Hoe kan je PMS behandelen?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Hoe kan je PMS behandelen

Je kan jouw PMS klachten verlichten via twee wegen: een medische en alternatieve behandeling. Ik leg het je uit.

PMS behandelen

De tips om klachten te verminderen kunnen symptoom bestrijdend zijn of meer gericht op leefstijloorzaken. Mijn persoonlijke ervaringen bij het begeleiden van cliënten met PMS is dat leefstijl veel kan doen. De adviezen waarmee ik werk is gericht om oorzaken van oestrogeendominantie aan te pakken. Uiteraard is een combinatie van symptoombestrijding en oorzaak aanpakken ook mogelijk, zeker wanneer de klachten zeer hevig zijn zoals bij PMDD.

Download online hormoontest

Medicatie

De arts schrijft bij menstruatieklachten vaak medicijnen zoals de anticonceptiepil of het hormoonspiraal voor als oplossing. Naast anticonceptie zorgen progestogenen ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder dik wordt. Tevens onderdrukken deze synthetische hormonen de aanmaak van oestrogeen en progesteron door het lichaam zelf, waardoor er geen sprake is van hevige hormonale schommelingen.

Is er geen kinderwens? Dan zijn er ook behandelingen van het baarmoederslijmvlies zoals de NovaSure of andere definitieve operaties (verwijderen eierstokken of baarmoeder) mogelijk.

Bij hevige mentale klachten zoals een depressie schrijft men ook antidepressiva en anxiolytica voor.

Natuurartsen en sommige reguliere artsen of gynaecologen werken soms met bioidentieke progesteron preparaten zoals progesterongel of utrogestan pillen om oestrogeendominantie te verminderen.

Natuurlijke wijze

PMS kan je zelf ook behandelen met aanpassingen in je levensstijl:

  1. Voeding: Verminder oestrogeendominantie door het voorkomen of tegengegaan van overgewicht (vetweefstel produceert oestrogeen). De bloedsuiker niet te vaak en te snel laten verstoren. Belasting met xeno-oestrogenen laag te houden (bestrijdingsmiddelen, plastics). Lever goed te ondersteunen (om oestrogenen goed af te breken) door weinig cafeïne en alcohol te drinken, veel groenten, vezels en vooral koolsoorten (waar DIM in zit) te eten. Ook zijn hier supplementen voor te koop. (5)
  2. Supplementen: DIM (soms in combinatie met indol-3-carbinol) en theunisbloemolie zijn voedingssupplementen die gebruikt worden om oestrogeendominantie te verminderen en de afbraak van oestrogenen te verbeteren.
  3. Beweging/sport: Voldoende bewegen en trainen is van belang.
  4. Stressreductie: Stress kan menstruatieklachten en oestrogeendominantie verergeren. (6)

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oa door jouw boeken en artikelen gebruik ik al langere tijd het supplement DIM. Nu is deze al enige tijd bijna nergens meer te krijgen. Dit zou zijn omdat DIM onder de ‘Novel Foods’ valt en er een kanttekening geplaatst bij het verkopen van de stof DIM. Veel fabrikanten zouden overgestapt zijn op broccoli extract. Is dit een goed alternatief?

DIM komt voor in kruisbloemige groenten zoals broccoli. Dus een broccoliextract bevat DIM. Altijd jammer dat er moeilijk gedaan wordt over gezonde zaken maar het aanbod aan ongezonde zaken lijkt geen grenzen te hebben.