Amber Alberda maakt het koken makkelijk! Deze glutenvrije recepten (maar ook lactosevrije), waaronder brood, taart en pizzabodem, zijn snel te bereiden en erg lekker!

We kennen Amber allemaal van haar boek – Eet jezelf mooi slank en gelukkig. Dit kookboek kent goede ervaringen. Je kan gezond genieten, gezond bakken en gezond trakteren. Amber heeft voor De hormoonfactor volgers 12 recepten gemaakt die ze graag deelt. Namens Amber: Eet smakelijk!

De 12 lekkerste glutenvrije recepten van Amber Albarda!

1) Ontbijtrepen met blauwe bessen

ontbijtrepen Glutenvrije recepten

Vooral in de winter is het fijn als je de dag kunt beginnen met een heerlijk warm ontbijtje. Deze gezonde ontbijtrepen zijn wat dat betreft ideaal: ze zijn voedzaam, vullend en uit de hand te eten.

Handige ontbijtrepen om mee te nemen dus, alhoewel ze zo lekker zijn dat ze de auto vaak niet eens halen omdat ze zo uit de oven opgegeten worden. De repen hebben een zachte textuur en de warme bessen zorgen voor een (natuurlijk) zoete smaak. Een echte aanrader tijdens donkere dagen! De samenstelling van deze ontbijtrepen is bovendien wederom met zorg gekozen: in dit ontbijt zit voldoende eiwitten en goede vetten om te verzadigen en je bloedsuikerspiegel niet te laten pieken. Ze bevatten geen tarwe, gist, zuivel en zijn geheel vrij van geraffineerde suikers. Als dat geen ideaal ontbijt is…

Ingrediënten

  • 100g hele havervlokken
  • 40g amandelen, grof gehakt
  • 25g pecannoten, grof gehakt
  • 20g pompoenpitten
  • 35g cranberry’s
  • 5 gram gedroogde vijgen
  • 2 medjool dadels
  • 65g amandelpasta
  • 2 grote, of 3 kleine bananen
  • 150g blauwe bessen
  • 9 el aquafaba (Dit is het vocht van kikkererwten in blik of pot). Dit is een veganistische vervanger voor eieren. Als je liever gewoon ei gebruikt, kun je voor 3 eiwitten kiezen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een vierkante bakvorm in van circa 20 bij 20 centimeter, of bekleed hem met bakpapier (zo kun je gemakkelijk je baksel uit de vorm tillen). Prak de bananen fijn, hak de noten (grof) en snijd de vijgen in kleine stukjes. Doe de aquafaba in een grote schone, droge kom (belangrijk, anders luk het niet om de aquafaba mooi op te kloppen). Klop de aquafaba in gedurende 10-15 min met een handmixer of garde tot een schuimige massa. Schep het opgeklopte aquafaba voorzichtig door de droge ingrediënten. Schep wanneer alles goed gemengd is als laatste de blauwe bessen door het deeg. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm en maak met de achterkant van een lepel de bovenkant mooi glad. Bak de repen gedurende 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat het baksel iets afkoelen alvorens ze uit de bakvorm te halen en in repen te snijden, dan behouden ze mooi hun vorm.

Dit recept is goed voor ongeveer 6-8 porties, wanneer de repen als ontbijt gegeten worden. Neem je ze als snack, snij ze dan wat kleiner. Eet smakelijk!

2) Warme quinoa ontbijt met amandelmelk

quinoa ontbijt Glutenvrije recepten

Quinoa werd voor het eerst verbouwd in het Andesgebied. De Inca’s noemde quinoa ‘moeder van alle granen’ en voor hen was het een heilig graan. Quinoa is eigenlijk een zaad, afkomstig van een graansoort.  Het eiwit van quinoa bevat alle acht essentiële aminozuren, levert een aanzienlijke hoeveelheid mineralen en zelfs de essentiële omega 3-, 6- en 9-vetten. Daarnaast is quinoa glutenvrij. Niet zo gek dus, dat het als een superieur graan wordt gezien. Er bestaat rode, en witte quinoa. Ik gebruik het liefst rode quinoa aangezien deze meer voedingsstoffen bevat (die bevinden zich voornamelijk in het rode schilletje). Rode quinoa versus witte, is hetzelfde wat bruine rijst versus witte rijst is. Als je geen rode quinoa kan vinden, is de witte ook prima; het zit hoe dan ook bomvol voedingsstoffen.

Ingrediënten voor 3-4 personen

  • 500ml amandelmelk – uit pak, of zelf gemaakt
  • 200g quinoa
  • 1 bakje bosbessen (of frambozen)
  • 2 tl kaneelpoeder handje amandelen of pecannoten
  • Optioneel: Wat ahornsiroop naar smaak

Bereiding

Breng de amandelmelk samen met de quinoa in een pan aan de kook. Laat de quinoa vervolgens op matig vuur 15 minuten pruttelen tot de meeste melk is opgenomen; roer de korrels tussentijds een paar keer om. Rooster intussen de noten in 3-4 minuten goudbruin onder de ovengril (niet te dicht eronder plaatsen). Schep de noten af en toe om. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 minuten met het deksel op de pan staan. Voeg vervolgens de bosbessen en de kaneel toe en roer het geheel een paar keer door. Verdeel de quinoa over drie/vier kommen of diepe borden. Hok de noten tot grove brokjes en strooi er overheen. Als je de quinoa met wat ahornsiroop wilt eten, lepel dit dan op het laatste moment er overheen.

TIP: De truc met quinoa is om de korrels goed te wassen. Als je dat niet doet, smaakt de quinoa bitter. Was de quinoa door de korrels in een kom met water te doen en goed door je handen te laten gaan. Wrijf ze goed tegen elkaar aan en je ziet de ‘stofwolken’ opwaaien. Spoel de quinoa grondig af.

3) Zaden- en pittenbroodjes

pittenbroodjes Glutenvrije recepten

Deze koolhydraatarme (of zelfs -loze) pittenbroodjes zijn een uitkomst voor iedereen die op de lijn let of graag koolhydraatarm of glutenvrij eet, maar brood zo mist.

Deze broodjes hebben de heerlijke kauw-factor van brood, maar bestaan volledig uit zaden. En zitten daardoor bomvol goede vetten. Helemaal geen zonde dus, om ze ’s avonds of op welk tijdstip dan ook, bij de maaltijd te serveren. Je kunt tevens naar hartelust met de ingrediënten variëren: in deze versie zitten behoorlijk wat zwarte sesamzaadjes waardoor ze wat donker zijn uitgevallen, dus bij een volgende ronde worden dit blonde sesamzaadjes. Kies ook vooral jouw favoriete pitten en zaden uit, bijna alles werkt in dit recept.

Ingrediënten voor circa 7-8 broodjes

  • 10 g chiazaad, vermengd met 90 ml water
  • Nog eens 110g fijngemalen chiazaad (droog)
  • 70g pompoenpitten
  • 65g zonnebloempitten
  • 60g maanzaad
  • 50g sesamzaad
  • 45g arrowroot poeder
  • 5g zee- of roze himalayazout
  • 1 el paprikapoeder
  • 3/4 tl gemalen komijnzaad (of een andere specerij als je niet van komijn houdt)
  • snufje knoflookpoeder
  • 125ml warm water
  • 6 el kikkererwtenmeel, gemengd met 6 el warm water

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden en leg er een vel bakpapier op een bakplaat. Zet de 10 gram chiazaadjes in een bakje met het water en laat 10 minuten staan. Doe de chiazaden, pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, arrowroot poeder en specerijen in een kom. Goed door elkaar roeren en daarna, terwijl je roert, het chia-water mengsel en de 125 ml warm water toevoegen. Goed blijven roeren en voeg daarna het kikkererwtenmeel papje toe. Blijf een minuut of twee goed doorroeren. Maak hierna je handen nat en rol circa 7-8 bolletjes van het deeg. Laat ze vanaf 10cm hoogte stuk voor stuk op het bakpapier vallen met genoeg ruimte ertussen. Doe de bakplaat circa 40 minuten in de oven. Laat even afkoelen maar serveer ze daarna wel onmiddellijk, dan zijn ze het lekkerst.

4) Glutenvrije miso groentesoep met noedels

Glutenvrije miso groentesoep Glutenvrije recepten

Glutenvrije miso groentesoep met noedels: Een groentesoep met een bite, plus toegevoegde waarde voor de schildklier in de vorm van het wakame zeewier.

Het verbaast me altijd als ik mensen hoor zeggen dat we brood moeten eten om aan jodium te komen als er zoveel lekkere andere manieren zijn om het aan je eten toe te voegen. Omdat ik -net als vele andere mensen- last heb van een trage schildklier, maak ik er een sport van zoveel mogelijk zeegroenten en –wieren aan mijn voedingspatroon toe te voegen. En dat lukt –ook zonder vies fabrieksbrood vol suiker- aardig.

Norivellen om stukjes kip, avocado en verse groenten maken een prima wrap, gepoederde nori gaat over de rijst en quinoa en ik maak regelmatig een lekkere zeewiersalade. En deze soep is heerlijk met de instant wakame, maar ook een beetje arame misstaat er niet in. Het is allemaal even lekker. Net als deze soep. Enjoy!

Ingrediënten (voor circa 4 personen)

  • 6 el miso pasta (ongepasteuriseerd)
  • 250g (1 pakje) soba boekweit noedels
  • 3 tl instant wakame
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 cm gember, geraspt
  • 1 chilipeper, gesnipperd. (houd een klein beetje apart voor garnering)
  • 5 bosuitjes, in ringen (plus één extra voor garnering)
  • 1 winterpeen, in dunne plakken
  • 1 rode ui, in zeer fijne ringen
  • 50g Shiitake paddenstoelen, gesneden
  • 100g verse babyspinazie

Bereiding

Verwarm circa 2 liter water met de misopasta en laat op laag vuur staan (niet koken). Kook in een andere pan de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en spoel ze af met koud water. Wel de wakame circa 10 minuten in koud water laat uitlekken. Voeg de gesnipperde knoflook, geraspte gember en chilipeper toe aan de miso bouillon. Snijd de bosuitjes, winterpeen en ui en voeg deze samen met de noodles ook toe aan de bouillon. Voeg dan de paddenstoelen en vlak voor het serveren de spinazie toe. Verdeel de wakame op de bodem van de soepkommen en schenk de soep daarna uit over de kommen. Garneer met wat ringetjes bosui en chilipeper.

5) Pittige broccoli met cashewnoten

broccoli Glutenvrije recepten

Dat broccoli goed voor ons is weten we. Maar of het altijd even lekker wordt klaargemaakt? Als je broccoli fantasieloos kookt of stoomt en op die manier als bijgerecht serveert, is er eerlijk gezegd niet zo heel veel aan. Proef deze pittige broccoli maar eens, je wil gegarandeerd meer!

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 flinke stronk broccoli
  • 2-3 eetlepels (gras)boter of (kokos)olie
  • 1 verse rode chilipeper, ontdaan van zaadjes en zeer fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 50 gram ongebrande en ongezouten cashewnotensojasaus
  • Tamari sojasaus (deze is tarwevrij)
  • 1 limoen, in partjes gesneden

Bereiding

Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze in een stoommandje boven kokend water 2 minuten. Verwarm de (kokos)olie op middelhoog vuur en fruit de peper en knoflook totdat ze zacht worden. Voeg de cashewnoten en broccoliroosjes toe en roer goed zodat alles in aanraking met de olie en de knoflook is gekomen. Voeg een royale scheut sojasaus toe, roer goed en doe een deksel op de pan en laat de smaken 1 minuut mengen. Serveer dit bijgerecht met limoenpartjes.

6) Saffraan rijst met pistachenoten

rijst Glutenvrije recepten

Rijst is extreem gezond, vooral de zo min mogelijk bewerkte varianten als zilvervlies en bruine basmati. Daarom probeer ik rijst als koolhydraat naast quinoa en andere gezonde koolhydraten regelmatig op het menu te zetten. Voor je het weet eet je veel te veel brood en crackers (allebei vaak van tarwe gemaakt), dus dit brengt variatie in je eetpatroon. En omdat rijst vrij saai is, maakt dit recept er eens heel wat anders van. Leuk om te serveren als je gasten krijgt.

Ingrediënten

  • 200 gram bruine basmatirijst
  • 2 el geurloze kokosolie
  • 1/2 (of 1 klein) kaneelstokje
  • 5 groene, hele kardemompeulen, opengesneden
  • 3 zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepels pistachenoten
  • 30 saffraandraadjes zeezout
  • Goede kwaliteit olijfolie, naar smaak

Bereiding

Week de rijst in ruim koud water. Smelt de kokosolie in een sauspan op niet al te hoog vuur. Voeg het kaneelstokje, de opengesneden kardemompeulen, peperkorrels toe en bak ze op laag vuur 4 minuten. Voeg de saffraan toe en laat nog gedurende 30 seconden even doorgaren. Giet het af, spoel schoon, voeg het aan het oliemengsel toe, en roer voldoende zodat alle rijstkorrels omhuld zijn met een olielaagje.

Hak de pistachenoten grof en roer ze door de rijst. Schenk kokend water erover, zoveel zodat de rijst onder een laag van circa 1 centimeter water staat. Voeg een snuf zout toe. leg een stuk bakpapier in de pan over de rijst en sluit de pan af met een goed passende deksel. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten op laag vuur zachtjes koken. Check om de zoveel tijd of het niet aanbakt, voeg zo nodig extra water toe.

Rooster de extra pistachenoten kort in een koekenpan en hak ze grof. Strooi dit bij het serveren en schenk er nog wat goede kwaliteit olijfolie overheen.

7) Japanse pizza

Japanse pizza Glutenvrije recepten

De meest gezonde mensen ter wereld wonen in Okinawa, Japan. Deze mensen zijn tot op zeer(!) late leeftijd fysiek erg actief, gelukkig, positief ingesteld en hebben een groot sociaal netwerk.

Een van de redenen hiervoor blijkt dat ze naast hun hele leven veel te hebben bewogen en buiten te zijn geweest, ook zo natuurlijk mogelijk hebben gegeten. Dit wil zeggen, veel groenten, fruit, zeegroenten en andere producten die de versheid van de natuur herbergen.

Onderstaand recept komt -niet geheel toevallig- ook uit Japan (alhoewel uit een andere regio). Deze pizza, of Okonomiyaki zoals de pizza op z’n Japans heet, zit vol groenten en gezonde ingrediënten en dus niets, maar dan ook helemaal niets gemeen heeft met de deegachtige, calorie-rijke pizzabodem die wij doorgaans nuttigen. Het hoofdingrediënt van de bodem is namelijk witte kool.

Benodigdheden

  • 160gr witte kool, in flinterdunne reepjes gesneden
  • 80gr prei, fijngesneden
  • 60gr volkoren speltmeel (als je Hormoonfactorproof en glutenvrij wil kies dan een glutenvrije meelsoort zoals glutenvrij havermeel)
  • paar snufjes zeezout
  • 2 (bio) scharreleieren
  • 1 of meer eetlepels olijfolie

Topping: een handvol geschaafde, in de ovengeroosterde amandelen, verse bieslook, of een ander kruid naar smaak.

Bereiding

Doe de kool, de prei, het zout en het meel in een grote kom. Hussel het goed door elkaar zodat alles bedekt is onder een stoffige laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat het een goed gelijk kleverige toestand is.

Verwarm een grote, ondiepe koekenpan op het vuur en giet daarin een genereuze scheut olijfolie. Schep het kleverige ‘deeg’ in de koekenpan en gebruik een metalen spatel en/of de achterkant van een natte lepel om de pannenkoek aan te drukken en zo plat mogelijk te maken.

Bak de ‘pizzabodem’ in 4-5 minuten op een gemiddeld vuur mooi goudbruin en keer hem om, om de andere kant te laten bakken. De beste manier om dit te doen is om de pizzabodem in z’n geheel uit de pan op een groot bord te laten glijden, er een tweede bord omgekeerd bovenop te zetten, om te draaien en dan de bodem in z’n geheel weer -omgekeerd- in de pan te laten glijden. Zo blijft de bodem intact. Check voordat je dit doet of de pan nog een beetje olie nodig heeft om de andere kant te bakken.

Zet in de tussentijd de oven aan op 180 graden om de amandelschilfers te roosteren. Je kunt ze uiteraard ook in een aparte pan roosteren. Zet de amandelen als je de oven gebruikt meteen in de oven want als je wacht tot deze helemaal op temperatuur is verbranden de dunne schijfjes te snel. Bliif er bij want voor je het weet zijn ze mooi goudbruin.

Als de pizza aan beide kanten mooi goudbruin is laat je hem op een groot bord glijden en breng je jouw keuze topping aan. Dit recept is redelijk neutraal qua garnering: geroosterde amandelschilfers en een royale hoeveelheid verse bieslook, maar laat erop los wat je lekker vindt.

Giet vervolgens een extra beetje olijfolie over de gegarneerde pizza. Breng ‘em op smaak met een beetje extra zeezout en snij in driehoekspunten om te serveren.

Variatietip: Okonomiyaki kan op veel verschillende manieren worden gemaakt. Kakelvers is er een van. Als je namelijk echt op de Japanse toer wil gaan, zweeft er op You Tube ergens een filmpje rond van een Okonomiyaki met zulke verse ingrediënten dat de pizza bij het serveren zelfs nog beweegt. Letterlijk. Je ziet de pootjes en staartjes er driftig op rondkrioelen! Alhoewel dat standaard kost in Japan is, zijn voor ons gegrilde of gestoomde zalm waarschijnlijk aantrekkelijkere opties. Maar laat je creativiteit vooral niet indammen. Alles is mogelijk. In Amsterdam is er zelfs een restaurant volledig gewijd aan Okonomiyaki waar je kunt kiezen uit de meest mogelijke combinaties en toppings. Kortom, wees creatief en geniet!

8) Veganistisch suikervrij ijs (vanille)

suikervrij ijs Glutenvrije recepten

Gezond roomijs lijkt wel iets uit een sprookje. Dit suikervrij ijs met vanille smaak is echter net zo romig, zoet en bevredigend als Italiaans roomijs, maar dan zonder de geraffineerde suikers en bijkomstige energie dip.

Ik gebruik dit recept soms als simpel dessert, tussendoortje en soms zelfs als ontbijt! Het ijs is namelijk niets dan gezond en een fantastische bron van voedingsstoffen en energie. Zorg dus dat je altijd wat bananen in de vriezer hebt voor deze fantastische gezonde traktatie!

Ingrediënten

  • 2 bevroren bananen
  • 3-4 el kokosroom
  • 1 vanillestokje, of 1/2 tsp vanillepoeder
  • Optineel: Kaneel of cacao naar smaak 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een krachtige blender of in keukenmachine. Er is niets meer aan dan simpelweg je blender aan te zetten! Een minuutje laten draaien, tussendoor wel even doorscheppen, en klaar is kees!

Mix het ijs tot het een mooie ijsstructuur heeft gekregen. Mix niet te lang, want dan wordt het ijs te zacht. Heb je een minder krachtige blender dan doe je er goed aan de bananen niet de hele nacht maar slechts een paar uur te laten bevriezen. Ze zijn dan iets zachter waardoor je blender niet kapot draait. Heb je helemaal geen keukenmachine of blender dan kun je ook een sterke staafmixer gebruiken. Ook dan is het slim de bananen maar een paar uur in te vriezen.

Je kunt het ijs terug zetten in de vriezer maar ik eet het liever gelijk op.

Tip: Zet je bordjes, bekertjes of schaaltjes even in de vriezer voor je het ijs er in serveert, zodat het niet te snel smelt. Hoeveel porties je hier uit haalt ligt een beetje aan je liefde voor ijs, maar 2 tot 3 porties moet zeker lukken. Als je gewoon een bolletje bij wat fruit serveert, dan kun je er natuurlijk wat meer porties uithalen. 

9) Gezonde chocolademousse

chocoldae mousse glutenvrije recepten

Ik hou van chocolade, veel chocolade! Met dit recept maak je eenvoudig een overheerlijke, maar vooral gezonde chocolademousse.

Deze gezonde variant van het traditionele chocolade dessert vind ik zelf ontzettend lekker, en het is ook een hele goede manier om wat extra groente erin te krijgen. Ik verstop namelijk avocado in de chocolademousse. Al is avocado ontzettend lekker, je proeft hem niet terug in je chocolademousse. Als zoetmiddel gebruik ik banaan en medjool dadels, waar enorm veel voedingstoffen in zitten.

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 kleine banaan
  • 3 medjool dadels
  • 1 el kokosolie
  • 1 el amandelpasta
  • 4 el cacaopoeder

Bereiding

Doe eerst de dales in de blender met een eetlepel water. Laat deze even goed fijn malen zodat er een romige pasta ontstaat. Doe de rest van de ingrediënten bij de dadels in de blender en laat door elkaar mixen tot het een romig, glad geheel heeft gevormd. Zo simpel is het. Laat het geheel niet te lang draaien want anders wordt de mousse te zacht. Verdeel de mousse over 2 of 3 glazen en garneer met wat cacaonibs of kokosvlokken, wat extra frambozen of een garnering naar keuze. Smakelijk!

Wil je voornamelijk chocolademousse met wat fruit, dan is dit recept goed voor 2-3 porties, Serveer je wat chocolademousse bij een fruitdessert dan kun je hier 3-4 porties uit halen. 

10) Pindakaas mueslirepen

mueslirepen Glutenvrije recepten

Mueslirepen worden geadverteerd als geweldige snacks om je te voorzien van de benodigde energie. Maar de repen die je in de winkel koopt zijn vaak helemaal niet zo gezond.

De meesten zijn enorme koolhydraatbommen vol tarwe en geraffineerde suikers. Niet bevorderlijk voor je bloedsuikerspiegel, je algehele gezondheid of je neiging tot snaaibuien. Deze pindakaas mueslirepen zijn een perfect voorbeeld van een gezonde, gebalanceerd tussendoortje. Ze zijn volledig vrij van dierlijke producten, geraffineerde suiker en tarwe, zitten vol goede vetten en eiwitten (zowel reep als chocolade laag)! Een ideale snack voor onderweg, ook voor de kinderen. In deze reep heb ik pindakaas gebruikt omdat de combinatie met chocolade zo lekker is, maar nog gezonder maak je deze repen met amandelpasta.

Ingrediënten

  • Voor de repen
  • 100g havervlokken
  • 50g kokosrasp
  • 135g suikervrije pindakaas
  • 1 el lijnzaadmeel (fijngemalen lijnzaadjes)
  • 3 medjouldadels
  • 30g ongezwavelde rozijnen
  • 2 el kokosolie

Voor de chocolade laag

  • 65g pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte (92% cacao of zelfs 99% als je dat lekker vind)
  • 1 tl kokosolie 

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en de theelepel kokosolie in de keukenmachine met snijblad. Maal de ingrediënten goed door tot een deeg-achtige massa die plakt wanneer je het tussen twee vingers samenknijpt. Verdeel het geheel in 6 porties en vorm er met je handen reepvormen van, leg deze op een stuk bakpapier en leg ze een minuut of 20 in de vriezer om op te stijven. Maak je de snack voor kindjes? Dan kun je er ook 10 tot 12 kleinere repen van maken. Smelt ondertussen de chocolade en kokosolie au bain-marie. Zorg dat je het niet te heet of te lang door laat smelten, want dan wordt je chocolade te vloeibaar en dun en pakt het niet goed op de repen. Wanneer de repen lekker koud en hard uit de vriezer komen kun je ze bedekken met de chocolade. Dit doe je het makkelijkst met een klein kommetje en een lepel waarmee je de chocolade over de repen heen schept. Houd de repen aan 1 uiteinde vast en bedek ze voor driekwart met de chocolade. Zet ze vervolgens even in de vriezer tot de chocolade is uitgehard (dit lekker snel omdat de repen nog vrij koud zijn). Bedek de laatste stukjes van de mueslireep vervolgens nog met chocolade, of laat ze onbedekt voor een leuk effect. Bewaar de repen in de koelkast. voor circa 6 flinke repen

11) Cranberry notenkoeken

notenkoeken Glutenvrije recepten

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrije notenkoeken. Je zou denken dat het te mooi is om waar te zijn. Ongelofelijk maar waar: deze lekkere koekjes bevatten slechts noten en zaden, kokosolie en gedroogd fruit.

