Bescherm je hart met een gezonde testosteronspiegel

Auteur: Ir. Ralph Moorman

een gezonde testosteronspiegel

Bescherm je hart: Zorg voor een gezonde testosteronspiegel, drink elke dag een glas tomatensap en ga naar de sauna.

Bescherm je hart met een gezonde testosteronspiegel

Als je als bij de dokter komt klagen over erectieproblemen, zal hij of zij direct gaan onderzoeken of je hart en vaten nog in orde zijn. Dat komt omdat weigerachtige erecties kunnen worden veroorzaakt door dichtslibbende vaten. Daardoor komt niet alleen de noodzakelijke bloedtoevoer naar je geslacht in het gedrang, maar lopen ook andere weefsels en organen gevaar. Terwijl jij baalt van je onderpresterende penis, maakt de dokter zich druk over je hart en je hersenen.

Maar er is nog een reden waarom erectiele disfunctie, of ED zoals het in medisch jargon heet, vaak samengaat met hart- en vaatziekten: ED kan het gevolg zijn van een te lage testosteronspiegel, en een te lage testosteronspiegel is schadelijk voor je hart en vaten. Je kunt een laag testosteronniveau zelfs beschouwen als een forse risicofactor voor hart- en vaatziekten bij mannen. In een recent overzichtsartikel schrijven wetenschappers dat er meer dan honderd studies zijn die aantonen dat hogere testosteronwaarden gunstig zijn voor het hart en de vaten en dat het corrigeren van een testosterontekort met testosterontherapie het risico op een hartinfarct vermindert. Dat is allemaal niet zo vreemd als je weet dat het optimaliseren van een verlaagde testosteronspiegel helpt bij het afvallen, zorgt voor meer spieren, insulinegevoeligheid en de suikerhuishouding verbetert en mannen meer energie en drive geeft om te gaan sporten. In De testofactor staat hoe je je testosteronspiegel op een natuurlijke manier kunt optimaliseren.

Drink elke dag een glas tomatensap en bescherm je hart

Wetenschappers die zich met hart- en vaatziekten bezighouden, hebben al een tijdje een plantenstofje in het vizier dat tomaten rood kleurt: lycopeen. Grote bevolkingsonderzoeken laten een beschermend effect voor het hart en de vaten zien van tomaten en producten die daarvan zijn gemaakt, zoals ketchup, tomatensaus, -sap en -soep. Er zijn aanwijzingen dat lycopeen je op veel verschillende manieren tegen hart en vaatziekten beschermt: het verlaagt cholesterol, bloeddruk, ontstekingsstofjes en de neiging van je bloed om te stollen en remt de opbouw van plaques. Een uitstekende lycopeenbron is tomatensap. Tijdens het productieproces zijn de tomaten verhit geweest, waardoor het sap veel goed opneembaar lycopeen bevat. Een glas van 250 milliliter tomatensap bevat ongeveer 25 milligram lycopeen, een hoeveelheid waarvan in een aantal studies een gezond effect op het hart en de vaten is gezien. Voeg er een theelepel extra vierge olijfolie aan toe om de opneembaarheid ervan verder te verbeteren.

Ga naar de sauna voor een gezonder hart en brein

Ruim 2300 Finse mannen waren tussen de 42 en 60 jaar oud toen wetenschappers ze tussen 1984 en 1989 onderzochten en gezond verklaarden. De frequentie van hun saunabezoek werd genoteerd en twintig jaar later werd gekeken hoe het er met de mannen voor stond. Zoals was te verwachten, had bij een aantal van hen een vorm van dementie of de ziekte van Alzheimer toegeslagen. Maar naarmate de heren vaker in de sauna hadden gezeten, was de kans dat ze geestelijk aftakelden kleiner: een zogenaamd dosis-respons-effect dat er niet om loog. Mannen die twintig jaar lang vier tot zeven keer per week minimaal vijftien minuten in de sauna hadden gezeten, profiteerden van een 66 procent kleiner risico om dement te worden en van een 65 procent kleinere kans om alzheimer te ontwikkelen dan de mannen die ‘slechts’ een keer per week in een sauna hadden gezeten. Een studie met dezelfde groep mannen die in 2015 is gepubliceerd, gaf al aan dat vier tot zeven keer per week een kwartiertje in de (Finse) sauna de sterfte aan hart- en vaatziekten fors verlaagt en de algemene sterfte met maar liefst 40 procent omlaag brengt. De wetenschappers begrijpen niet waarom de sauna zo gezond is. Een van de theorieën is dat saunahitte de aanmaak van het groeihormoon stimuleert.

Kortom, ga op zoek naar een fitnesscentrum met sauna en sluit elke work-out af met een kwartiertje zweten bij minimaal 80 graden.

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties