consumentenbond over glutenvrije producten

Consumentenbond over glutenvrije producten | Mijn mening

Mijn mening over het artikel van de consumentenbond: Glutenvrije producten niet altijd gezonder

Wat zegt de consumentenbond?

In het artikel van de consumentenbond staat terecht beschreven dat veel glutenvrije brood- en banketvervangers weinig voedingswaarde bevatten en vaak teveel witmeel, suiker, vet en zout. De reden hierachter is dat het best moeilijk is om met alleen gezonde ingrediënten de functies van gluten na te bootsen.

Gluten heeft een zeer groot effect op de structuur en smaak van een product door de “plakkerige” eigenschap die het heeft. Bij glutenvrije producten wordt er om dit gemis op te vangen vaak veel suiker, gist en broodverbetermiddel gebruikt. Daarnaast worden er zelden voor vezelrijke glutenvrije alternatieve ingrediënten gekozen, omdat zonder gluten het product dan heel snel droog wordt.

Al met al zijn deze vervangers dus geen gezonde keuze als basisvoeding en is het onverstandig een voedingspatroon te volgen dat voor een groot deel bestaat uit deze producten.

Mijn mening over glutenvrije producten

Laat zeker niet het misverstand ontstaan dat glutenvrij eten ongezond is. Het gaat er namelijk niet om wat je niet eet, maar wat er voor terug komt. Als je gaat kiezen voor onbewerkte glutenvrije alternatieven en zelf bijvoorbeeld boekweitpannekoeken of bananenbrood gaat bakken dan is dit een heel ander voedingspatroon dan wanneer je kiest voor de ongezonde industriële vervangers. Bovendien kun je kiezen voor minder broodachtige maaltijden en veel creatiever omgaan met voeding.

Als het op een gezond voedingspatroon aankomst zijn we allemaal net even anders. Bovendien zijn we niet alleen wat we eten, maar ook wat we verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. Juist op de laatste vier punten gaat het vaak mis. Zo kan volkoren brood veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten, maar als je het niet goed verteert of verdraagt is het niet gezond voor je.

Over coeliakie

Vroeger dachten we dat maar weinig mensen gluten niet verdragen. Dit zijn mensen met de auto-immuunziekte coeliakie. Bij deze mensen geven zeer kleine hoeveelheden gluten al hevige klachten en zij moeten zelfs al rekening houden met kruisbesmetting via een broodmes of ander keukengerei. Ook moeten zij letten op het glutenvrije logo in de supermarkt. Coeliakie is relatief zeldzaam, en er zijn medische testen voor handen op dit op te sporen.

Over glutensensitiviteit

De laatste jaren zijn er echter veel meer mensen glutenvrij of glutenarm gaan eten, omdat zij merkten dat ze zich energieker en minder opgeblazen bij voelden en soms van ontstekingsgerelateerde klachten afkwamen. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij therapeuten en voedingskundigen en zodoende werden deze effecten steeds vaker beschreven in bestsellers wereldwijd. Ook wetenschappelijk onderzoekers zijn met deze praktijkervaringen aan de slag gegaan en wat bleek: Er is een veel grotere groep die baat heeft bij glutenvrije voeding en deze groep heeft geen coeliakie. Deze vorm van overgevoeligheid voor gluten wordt glutensensitiviteit genoemd.

De klachten bij glutensensitiviteit zijn vaak minder heftig dan bij coeliakie, kleine hoeveelheden gluten geven vaak geen klachten en het is niet op te sporen in medische testen. Om erachter te komen of je glutensensitiviteit is is het dus een kwestie van proberen. Dit doen steeds meer mensen en zodoende wordt de groep die glutenvrij eet steeds groter. Wat je wel moet beseffen is dat wanneer je glutenvrij gaat eten, je coeliakie niet meer aan kunt tonen in de testen. Het is dus het beste om eerst te testen op coeliakie en als je dat niet hebt om dan pas glutenvrije voeding uit te proberen.

Over fructanen

Naast coeliakie en glutensensitiviteit is er nog een andere vorm van overgevoeligheid voor broodproducten. Er zijn namelijk mensen die prikkelbare darmklachten krijgen van een andere stof in tarwe dan gluten, namelijk fructanen. Deze mensen ervaren voordelen als zij tarwebrood vervangen door speltbrood. Spelt bevat namelijk net zoveel gluten als tarwe, maar veel minder fructanen.

Samenvattend

  • Als je gluten niet goed verteert of verdraagt is een glutenvrij voedingspatroon verstandig
  • Coeliakie is zeldzaam, maar glutensensitiviteit komt veel vaker voor
  • Als je een glutenvrij voedingspatroon gaat volgen, zorg dat voor gezonde alternatieven en leun niet teveel op de industrieknutsels vol witmeel, suiker, zout en broodverbetermiddelen.
  • Als je gluten wel goed verdraagt of verteert, dan is een gevarieerd voedingspatroon aan te raden. Veel mensen eten echter eenzijdig veel tarweproducten, en zouden meer met alternatieven moeten variëren om echt gezond bezig te zijn.

Ir. Ralph Moorman

Dit is ook de reden waarom ik zelf het initiatief genomen heb om als Ir levensmiddelentechnologie glutenvrije alternatieven op de markt te brengen die gezond zijn en wel veel vezels en voedingswaarde in zich hebben. YAM desem en KOOC zijn de eerste producten en hopelijk komen er nog veel meer bij.

(10stemmen, gemiddeld: 4,40 van de 5)

Loading...

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
PieterAnnekeDebbieAalke Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Aalke
Gast
Aalke

Gluten zijn niet per se gezond maar ook niet ongezond ( behalve als je erop reageert). Wel ongezond zijn bewerkte voedingsmiddelen. En dat geldt zeker voor glutenvrije. Toch zijn wij (met Coeliakie) best blij met keus aan producten. Fijn om ook eens ontbijtkoek of paprikachips te kunnen eten! Wij koken vers en maken ons brood zelf. Ik varieer vooral met de lunch. Verder eten we zoals gemiddeld Nederland. Verder geen gedoe van maken!

Debbie
Gast
Debbie

Ook zijn er mensen die een reactie op diverse graanproducten krijgen veroorzaakt door een sulfietovergevoeligheid.

Anneke
Gast
Anneke

Bedankt Ralph voor jouw yam brood!! Onze dochter eet het dagelijks omdat zij coeliakie heeft!! Lekker en voedzaam glutenvrij brood!! Ga vooral door!

Pieter
Gast
Pieter

Gluten behoren tot de lectine famillie (grote proteines) en zijn de natuurlijke afweer van planten om niet gegeten te worden. Gluten zijn zeer bekend maar lang niet de ergste in deze soort. Wat lectines doen moet men vragen aan specialist wetenschappers zoals Professor Stephen R Gundry.

Gundry M.D., Steven R.. The Plant Paradox: The Hidden Dangers in “Healthy” Foods That Cause Disease and Weight Gain . HarperCollins.

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox