Angstgevoelens

Auteur: Ir. Ralph Moorman

Denise Tibot hormoonfactor trainer

Denise Tiebot: “ Ik voelde het leven weer door de hormoonfactor leefstijl, angstgevoelens namen af!”

 

In het jaar 2014 heb ik een dieptepunt bereikt van een angstig, en somber gevoel. Het was op het laatst zo erg dat ik last kreeg van hyperventilatie. Mijn energieniveau was ook heel laag en voelde me vaak loom. Veel therapieën, methodes heb ik geprobeerd waarvan allen wel iets hebben opgeleverd. De paniekgevoelens bleven toch nog een overheersende factor. Ik begreep ook wel dat we ons als mens zijnde niet altijd even gelukkig, blij of optimaal hoeven te voelen. Alleen een angst en paniek gevoel vanbinnen ervaren die je leven gaat beheersen voelde voor mij echt niet prettig.

Samen met mijn vriend zijn we ons gaan verdiepen in voeding en of dit naast fysiek mede een positieve uitwerking kon hebben op het mentale vlak. Ook verlangde ik naar meer energie om aan de dagelijkse activiteiten deel te nemen zonder zo oververmoeid te raken en was erg benieuwd wat voeding voor rol hierin zou kunnen spelen. Mijn vriend vertelde mij dat zijn werkgever een personal trainer had die veel wist over voeding en ook boeken van hem thuis had. Wij mochten een paar boeken lenen die geschreven zijn door Ralph Moorman.

Ralph Moorman had mooie boeken geschreven als “de hormoonfactor”, “hormoonbalans voor vrouwen” en ”de boodschappencoach”. De boeken waren heel fijn om te lezen en hebben me geïnspireerd om anders te gaan eten.

Ik was blij dat mijn vriend ook interesse had in een nieuw voedingspatroon en voelde me gesteund door het samen te doen.

Aanpassen voedingspatroon:

Ik ben begonnen om producten met chemische toevoegingen en geraffineerde suikers te reduceren. Dit was in het begin wel wennen, omdat ik me erg afhankelijk voelde van een hoop producten die de dooreetfactor stimuleren. Ik was bijvoorbeeld gek op volkoren ontbijtkoek die het meest uit suiker bestaat. Door De boodschappencoach van Ralph ben ik gaan letten op de ingrediënten die op de etiketten staan waardoor ik me niet meer laat misleiden door de reclameteksten.

In mijn volgende stap heb ik producten die caseïne, lactose en gluten bevatten ook geschrapt om te kijken wat dit met mijn lichaam zou doen.  Vervolgens ben ik meer groenten gaan eten en merkte dat mijn energieniveau steeds meer toenam. Zowel fysiek als mentaal voelde ik me opknappen en wist niet dat voeding zo een helend effect kon hebben.

Ik hanteer de hormoonfactor met de 80/20 regel wat voor mij erg prettig en ontspannend werkt. Ik maak dan bijvoorbeeld een snack als havermoutkoek met een laagje cacao erop. Daar kan ik me dan erg op verheugen.

In het maken van recepten ervaar ik nu meer plezier dan voorheen. Zo had ik nooit verwacht dat ik ooit een kookworkshop zou gaan geven samen met een vriendin. Ik vind het leuk om elkaar te inspireren en voeding brengt ook een stukje verbondenheid met elkaar. Op mijn website staan ook een paar hormoon factor proof recepten en zal deze nog verder gaan uitbreiden.

Nieuwe manier van trainen:

Door me verder te verdiepen in de hormoonfactor leefstijl kwam ik erachter dat de trainingen die ik toen toepaste niet effectief waren voor mijn hormoonhuishouding.

In de periode dat ik veel last had van angstgevoelens en hyperventilatie ben ik naast het volgen van therapieën veel gaan hardlopen. Deze manier van trainen heeft niet echt geholpen, omdat ik te lang op 1 tempo trainde.

Doordat ik constant op het gaspedaal zat, was dit juist ten nadele van mijn hormoonhuishouding en zenuwstelsel. Het hormoon cortisol werd continue aangesproken, kostte het lichaam te veel energie en mijn angstgevoel werd in toom gehouden.

Door nieuwe inzichten op te doen via de hormoonfactor ben ik anders gaan trainen. Ik ben onder begeleiding aan intervaltrainingen gaan doen, afwisselend met krachttraining op een manier die niet ten koste ging van mijn energieniveau. Krachttraining vond ik voorheen niet zo leuk en maakte veel gebruik van machines. Ik heb ontdekt dat krachttraining wel heel leuk kan zijn en je bijna oneindig veel kunt variëren. Met behulp van een personal trainer heb ik de basistechnieken goed kunnen aanleren. Na zo een training voelde ik me energiek en voldaan wat ik voorheen niet zo ervaarde.

Dagelijks in beweging zijn is al een bijdrage aan de gezondheid, en pas nu op meerdere momenten van de dag tijdens mijn werk een kleine break toe door even buiten te gaan wandelen.

Bewegen en trainen hebben beide voor mij een nieuwe betekenis gekregen.

Mijn dieptepunt van paniek en angstgevoelens heb ik kunnen overwinnen en mijn energieniveau is ook toegenomen. Ik heb weer vreugde mogen ervaren, sociale contacten verlopen beter en heb weer energie om aan de dagelijkse activiteiten deel te nemen. De combinatie van voeding, goede beweging en omgaan met stress staan centraal in de hormoonfactor leefstijl. De juiste leefstijl miste ik om mij als mens gezond, goed en energiek te voelen.

Overzicht hormoonfactor ervaringen

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties