Check je testosteronspiegel
Auteur: Ir. Ralph Moorman

Houd je testosteron op peil en leef langer: Check je testosteronspiegel!
Houd je testosteron op peil en leef langer
Bij testosteron denken de meesten direct aan seks en agressie, maar daarmee wordt dit belangrijke hormoon ernstig tekortgedaan. Het is inderdaad waar dat een gezonde testosteronspiegel onontbeerlijk is voor een gezonde seksdrive. Het hormoon maakte je ook energiek, zelfverzekerd en assertief; in sommige gevallen kan dit doorslaan naar agressie, maar dan spelen er altijd allerlei andere factoren mee, zoals opvoeding, mentale problemen, drank of stress. Er zijn juist allerlei aanwijzingen dat testosteron je socialer maakt en een groter gevoel van rechtvaardigheid geeft.
Ondertussen is testosteron een hormoon dat je lichaam en geest op ontzettend veel verschillende fronten beschermt. Hoe belangrijk het hormoon voor je gezondheid is, komt meedogenloos aan het licht bij een tekort. Een lage testosteronspiegel gaat vaak gepaard met hart- en vaatziekten, het metabool syndroom, insulineresistentie en diabetes type 2, botontkalking, afnemende spierkracht, toenemend buikvet en zelfs dementie en alzheimer. Verschillende grote bevolkingsonderzoeken laten dan ook zien dat mannen met een lage testosteronspiegel een groter risico lopen om dood te gaan (aan wat dan ook) dan mannen met een gezonde testosteronspiegel. Als je de tips uit De testofactor opvolgt, blijft je T-spiegel tot op hoge leeftijd op peil.
Check je testosteronspiegel!
Testosteron wordt door de Leydigcellen in de teelballen geproduceerd. Op je 20ste beschik je over ongeveer 700 miljoen Leydigcellen en rondom die leeftijd is je testosteronspiegel op zijn hoogst. Maar vanaf die gloriedagen legt gemiddeld elke vier seconden één zo’n cel het loodje. Tegen je 35ste is je testosteronspiegel daardoor al met een paar procent teruggelopen. Daarna blijft de testosteronproductie dalen, elke tien jaar ongeveer 1 à 2 procent. De kans is groot dat je testikels op je 80ste nog maar een derde van je oorspronkelijke hormoonproductie halen.
Het best bewaarde geheim van hormoonartsen: sommige oudere mannen ervaren door de instortende hormoonspiegel dezelfde overgangsklachten als vrouwen in de menopauze, van opvliegers tot stemmingswisselingen. In zijn boek ʻThe Truth about Men and Sexʼ stelt Harvard-wetenschapper en uroloog Abraham Morgentaler dat een lage testosteronspiegel bij mannen ‘te weinig wordt herkend, te weinig wordt gediagnosticeerd en te weinig wordt behandeld’. Hij noemt studies die aangeven dat veertig procent van alle mannen boven de 45 jaar een te lage testosteronspiegel heeft en behandeld zou moeten worden. In De testofactor staat hoe je met een eenvoudige thuistest je testosteronwaarde kunt meten.
Over de schrijver
Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Gratis e-book!
Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).