Chronische stress

Wist jij dat chronische stress onder andere je hersenen aantast, je er een buikje van kan krijgen en er depressief van kan worden?

Hoe meer sporen van stress, hoe sneller zij aftakelden….

Chronische stress is even rampzalig voor je houdbaarheid als warmte voor ijs. Stress is nu eenmaal een fundamentele verouderingsversneller. Periodes van stress laten specifieke schade achter, zoals verzwakking van de afweer, aantasting van hersencellen en schade aan hart en de bloedvaten. Tel alle kleine beetjes ‘stressschade’ na zware tijden bij elkaar op en het resultaat lijkt sprekend op veroudering.

Ouderen die een veelbewogen leven achter de rug hebben, kampen daarom met meer stressschade dan ouderen die het rustiger hebben gehad. In 1989 werd bij 1189 gezonde Amerikaanse zeventigers vastgesteld in welke mate hun lichaam specifiek door stress was aangetast. De hoeveelheid schade bleek in hoge mate samen te vallen met hart- en vaatziekte, fysieke en mentale achteruitgang en sterfte toen de groep zeven jaar later opnieuw werd doorgelicht. Anders gezegd: hoe meer sporen van stress zij vertoonden, hoe sneller zij aftakelden en stierven.

De 8 nadelen van chronische stress op een rij:

1) Van chronische stress krijg je een buikje

Van chronische stress kan je dik worden en dat ook nog op de meest onelegante manier. Een typische stresskip heeft dunne armen, spillebenen en een uitpuilende buik. Stresshormonen stimuleren namelijk op de lange termijn spierafbraak, waardoor alles behalve de buik dunner wordt. Tegelijkertijd stimuleren stresshormonen de opslag van vet rondom de organen in de buik. Vetcellen in de buik hebben zelfs extra veel receptoren voor cortisol. Een ‘bierbuik’ is dus eigenlijk een ‘stressbuik’.

2) Chronische stress tast je hersenen aan 

Dendrieten, zenuwuitlopers die hersencellen met elkaar verbinden, kunnen al verschrompelen als de cortisolspiegel twee weken achter elkaar verhoogd is. Een overdosis cortisol laat hersengebieden die bij opslag en verwerking van informatie betrokken zijn, zelfs krímpen. Mede dankzij deze effecten zit cortisol in de verdachtenbank als aanstichter van de ziekte van Alzheimer.

3) Chronische stress tast je huid aan

Huidspecialisten weten al lang dat stress een reeks huidziektes als eczeem en psoriasis kan verergeren. Een belangrijke taak van de huid is het buiten de deur houden van virussen, bacteriën en andere boosaardige indringers. In verschillende studies is aangetoond dat deze zogenaamde ‘barriërefunctie’ van de huid meetbaar verslechtert onder invloed van stress.

4) Chronische stress verlaagt je weerstand

Mensen met veel van het stresshormoon cortisol in het bloed zijn vaker en langer verkouden. Tijdens een beroemd geworden onderzoek werden driehonderd studenten opzettelijk met het verkoudheidsvirus besmet. Degenen die gestrest waren en veel cortisol in hun bloed hadden, liepen een driemaal groter risico om ziek te worden dan ontspannen studenten met een normale cortisolspiegel.

5) Chronische stress maakt je depressief

Er is een duidelijk verband tussen stress en depressie. Veel depressieve patiënten hebben een permanent verhoogde cortisolspiegel in hun bloed. Mede door Nederlandse onderzoekers is ontdekt dat hersenen van proefdieren die permanent aan stress worden blootgesteld, ongevoelig worden voor de ‘feel good’-signaalstof serotonine.

6) Chronische stress sloopt het hart

Volgens de INTERHEART-studie, een onderzoek naar de oorzaak van hart- en vaatziekte bij 15.000 mensen in 52 landen, verdubbelt voortdurende stress de kans op een hartaanval. 

7) Chronische stress vergroot het risico op diabetes type 2

Bij diabetes type 2 ofwel ouderdomssuiker zijn de cellen ongevoelig geworden voor insuline, het hormoon dat ervoor moet zorgen dat suiker vanuit het bloed de cellen binnen gaat. Het gevolg is een onacceptabel hoge bloedsuikerspiegel, die via een onbegrepen mechanisme de vaatwanden aantast. Langdurig verhoogde productie van stresshormonen maakt cellen ongevoeliger voor insuline en verhoogt het risico op regelrechte suikerziekte.

8) Chronische stress maakt de chromosomen snel oud

Stress versnelt het verouderingsproces op DNA-niveau. Het leeuwendeel van al je cellen deelt zich continu. In feite ben je om de paar jaar cellulair vrijwel geheel vernieuwd. Het vermogen van menselijke cellen zich te blijven delen is echter beperkt. Bij iedere celdeling worden kopieën gemaakt van de chromosomen, de lange slierten erfelijk materiaal in de celkern. Dit proces verloopt niet perfect, omdat tijdens het kopiëren steeds het laatste stukje van het chromosoom wordt overgeslagen.

Om te voorkomen dat er bij iedere celdeling een stukje erfelijke informatie verloren gaat, zit er aan de uiteinden van de chromosomen een soort slijtzone, een telomeer. Telomeren worden wel vergeleken met de plastic kapjes die schoenveters tegen afrafelen beschermen. Elke keer als een cel zich deelt, worden die kapjes ietsje korter. Tegen de tijd dat de telomeren voorbij een kritisch punt zijn afgesleten, stopt de celdeling en veroudert en sterft de cel. In verschillende studies is aangetoond dat de telomeren in bepaalde type cellen sneller slijten bij mensen met veel stress.

Overwin chronische stress en word jonger

Als je gezond oud wil worden, is stressmanagement een essentieel onderdeel van de aanpak. Naast stressmanagement zijn er specifieke voedingssupplementen en kruiden die je op een verantwoorde wijze stressbestendig maken. Meditatie en yoga zijn geschikte methoden om stress de baas te blijven.

Pim Christiaans, hoofdredacteur Life Unlimited
www.lifeunlimited.nl

Tip: In het boek ‘Check je houdbaarheid’, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen en vrouwen.

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

11
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
AmberGerda van DijkAlieHanneke HeijGerda Tol-van Dijk Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Enneke
Gast
Enneke

Heel bruikbaar maar wat kun je er het beste aan doen?
Ik heb heel veel Stress.
Hebben jullie een stappen plan voor mijn?
Hg Enneke de Roo

Bob Out
Gast

Als gevolg van wat vermoed je dat je stress hebt Enneke?

An
Gast
An

Hallo, ik heb 4 jaar geleden een hele zware burn-out gehad. Meer dan een jaar kon ik helemaal niets, had depressieve gevoelens en was helemaal afgetakeld. Nu 4 jaar later, kamp ik nog steeds met de gevolgen van de burn-out. Mijn hersenen werken vaak nog niet mee, ik verkeer heel snel in stress toestand, wat dan weer van invloed is op mijn verwerkingsvermogen etc. Ik ben letterlijk niet meer dezelfde persoon als ervoor. Ik doe elke ochtend aan meditatie en ademhalingsoefeningen en sport sinds 4 weken weer. Wat kan ik nog meer doen? Nu begrijp ik dat supplementen etc. Kunnen… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste An,

Lees de blog van Ralph eens over bijnieruitputting.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Siri
Gast
Siri

Inderdaad hele goede informatie, maar ik vraag me na het lezen van deze artikelen altijd af wat precies te doen en welke supplementen het betreft. Dat staat er nooit bij… Iemand enig idee?

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hoe pak je stress aan…

Uiteraard moet de oorzaak aangepakt worden. Soms is iemand minder stressbestendig en ervaart daardoor veel stressklachten. Dan moet er gekeken worden waarom dat zo is. Er kan een verstoring zijn in hormonen of neurotransmitters bv. Daarnaast zijn er nog andere zaken die het lichaam stress kunnen geven. Iets dat je meestal niet zelf even oplost, zeker niet met alleen supplementen. Zoek hier hulp bij bv.van een trainer Hormoonfactor of orthomoleculair therapeut.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Hanneke Heij
Gast

Mooi en duidelijk artikel. Wat is een beetje mis is het effect van stress op de spieren. Door de constante ‘overspanning’ staan de spieren altijd ‘aan’. Hierdoor ontstaan zogeheten triggerpoints die pijnklachten en stijfheid veroorzaken. Voor de meeste is het niet duidelijk waar de pijn door veroorzaakt wordt. Het kan zich uiten van hoofdpijn tot pijn in de voet en alles ertussenin. Dit belemmert mensen om de stress aan te kunnen pakken.

Alie
Gast
Alie

Helaas heb ik ook een vertraagde schildklier ook ben ik blootgesteld aan een enorme stress ik slik al jaren medicijnen en nu blijkt dat ik ook zeker 10 jaar veel te hoge dosis kreeg ik heb inmiddels door een skan te horen gekregen dat ik mci heb en ik vraag me af kan dit voortkomen uit de veel te hoge dosis thyrax?

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Beste Alie,

Het is moeilijk te zeggen wat zoiets precies in gang gezet heeft.

Amber
Gast
Amber

Hallo, Begin mei dit jaar ben ik thuis komen te zitten met burn-outklachten. Inmiddels werk ik nog maar een paar uur per week. Mede door mijn therapie die me veel energie kost, trauma ed, wat op de eerste plek komt. Daarnaast heb ik in mijn privé situatie/familie chronische stress wat voorlopig nog niet opgelost kan worden. Ik maak me daar best zorgen om, omdat het nu al jaren duurt en dit wel een aanslag op mijn lichaam moet zijn. Ik kan niet de oorzaak van de stress op korte termijn wegnemen. Hoe kan ik mijn lichaam (en geest) hierin ondersteunen?… Lees verder »

Gerda van Dijk
Gast
Gerda van Dijk

Beste Amber,
Kijk naar wat je wel kunt doen. Voedingaanpassingen, ontspannen etc. Doe dit desnoods onder begeleiding/

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox