Recept Pepernoten

Ester-Wiemer

Recept Pepernoten: Glutenvrij, suikervrij, E-nummervrij, biologisch

Deze tijd van het jaar vraagt om een inventief recept pepernoten. Na enig proberen en knutselen is dit dan echt de beste versie tot nu toe geworden. Probeer én geniet!

Benodigdheden voor zo´n 150 pepernoten:
(ik gebruik alleen biologische ingrediënten)

 • 250 gram boekweitmeel
 • 250 gram amandelmeel
 • 3 eieren
 • 250 gram roomboter
 • 2 eetlepels stevia poeder
 • (liefst de onbewerkte groene poeder)
 • wat rasp van een citroenschil
 • (kies wel een biologische citroen,
 • omdat je hier de schil gebruikt!)
 • wat citroensap
 • 2 eetlepels taaitaaikruiden
 • 3 eetlepels speculaaskruiden
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • snufje zout

Mix alles doorelkaar in een keukenmachine.  Zet het deeg daarna een uurtje in de koelkast om te rusten en op te stijven. Daarna maak je er kleine balletjes van die je platdrukt tussen je handen. Het is even een klusje om zoveel balletjes te draaien, maar dan heb je ook wat! Bak ze af in een heteluchtoven, een half uur op 160 graden (het is normaal dat ze beginnen te bruisen, dit komt door de boter. Het bruisen hoeft niet klaar te zijn als je de pepernoten uit de oven haalt).

Geen zin in zoveel werk? Voor koekjes is het deeg net zo geschikt!

Fijne Sinterklaas!

Ester Wiemer

Ester is de vrouw achter de website: Kinderen kunnen prima anders eten en wil mensen informeren over hoe iedereen dit voor elkaar kan krijgen. Zoals ze zelf zegt: Met veel tips, recepten en adviezen op weg naar een gezondere leefstijl voor jou én je kids! Glutenvrij, (nagenoeg) suikervrij, koemelkvrij, e-nummerbewust en biologisch waar het kan. Dit alles ook nog leuk, lekker, stoer, eenvoudig én betaalbaar! Met deze website wil ik mensen bewust maken van de keuzes die ze maken voor zichzelf en voor hun kinderen. Door te ervaren, door mijn opleidingen, door veel lezen en zelfstudie en door het volgen van diverse cursussen en lezingen heb ik inmiddels mijn eigen visie ontwikkeld. Ik spreek altijd graag van ons “weegschaalprincipe”. Oftewel hier een beetje laten, daar een beetje mogen. Door het “anders eten” zo leuk, aantrekkelijk en afwisselend mogelijk te houden, met hier en daar ook gewoon wat mogen, blijft het ook voor kinderen en andere gezinsleden een aangename leefstijlverandering die niet voelt als opoffering, maar als prettig en aantrekkelijk en bovendien altijd en overal gemakkelijk toe te passen.

 

Recept Pepernoten.Recept PepernotenRecept Pepernoten..

,

 1. nathalie 27 november 2012 om 09:25 # Beantwoorden

  Kan je de taaitaai en speculaaskruiden gewoon bij ekoplaza halen?

 2. Ada 27 november 2012 om 14:14 # Beantwoorden

  in deze heel dure periode van het jaar vind ik dit nogal een erg duur recept. Ik snap dat het gezellig is om dit zelf te maken, maar het is vele malen goedkoper om te kopen

 3. Nicole 27 november 2012 om 19:24 # Beantwoorden

  Ik ben vandaag op pad geweest, maar nergens taai taaikruiden gevonden in natuurwinkels. Waar heb je deze kruiden gekocht?

 4. Natasja 28 november 2012 om 09:43 # Beantwoorden

  Hoeveel suiker (palmbloesemsuiker) kan ik gebruiken in plaats van 2 eetlepels Stevia poeder?
  Ik heb overigens ook de taai-taai kruiden niet gevonden. Denk dat ik gewoon extra speculaaskruiden erin doe.

 5. Ester 29 november 2012 om 10:29 # Beantwoorden

  De taaitaaikruiden en de speculaaskruiden heb ik in de natuurwinkel gehaald. De speculaaskruiden zijn van G&W eigen merk, dus ook wel bij Ekoplaza te koop denk ik en de taaitaaikruiden zijn van “Het Blauwe Huis” en bestaan uit venkelzaad, anijs en kaneel.

  Omdat ik zelf geen enkele vorm van suiker gebruik, weet ik niet hoeveel palmbloesemsuiker je kunt gebruiken in dit recept.

  Dat dit een duur recept is klopt wel als je het vergelijkt met de grootverpakkingen pepernoten uit de supermarkt. Echter dit recept is bedoelt voor iedereen die, net als wij, niet de ingrediënten binnen willen krijgen uit de reguliere Bolletje zakken.

  De tijd dat ik met een hele zak pepernoten op de bank kroop is gelukkig voorbij. Daarmee wil ik aangeven dat je, als je bewust omgaat met je voeding en bewust kiest voor bepaalde voeding, je heel anders eet. Ook hele andere hoeveelheden. Wij hebben met deze +/- 180 pepernootjes van zondag tot en met vandaag gedaan met z’n vieren. Ik neem er 5 of 6 als ik thee drink, de kinderen nemen er een stuk of 8 mee naar school, en nemen er smiddags nog een paar. Ze vullen ook ontzettend veel meer dan “gewone” pepernootjes. Het is een compleet andere mindset en daarom dus voor ons helemaal niet duurder.

  Tussen de blogs en de introductieverhalen van de verschillende trainers hier op de site kun je goed lezen hoe zo’n verandering van mindset en verandering van voeding tot stand komt.

  Heel veel sinterklaasplezier iedereen!

 6. margriet Smit Westerveld 11 april 2013 om 09:47 # Beantwoorden

  Klinkt lekker ik ga straks mooi even langs het reformhuis en ga ze vanmiddag lekker maken met mijn zoontje .

  Groetjes Margriet

Geef een reactie