Ze zitten bomvol goede vetten en eiwitten (en bevatten weinig koolhydraten), dus zijn een smakelijke oplossing voor als je eens een dag te weinig goede vetten hebt gegeten. De gebruikte noten en zaden in dit recept dienen uiteraard rauw en ongezouten te zijn. let op: gedroogde cranberry’s worden altijd gezoet. Koop de variant die is gezoet met appeldiksap!

Ingrediënten (10 koeken)

  • 30g kokosolie, op kamertemperatuur
  • 85g blanke amandelen
  • 40g pistachenoten
  • 40g paranoten
  • 20g hazelnoten
  • 20g pompoenpitten
  • 100g gedroogde pruimen, ontpit
  • 50g gedroogde abrikozen, geweld de geraspte schil van ½ biologische citroen
  • 2 el biologische, ongezoete appelmoes (te krijgen in meeste supermarkten)
  • 15g sesamzaadjes
  • 50g gedroogde cranberries

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 ˚C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Mix alle ingrediënten behalve de sesamzaadjes en cranberry’s in een keukenmachine tot een plakkerig geheel. De noten hoeven niet helemaal tot pulver gemalen te zijn. Voeg als laatste de sesamzaadjes en cranberry’s toe en mix totdat de cranberry’s goed door het deeg verdeeld, maar niet fijngemalen zijn. Een paar keer rondgaan is voldoende. Schep 10 gelijke hoopjes deeg op de bakplaat. Rol ze met je handen, druk ze plat tot 1 cm dik en vorm ze tot ronde koeken. Bak de koeken zo’n 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen voor je ze serveert.

12) Havermout appeltaart

havermout appeltaart Glutenvrije recepten

Tien jaar geleden was havermout voornamelijk een ontbijt voor actieve kinderen of voor ouderen die een zachte maaltijd wilden. Momenteel is havermout ontzettend hip. Speciaal voor jullie: Een havermout appeltaart!

Er staan allerlei recepten op talloze blogs, websites en kookboeken. Menig restaurant serveert oatmeal als ontbijt. Ik ben zelf een groot voorstander van de populaire havermoutpap. Havervlokken geven hun energie gelijkmatig af, waardoor je de hele morgen op je ontbijt kan doorwerken zonder een dip te ervaren of snel hongerig te worden. Dit in tegenstelling tot de meeste ontbijtgranen die je in de schappen van de supermarkt vindt. Je kunt in de meeste natuurwinkels glutenvrije havermoutvlokken vinden. Haver is namelijk van nature glutenvrij, maar wordt over het algemeen verwerkt in fabrieken die ook worden gebruikt voor granen waar wel gluten in zitten. Niet alleen de voedingsstoffen in dit ontbijt word ik blij van, maar de smaak maakt mij ook erg blij. Deze havermout is een ware traktatie. De smaak van warme appeltaart in de ochtend, wat wil je nog meer?

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 45g havervlokken (als je van iets meer bite houdt, gebruik dan hele vlokken)
  • 100 ml amandelmelk aangelengd met 100 ml water
  • 1 appel, geschild (de helft in blokjes, de andere helft geraspt)
  • 1 theelepel hennepzaad
  • 1 theelepel amandelmeel, of hazelnootmeel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1,5 theelepel kaneelpoeder
  • Snufje vanillepoeder
  • Extra topping naar keuze zoals gehakte noten (walnoten, hazelnoten, pompoenpitten) of fruit (bessen of rozijnen) die je meekookt voor een zoete smaak.

Bereiding

Breng de havervlokken met de amandelmelk en het water aan de kook. Voeg de kaneel, gemberpoeder, vanille en geraspte appel toe. Draai het vuur laag en laat het gedurende 5 minuten koken, tot de havervlokken zacht zijn en het grootste deel van het vocht is opgenomen door de granen. Roer regelmatig in de pan, gebruik een houten lepen. Voeg nu de appelblokjes, amandelmeel en hennepzaad toe. Laat het geheel nog een paar minuten pruttelen en doorwarmen. Serveer de havermout warm, met de extra topping die jijzelf lekker vind. Eet smakelijk!

TIP: Wil je de havermout nog wat zoeter? Kook dan een halve banaan mee. Neem dan 40g havermout om de maaltijd niet te zwaar te maken.

Met dank aan Amber Alberda: http://www.amberalbarda.nl