afwisseling op water, dan is kokoswater een goed alternatief.

Smoothies

Bij het maken van gezonde smoothies worden naar mijn mening veel fouten gemaakt. Vaak is de smoothie uiteindelijk veel te zoet. Een smoothie van een banaan, 3 kiwi’s, 2 mandarijnen en wortelsap is gewoon een pure suikerbom. Maak daarom liever een groentesmoothie met weinig fruit en voeg eventueel wat kokosvet toe of avocado als vetbron om de opname van suikers in het bloed te vertragen. Alle vruchtensappen in de supermarkt zijn überhaupt af te raden. De meeste sappen bevatten ongeveer 2,5 suikerklont (12g) per 100 milliliter of zijn gezoet met chemische zoetstoffen, die we uiteraard ook liever niet binnenkrijgen.

Koffie

Wat betreft koffie zijn er net zoals bij vrijwel alle voedings- en drinkwaren goede en slechte dingen te vertellen. Positief is dat koffie een goed antioxidant is. Negatief is het cafeïnegehalte wat ons boost in een tijd waarin het lichaam eigenlijk om rust vraagt. Verder is koffie ook gebrand waarbij toxische stoffen ontstaan en worden er aardig wat bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt en opslag. Mijn advies is liever geen koffie en zeker niet meer dan 2 koppen biologische koffie per dag. Bij een uitgeputte bijnier is koffie ten strengste af te raden. Het energieboostende effect is ook van korte duur en meestal is men even later nog vermoeider dan ervoor.

Ir. Ralph Moorman

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J. Zwaan
J. Zwaan
9 jaren geleden

Leuke ideeën Ralph! Kokoswater is inderdaad heel gezond en helend. Dat van die gojibessen in het water wist ik niet, ga ik gelijk eventjes proberen 🙂

Joey
Joey
9 jaren geleden

Inderdaad leuke ideeën. Een punt van aandacht voor water met citroen is “don’t overdo it” i.v.m. tanderosie (eigen ervaring). Kokoswater kun je ook alle kanten mee op. Ik heb een tijd kokoskefir gemaakt: – Grote glazen pot – giet de kokoswater erin – waterkefir toevoegen – glazen pot luchtdicht afsluiten, – 24-48 laten staan – waterkefir uit de drank zeven met een plastic zeef (geen metaal! Slecht voor de kefir) – evt. 24-48 uur in een glazen of plastic fles na laten rijpen in de koelkast Het resultaat is een probiotosche gezondheidstonic met nóg minder suiker als voorheen (deze zijn… Lees verder »

John
John
9 jaren geleden

Hoi Ralph.

Even een puntje waar ik het niet zo mee eens ben of althans vraagtekens heb, nl. over je suggestie water op te leuken met munt of te kiezen voor muntthee. Dit zou de androgeen (en testosteronspiegel) bij mannen behoorlijk kunnen verlagen 🙁

Ennuh… munt is mint dus ook veel kauwgom(met spearmint) en pepermunt is niet best.

Groetjes John.

Ralph
Ralph
9 jaren geleden

Hoi John!! Hier heb ik van gehoord, maar ik heb nooit een duidelijk onderzoek bij mensen gezien en ook geen eigen ervaringen uit de praktijk met mijn clienten. Dit in tegenstelling tot zoethout.. Het onderzoek wat Willem Koert aanvoert is niet sterk: De onderzoekers gaven vrouwen met een overmatige haargroei vijf dagen lang elke dag twee koppen muntthee. Elke kop thee werd gezet van vijf gram gedroogde munt. Aan de hand hiervan zie het effect van dat regime op het totale testosteron, het vrije testosteron en het LH. Vrouwen met overmatige haargroei hebben vaak Polycystic Ovarian Syndrom (PCOS). De lage… Lees verder »

jenny de rijke
jenny de rijke
9 jaren geleden

Hi, Ik zie dat er in de coco drankjes van dr. Martins ook suiker zit:(. Ik kwam er via het forum achter dat er in de ricedream- en hazelnootdrank ook suiker zit, en ben toen anders naar de etiketten gaan kijken. Lees ik ze verkeerd?Ik heb vanaf mijn geboorte al een koemelk allergie, lactose intollerantie, candida overgevoeligheid en een gluten intollerantie. Ik volg een strikt dieet, maar wordt altijd weer verrast door productontwikkelaars die steeds samenstellingen veranderen en producten willen verbeteren. Dit pakt voor mij meestal niet goed uit. Ik lees dan ook altijd goed de verpakking voordat ik iets… Lees verder »

Marian
Marian
8 jaren geleden

Ik zou graag weten hoe je tegenover rauwe melk (biologische) staat als drank?

Groetjes, Marian

Trudy
Trudy
8 jaren geleden

extra tip: Haal hele kokosnoten bij de groentewinkel!! Dan heb je echt een lekkere dorstlesser! Zeker als je ze in het seizoen koopt, dan kan je er 3 voor 1 euro kopen.. en het kokos kan je natuurlijk ook weer gebruiken 🙂

Niels
Niels
8 jaren geleden

Je vergeet STEVIA te noemen !

Ralph Moorman
Ralph Moorman
Antwoord aan  Niels
8 jaren geleden

Ik ben niet zo’n voorstander van het dagelijks gebruik van stevia. Het plantje zelf daar zijn duizenden jaren ervaring mee, maar niet met de extracten… Dus ook dat met mate. Zoete smaken afbouwen betekent ook andere zoetmiddelen matigen 🙂

Henny
Henny
7 jaren geleden

Ik voeg nog wel eens aloe toe aan het water. Mag dat??

Inge
Inge
6 jaren geleden

Ik had een vraag over de rooibos thee. Deze drink ik zelf graag. Vind hem erg lekker en ontspannend. Nu heb ik vernomen via een praktijk dat de thee slecht zou zijn voor je hormonen en dat het ervoor zorgt dat je vocht gaat vasthouden. Klopt dat?

Zelf heb ik uitgeputte bijnieren en een hormonale disbalans. Ik reageer heel snel op voeding en kruiden. Zijn er kruidentheeën die ik ook zou kunnen proberen?

Kan het overigens ook dat je op voedingssupplementen kan reageren?

Alvast bedankt!!!

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Inge
6 jaren geleden

Als je bijnieruitputting hebt, reageer je snel op diverse voedingsmiddelen en/of -supplementen. Dat vermindert als de bijnieruitputting aangepakt wordt. Zie ook de blog over bijnieruitputting.

Melanie
Melanie
6 jaren geleden

Hi, wil graag weten wat je van het Brita waterfiltersysteem vindt.
Groet..

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Melanie
6 jaren geleden

Brita filtert zware metalen zoals lood. Kalk en chloor worden ook gefilterd.Xeno-oestrogenen niet.

Lucy
Lucy
6 jaren geleden

Hallo Ralph,
Ik lees dat als je overgangsklachten hebt je beter geen leidingwater kunt drinken, wat kun je dan wel drinken? Gekookt en afgekoeld leidingwater?
Hoe kun je je hormoonbalans krijgen zonder gebruik van bv. livial, hormoonsuppletie, om afname oestrogenen tegen te gaan?
Graag een reactie.
Ik ben op uw site gekomen door het bijwonen van een lezing van Albert Sonnevelt.
Gr.

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Lucy
5 jaren geleden

Hallo Lucy,

Dit kun je bereiken door zo gezond mogelijk te leven (de Hormoonfactor) en xeno-oestrogenen te vermijden. Vaak is het eerdere een snelle afname van progesteron die voor problemen zorgt.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Corrie
Corrie
5 jaren geleden

Geachte heer Moorman,

Graag wil ik u wat vragen over braad producten.
In het boekje de boodschappen Coach waar u het uitleg over braadproducten.
Adviseer u om in roomboter te bakken en te braden.
Hoe denkt u over ganzenvet?

Vriendelijke groet.
Corrie.

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Corrie
5 jaren geleden

Beste Corrie,

Ganzemvet is prima op voorwaarde dat de herkomst goed is.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

anja
anja
5 jaren geleden

Hallo Ralf, kan ik ook bamboe koffie drinken? Granen koffie van Zonnatura? Al zit daar een heel klein beetje suiker in? Ik hoor het graag van je? Vr groet, Anja

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  anja
5 jaren geleden

Hallo Anja,

Lees alijd goed de etiketten op zogenaamde gezonde producten. Daar haal je veel informatie uit m.b.t. de ingrediënten.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Christel
Christel
5 jaren geleden

Ik las dat leidingwater slecht is ivm oestrogenen. Ik kook het leidingwater 20 minuten tot een half uur en laat deze dan afkoelen. Als het is afgekoeld giet ik het in glazen flessen en zet ze in de koelkast. Mijn vraag is of het leidingwater dan schoon is? Gr Christel

Corrie
Corrie
5 jaren geleden

Geachte Heer Moorman,

Is het niet goed om iedere dag een of twee lepels Lijnzaad in een schaaltje yogurt te eten?
Dat las ik op de site van Gezondheidsnet.
Daar ik veel waarde aan u menig hecht,vandaar deze mail.
Ook in dat boekje wat ik heb van Boodschappen Coach,kon ik dat niet vinden.
Wel dat ik Lijnzaad ongebroken moet kopen.

Met vriendelijke groet,
Corrie Bertens.

Gerda Tol-van Dijk
Antwoord aan  Corrie
5 jaren geleden

Beste Corrie,

Het is prima om dagelijks ongebroken lijnzaad te gebruiken. Als het gebruikt wordt om bv. de stoelgang te verbeteren is het wel goed om naar de oorzaak van een slechte stoelgang te (laten) kijken.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Linda
Linda
2 jaren geleden

Ik lees overal dat kokoswater erg gezond is alleen snap ik iets niet en hoop dat ik via hier een antwoord kan krijgen:
In kokoswater zitten fyto-hormonen en als je veel hiervan drinkt dan kan dit toch je hormoon balans verstoren? Net zoals ze bij soja producten zeggen, omdat daar ook futo hormonen zitten. Ik lees wel veel over soja maar niet over kokoswater, terwijl in kokoswater ook veel hormonen zitten. Groetjes

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mij de nieuwsbrief te sturen + mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us