Wat zijn de lichamelijke en mentale symptomen van een depressie?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

depressie

Tips om een depressie te voorkomen (en op te lossen) lees je hieronder. Evenals de meest voorkomende oorzaken en soorten depressies.

Wat is een depressie?

Een depressie of stemmingsstoornis is een aandoening waarbij je stemming of gevoel aangetast wordt en je meestal nergens meer van kunt genieten. De lusteloze somberheid die hierbij ontstaat is soms verklaarbaar, maar vaak ook niet. Twintig procent van de volwassen krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Heb ik een depressie of burnout?

Door een burn-out kun je depressief raken, maar dit is slechts een van de vele oorzaken die een depressie kan hebben. De symptomen van een burnout lijken wel op die van een depressie, maar bij depressie hoef je niet per se opgebrand te zijn.

Welke depressies zijn er?

Depressies komen voor op vrijwel alle leeftijden en momenten van het jaar (voorjaarsmoeheid, zomerdepressie, herstdepressie, winterdepressie). Daarnaast zijn er een aantal medische varianten die beschreven worden:

  1. Bipolaire stoornis of manische depressiviteit: In dat geval is er afwisselend een overdreven vrolijk gevoel (manisch) en gedrag, gevolgd door depressieve periodes.
  2. Dysthymie (chronische depressiviteit): Lichtere depressievorm die ongeveer twee jaar aanhoudt en doorsluimert met betere en slechtere maanden.
  3. Psychotische depressie: Vorm waarbij psychoses en waangedachten voorkomen
  4. Prenatale depressie: vorm die tijdens de zwangerschap optreedt.
  5. Postnatale depressie: vorm die na de bevalling optreedt die vaak kortdurend is, maar soms meerdere maanden kan duren.

Download online hormoontest

Wat zijn de symptomen?

  • Zeer sombere stemming gedurende de hele dag in een langere periode.
  • Slaapproblemen
  • Verandering van eetlust: Weinig eten of juist overeten
  • Verandering lichaamsgewicht: Afvallen of juist aankomen
  • Geen interesse in en plezier bij activiteiten
  • Vermoeid en lusteloos
  • Concentratieverlies
  • Gevoel van waardeloosheid en gebrek aan eigenwaarde
  • Gevoelens van wanhoop en geen licht aan het eind van de tunnel zien.

Welke test kan ik doen?

Voor depressie zijn er online verschillende testen te vinden. Dit is echter geen medische diagnose. Via de huisarts kun je met specialisten in contact komen die een duidelijkere diagnose kunnen doen en dus te kijken of je echt depressief bent of dat er wat anders aan de hand is.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn vele oorzaken van depressieve gevoelens en vaak spelen er meerdere oorzaken tegelijk (multi causaal). Daarbij zijn er mentale oorzaken, fysieke en combinaties daarvan. Hormonen en hormonale disbalansen kunnen depressies veroorzaken en/of versterken. Belangrijke oorzaken die onder depressies kunnen liggen zijn:

Tip voor een effectieve behandeling

De arts schrijft bij hevige depressies soms antidepressiva voor om onder andere de niveaus van serotonine en noradrenaline te normaliseren. Helaas is dit vaak symptoombestrijding met allerlei bijwerkingen en afkickverschijnselen bij het afbouwen ervan.

Het is zeer belangrijk om vanuit een helicopterview te kijken naar de persoon, de symptomen en zijn of haar leven. Eventueel met aanvullende testen kan gezocht worden naar de (hierboven genoemde) oorzaken en aan de hand daarvan voor oplossingen te proberen te zorgen.

Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn en naast advies is coaching cruciaal op meerdere vlakken. Zo zal een arts de medische oorzaken moeten onderzoeken, de leefstijlcoach begeleiden met voeding, beweging en stress en de psycholoog het mentale deel voor zijn of haar rekening nemen.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik herken meerdere van de beschreven symptomen maar ik ervaar ook angst en lichamelijke klachten bijv. plotseling licht in hoofd en echt naar, malaise.

O ja, ik regelmatig ook angst en kortademig. Vanuit negatieve gedachten komt die angst het is een cirkel. Ga nu meer lorazepam slikken omdat ik net met ander ad gestart ben en dat heel moeilijk is.

Beste Ralph, bestond er toch maar een medicijn tegen het werkelijk alleen en eenzaam zijn. Geen Antidepresiva (geprobeerd niet 1 of 2 maar teveel keren) geen psychologen die meer stilstand dan vooruitgang veroorzaken, een dagindeling met creatief bezig zijn binnen een doelgroep waar ik niet bijhoor maakt nog verdrietiger. Al jarenlang echt alleen zijn heeft mijn brein ziek gemaakt. En hoe hopeloos ik mij ook voel, ik blijf maar zoeken naar die ene goede oplossing die ergens moet zijn, maar onvindbaar blijft. Er wordt zoveel wereld verspreid onderzoek gedaan. Waarom is er nog altijd geen oplossing tegen de ziekte in… Lees verder »

Lieve Monique, hier dezelfde klachten. Zwaar depressief en voel me eenzaam en alleen. Elke dag is een struggle, een straf. Weet ook niet hoe ik er vanaf kom. Heb 2 jongvolwassen kinderen daar ben ik geen leuke moeder voor. Elke avond denk ik ik weet het niet meer. Mag het vannacht afgelopen zijn.

Vreselijk Monique

Lieve Monique, Heb het zelfde en ben het met je eens . Als je wil kan je me kontakten?
Groetjes Heleen