Agressief door ontstekingen?

Je volgt dertig jaar alle research op het gebied van voeding en gedrag. Je schrijft er boeken over zoals in 2014 ‘Voeding & Gedrag; van ADHD tot zinloos geweld’. En tòch word je verrast door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dat overkwam mij onlangs toen ik een artikel las in JAMA Psychiatry.

De boodschap: er is een relatie tussen ontstekingsreacties in het lichaam en agressie. De ‘stille ontsteking’ is al met veel gezondheidsproblematiek in verband gebracht. Met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar ook met gewrichtsklachten. Het eerste hoofdstuk van mijn boek ‘Gewrichten en voeding’ gaat bijvoorbeeld over deze stille ontsteking, die als een soort veenbrand het lichaam teistert.

En nu lijkt er ook een relatie te zijn met gedrag. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 197 lichamelijk gezonde mannen en vrouwen die niet verslaafd waren aan drugs. Van de deelnemers waren er 69 gediagnosticeerd met een periodieke, explosieve stoornis. Zeg maar: ernstige woede-uitbarstingen die niet in verhouding staan tot de aanleiding. Nog eens 61 personen hadden een stemmings- of persoonlijkheidsstoornis. De overige deelnemers waren psychisch gezond. In het bloed werd de mate van ontsteking nagegaan door de concentraties van ontstekingsstofjes te meten, namelijk van C-reactieve proteïne (CRP) en interleukine-6 (IL-6). De concentraties van beide waren significant hoger bij de deelnemers met de periodieke, explosieve stoornis. Dit in vergelijking met de psychiatrische patiënten en de gezonde personen. Daarnaast bleek de hoogte van beide bloedwaarden gerelateerd aan de mate van agressie en het agressief gedrag in het verleden.

Daar sta je dan toch even van te kijken. De zogeheten stille ontsteking is moeilijk te lokaliseren, want je merkt er verder niets van.

Gert Schuitemaker

Gerelateerde artikelen: Antioxidanten zijn gezond
Tip: www.ortho.nl + www.fitmetvoeding.nl

Agressief door ontstekingen?

(Nog geen stemmen)

Loading...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

gratis hormoontest

Gratis test!

Meld je aan voor de zelftest en kijk welke hormonen bij jou uit balans zijn. 

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox