gezondheidswetenschappen

Corruptie in de gezondheidswetenschappen!

Hoe kan onderzoek nog onafhankelijk zijn, als de industrie zelf financiert? Lees hier meer over de corruptie in de gezondheidswetenschappen.

Gisteren (1-3-2016) werd er in een uitzending van Brandpunt aandacht besteed aan wetenschap en financiering door de industrie (zie: www.npo.nl/brandpunt/01-03-2016/KN_1678966, melk begint op 5:10 min.).

De melkindustrie werd hierbij als voorbeeld gekozen. Hoe kan onderzoek nou nog onafhankelijk zijn, als de industrie zelf financiert? In de uitzending trekt professor Katan fel van leer tegen deze praktijken die leiden tot slecht en corrupt onderzoek.

Ik ben blij verrast dat deze professor nu hij met pensioen is (en er zelf geen onderdeel meer van is) dit aan durft te kaarten. Daar moet je lef voor hebben. Ik heb me vaker zeer kritisch uitgelaten over zijn uitspraken over bijvoorbeeld verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, maar zijn kritiek op industriele inmenging in gezondheidsonderzoek in deze uitzending vind ik meer dan fantastisch!

Deze uitzending maakt duidelijk hoe de industrie probeert de vinger in de pap te houden door het sponsoren van onderzoek en het pamperen van allerlei wetenschappers en communicatiemedewerkers met plezierreisjes naar buitenlandse congressen.

Uiteraard zeggen de geinterviewden die gefinancieerd worden door de industrie dat ze onafhankelijk zullen blijven, maar Marion Nestle zegt terecht: “Ehm, good luck!”.

Het is duidelijk dat de consument onderzoek steeds minder vertrouwt en dat is volkomen terecht.

Wouter De Heij van Top BV is een innovator in de levensmiddelenbranche die streeft naar milde en veilige bewerkingen van levensmiddelen waarbij voedingswaarde behouden blijft en minder hulpstoffen nodig zijn. Hij zegt hierover:

  1. Huidig onderzoek is teveel gestuurd / betaald door het grote bedrijfsleven. De kwaliteit wordt slechter en zelfs vaak ontbetrouwbaar.
  2. Niet gunstig onderzoek (in de ogen van de sponsor) wordt categorische aangepast of zelfs niet gepubliceerd.
  3. De financiering van voeding en gezondheidsonderzoek is slecht geregeld. Dit zou alleen via overheid moeten plaatsvinden en zonder (financiële) inmenging van bedrijven.

Ralph Moorman

Gerelateerde artikelen: Levensmiddelen, logisch nadenken!
Tip: Meer over corruptie weten? Lees eens de gids ‘De boodschappencoach’

Corruptie in de gezondheidswetenschappen!

(Nog geen stemmen)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox

Gezond koken? Probeer de maaltijdbox van Ekomenu!