geschikte voeding rond je workout

Geschikte voeding rond je workout

Jemig, half drie alweer. Zo druk bezig geweest met van alles en nog wat dat ik niet eens in de gaten had dat de halve middag al aan zijn eind is gekomen en dat ik nog maar anderhalf uur heb voor mijn training. Precies het goede moment om mijn koelkast in te duiken voor een verrukkelijke pre-workout maaltijd dus.

Geschikte voeding rond je workout

Veel van mijn cliënten reageren een tikkeltje verbaasd als ik hierover begin. “Niet sporten met een volle maag”, was jarenlang het credo dat bij veel mensen nog diep ingebed is. En hoewel een volle maag inderdaad het andere uiterste is, mogen we niet vergeten dat lekker eten voorafgaand aan je training onmisbaar is! Geschikte voeding rond je workout is een belangrijke factor bij het behalen van je doelen.

Maar wat is nou geschikte voeding rond je workout? Ik ga voor een kom havermout en een stuk gerookte kip. Nee, niet door elkaar, voor het geval je al peristaltische bewegingen dreigt te maken. Belangrijk aan mijn voorbeeld is het nemen van langzame koolhydraten. Waarom? Omdat je spieren tijdens het trainen uitgeput raken en geen brandstof meer hebben. De havermout vult dit weer netjes aan. Gevolg? Toch energie, maar geen gigantische piek in mijn bloedsuikerspiegel.

Als je denkt dat voorbereiding bij het trainen het enige belangrijke is, heb je het mis. Nazorg van je lichaam verdient evenveel aandacht. Na mijn training wacht er een post-workout maaltijd op me. Een omelet met avocado; veel eiwitten, gezonde vetten. Bewust geen suikerrijke proteïne shake dus, zoals veel mensen doen na het trainen. Je lichaam fungeert dan namelijk net als een droge spons als het gaat om voeding. We noemen dat de anabolische (spieropbouwende) fase. Hoe dat in zijn werking gaat, is al volgt op te sommen:

  • In het midden van elke spier en vetcel is er een stof die GLUT4 wordt genoemd
  • GLUT4 wordt geactiveerd door weerstandstraining en door het hormoon insuline
  • Als GLUT4 eenmaal geactiveerd is beweegt deze stof zich naar de celwand en trekt dan als een spons voedingstoffen de cel binnen
  • Om na de training van nog meer GLUT4 te kunnen profiteren nemen sporters vaak een enorme hoeveelheid aan suikers. Het lichaam maakt hierdoor insuline aan. Insuline activeert ook GLUT4. Het grote voordeel van insuline is ook het grote nadeel! Insuline activeert meer GLUT4 in de spiercel, maar ook in de vetcel. Dus naast spiermassa bouw je ook vetmassa op

En dat terwijl wij over het algemeen spiermassa willen zonder die vetmassa. Dus waarom zouden we insuline gebruiken als we ook hormonen hebben die spiermassa opbouwen en vet laat verdwijnen? Ik heb het hier over het groeihormoon, testosteron. Die hormonen komen vrij door een flinke weerstandstraining.

  • Groeihormoon zorgt voor vetverbranding en geeft spieren meer stevigheid
  • Testosteron stimuleert de spieropbouw en de vetafbraak
  • We kunnen groeihormoon laten pieken en testosteron een boost geven door na het trainen eiwitten, verzadigde vetten en/of omega9 te consumeren

Mijn post-workout maaltijd heeft dit allemaal. Een omlet bevat eiwitten en cholesterol (ook cholesterol hebben we nodig!) en avocado bevat omega 9. Een ideale maaltijd!

Weerstandtraining activeert GLUT4, welke zich ook in de vetcel bevindt. Het grote voordeel van het groeihormoon is dat het geen vetten opslaat. GLUT4 werkt ook voor het groeihormoon, want deze stoffen concurreren voor de zelfde receptoren.

De vetten en het cholesterol in de omelet en de avocado zorgen voor een extra boost in je testosteron.

Gelukkig heb ik geen insulinepiek nodig na de training om het hormoon ‘cortisol’ te onderdrukken. Ik heb immers voor de training trage koolhydraten genomen, welke mijn spieren nog altijd aanvullen. De eiwitten die ik daarbij heb gegeten, komen nu (aan het einde van mijn training) pas in mijn bloed en daar ondervinden mijn spieren mooi profijt van. Eiwitten hebben even tijd nodig…die welbekende shakes worden eveneens pas na 40 minuten opgenomen, waardoor je dus achter de feiten aanloopt.

Bovenstaand verhaal geeft dus duidelijke argumenten op basis van fysische feiten ten aanzien van hormonen in je lijf wat en waarom je voor én na je workout moet eten. Doe er je voordeel mee om je lichaam beter in shape te krijgen!

Succes!
Alex van der Werf
www.alexvanderwerf.nlgeschikte voeding rond je workout

(Nog geen stemmen)

Laden...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sjors
sjors
7 jaren geleden

Goed om te weten, bedankt!

Saskia
Saskia
2 jaren geleden

Ik heb je boek de hormoonfactor gelezen.

Ik heb eigenlijk 1 vraag. Wat kun je aan eten en sporten doen als het hormoon cortisol constant 4x te hoog is? (Syndroom van cushing)
Kun je überhaupt spieren opbouwen?
je geeft hierboven aan dat je geen insuline piek nodig hebt om cortisol te onderdrukken.. zou ik dan wel suikers moeten eten na het sporten?

grt,
Saskia