Is nooit ziek zijn gezond? Niets is minder waar!

Is nooit ziek zijn gezond ? Niets is minder waar! Lees in dit artikel waarom ziek zijn soms goed voor je kan zijn! 

De invloed van voeding op je afweersysteem

Witte boterhammetjes met hagelslag, vette hamburgers, patatje oorlog, you name it, I ate it. Wat kon ik daarvan genieten! Sporten? Wat is dat? Jarenlang was mijn levensstijl niet bepaald voorbeeldig. Mijn excuus? Ach, sommige mensen houden zich hun hele leven aan gezonde eetgewoontes en krijgen op hun 55e plotseling een fatale ziekte. En die schoorsteen? Die bereikt ondanks de hechte vriendschap met de Marlboro man een respectabele leeftijd van 85.

Een levensstijl die volledig verkeerd werd toegepast door mijn jongere ik en in het heden door het gros van de samenleving. Gelukkig groeit de bewustwording steeds meer. Toch zijn er nog veel mensen die niet door hebben welke negatieve effecten ongezonde voeding op het afweersysteem heeft.

Voeding en het afweersysteem

Nooit ziek zijn is geen teken van gezondheid. Een verkoudheidje hier en daar, diaree of een griepje kunnen juist erg waardevol zijn voor je lichaam. Hoe dan? Omdat deze uitingen van je lichaam een teken zijn dat er genoeg activiteit in het lichaam plaatsvindt om slechte invloeden te kunnen waarnemen.

Het jarenlang eten van ongezonde voeding kan ervoor zorgen dat het afweersysteem totaal niet meer reageert. Hoewel het afweersysteem een reservecapaciteit heeft, vergelijkbaar met een lege emmer, kan ook deze emmer overlopen. Als je geheel onverwachts te maken krijgt met ziektes als kanker, reuma, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, die in het ergste geval fataal kunnen zijn, is die aanval op je afweersysteem vaak al voor langere tijd aan de gang.

De levensmiddelenindustrie doet niet bepaald zijn best om hier een positieve bijdrage aan te leveren. Geraffineerd voedsel stelt ons continu bloot aan chemische toevoegingen, suiker en transvetten. Ons lichaam heeft dit niet direct door. Ongemerkt wordt ons afweersysteem aangetast en herkent het niet meer welke voedingsstoffen opbouwend dan wel schadelijk zijn voor het lichaam. Op den duur weet je afweersysteem simpelweg niet meer wat het eraan moet doen!

De knop kan altijd om!

Maar is het dan niet te laat na jarenlang bewerkt voedsel eten? Die knop kan altijd om! Het resultaat merk je al snel. Al na vier weken ‘schoon’ voedsel zal je lichaam beter reageren in het geval van een terugval. Ik kreeg flinke hoofdpijn en een opgeblazen gevoel toen ik teruggreep op een vette hap. Maar hoe bepaal je als leek wat wel of niet bevorderlijk voor je afweersysteem is? De gouden regel is dat voeding herkenbaar moet zijn in zijn oorspronkelijke vorm. Een zakje tomatensaus in de vorm van poeder lijkt nergens meer op een tomaat.

De belangrijkste verbeterpunten zijn als volgt:

 • Geen zoetstoffen
 • Geen smaakversterkers
 • Minder suikers
 • Minder transvetten
 • Meer bewegen.

Het resultaat liegt er ook niet om:

 • Je hormonen in balans
 • Goede darmwerking
 • Meer energie, spieren
 • Minder stress, minder vetopslag
 • Verbetering balans tussen honger en verzadiging
 • Verbetering in je concentratievermogen
 • Een verbeterd slaappatroon
 • Minder risico op ernstig ziek worden.

Jouw eigen verantwoordelijkheid…

Natuurlijk is het een illusie dat we alle ziektes hiermee voorkomen. Er zijn talloze andere factoren die een negatieve invloed op ons afweersysteem hebben. Gelukkig heeft ons lijf tijdens miljoenen jaren evolutie een gigantisch buffermechanisme ontwikkeld, waardoor wij heel wat kunnen hebben. Vergeet alleen niet dat wij ook een stukje eigen verantwoordelijkheid hebben.

Waarom niet het risico op een ongezond lijf verkleinen? Echt eten voedt het lichaam. Puur voedsel, herkenbaar aan zijn vorm. Vrij van additieven, zoetstoffen, transvetten en geraffineerde suikers. Terug naar de basis, zodat je bewuster wordt van je lijf en ernaar kunt luisteren. Je afweersysteem zal blij zijn!

Alex van der Werf – leefstijlbegeleiding en gezondheidsmanagement.
www.alexvanderwerf.nl

Is nooit ziek zijn gezond? Niets is minder waar!

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jolanda Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jolanda
Gast
Jolanda

Goed stuk. Ik was 14 jaar lang nooit ziek. Was wel bewust van natuurlijk eten, wist het allemaal wel, maar toch. Wist het omdat ik in 2010 het boek van Amber Albarda las. Mijn knop ging om voor 2 jaar. Maarja, de overgang kondigde zich aan de klad kwam erin. Tot vorig jaar mei, het was genoeg, de knop moest om. Met behulp van metambolic balance dieet, das gewoon natuurlijk eten, werd ik weer op de rit gezet. Maar ook de hormoonfactor, Richard de Leth, gaven mij wijze inzichten. Ben een jaar verder, van ,91 kilo naar 66 kilo. Maar… Lees verder »

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox