Omgaan met MS (Multiple Sclerose) -deel 2- | Hormoonfactor ervaringen

Jolande Reedijk: “Zoek uit, praat met mensen en sla een pad in die je helpt de ziekte te stagneren.”

 

Geen mens met MS vertoont hetzelfde beeld. Wanneer MS is gediagnosticeerd blijkt één van de symptomen (extreme) vermoeidheid te zijn. Dit symptoom kenmerkt voor velen het beginstadia van MS. Uit onderzoek blijkt dat moeheid al een vroeg verschijnsel en onafhankelijke voorspeller van de diagnose MS is. Van daaruit lopen de symptomen uiteen. Vooral die vermoeidheid belemmert het dagelijks functioneren en dus ook maatschappelijke participatie.

Hoe kun je omgaan met MS wanneer de patiënt al klachten heeft als; uitval, vermoeidheid en cognitieve achteruitgang? Hoe ga je daar als partner mee om? En hoe zou je je levensstijl hierop aan kunnen passen?

Voor vele mensen staat gezondheid in hun top 3. Als je gezond bent liggen in principe alle keuzes open voor je. Wanneer je niet langer gezond bent is de belangrijkste keuze al voor je gemaakt en heb je alleen nog de keuze ‘hoe met dit gegeven om te gaan’. Je gezondheid kun en wil je niet missen. Maar veel mensen moeten dit wel missen. Mensen met MS bijvoorbeeld. In de loop van hun ziek zijn vallen er diverse lichaamsfuncties uit. Op het moment dat ze net ‘een beetje gewend zijn’ (echt wennen doet dat natuurlijk nooit) aan een uitval van bepaalde lichaamsfuncties, staat de volgende uitval alweer te wachten. Je evenwicht, energie, geheugen, de werking van organen of de werking van spieren in verschillende lichaamsdelen. Dat zogenaamde cognitieve functies ook bij die uitval horen is helaas een gegeven. En zie daar maar eens mee om te gaan.

Wie herkent een kuchje, na het eten, als een slikklacht? Wie begrijpt dat mensen me, naar het lijkt, een redelijk vol gezicht toch ondervoed kunnen zijn? Wie signaleert dat mensen tussen de middag warm eten omdat het energieniveau in de loop van de middag zodanig daalt, dat iemand ’s avonds niet meer aan een warme maaltijd toe kan komen?

Als je als MS patiënt continue afstand moet doen van functies, zit je doorlopend in een rouwproces. En dat rouwproces maak je met je partner ook mee, dus voor de MS patiënt eigenlijk twee keer. Kun je jezelf voorstellen wat dat met je doet? Op een gegeven moment kun je niet meer. Je glijdt steeds verder in een diep gat. Hoe vaak je ook probeert je ‘best’ te doen voor andere mensen, positief te blijven, te blijven bewegen terwijl dat eigenlijk niet meer gaat. Dan schieten velen in een depressie. Of in een isolement. Dit is voor een partner ook heel erg zwaar. Je bent getrouwd met iemand die niet meer is zoals je hem/haar hebt leren kennen. Als partner moet je jezelf continue aanpassen aan de ziekte van je partner.

Mijn partner heeft een progressieve vorm van MS. Hij heeft meer dan 20 symptomen. Ook hij heeft een depressie hierdoor. Ik heb er een taak van gemaakt hem te helpen. Zodat hij meer energie overhoudt voor de paar kleine leuke dingen die we nog samen kunnen doen.

Het is belangrijk niet bij de pakken neer te zitten als je de diagnose MS hebt gehad. Zoek uit, praat met mensen en sla een pad in die je helpt de ziekte te stagneren. Voeding en een goede hormoonbalans zijn daar zéér belangrijke triggers in. Na mijn vorige artikel over MS begeleid ik nu veel mensen uit Nederland met een steuntje in de rug, een luisterend oor en een gedegen anamnese.

Gerelateerde artikelen: Deel 1 van Jolande’s verhaal

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(3stemmen, gemiddeld: 4,33 van de 5)

Loading...

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SylFloris Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Floris
Gast

Hoi Jolande,

Zou je ook eens jouw verhaal op http://www.platform.ms willen delen?

Ik denk dat jouw verhalen hier heel goed passen!

Groetjes,
Floris

Syl
Gast
Syl

Wow Jolande wat heb je het prachtig verwoord en helaas ook zo herkenbaar voor mij als MS patient.

Syl.

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox