Diabetes mellitus type 1 | Hormoonfactor ervaringen

Annette de Bruijn: “Wij zijn al heel blij met deze 8 maanden zonder insuline. Het is mooi dat het er is, maar nog mooier als je zonder injecties kan.”

 

Dit verhaal gaat over een echtpaar, man en vrouw beide 47 jaar. Man is sinds mei 2013 ‘ziek’. Er is diabetes mellitus type 1 geconstateerd, verder gezond. Buikomvang zit in de gevarenzone. Vrouw is slank (BMI 25 buikomvang 88 cm), wel altijd bezig met eten en afvallen. Beiden sporten intensief in de sportschool en spelen golf. Beiden zijn zelfstandig ondernemers en hebben drie pubers in huis.

In mei werd mijn man plotseling opgenomen in het ziekenhuis met een torenhoge bloedsuikerspiegel. Er zat niets anders op dan te spuiten met insuline, een leven lang. Drie weken heeft hij de koolhydraten die hij met een strikt dieet nam weggespoten.
Een week na de diagnose is hij weer gaan sporten. We hoorden van andere diabeten dat sommigen na een intensieve training wel eens een hele dag niet hoefden te spuiten. Dat was mooi! Dat was na te streven.

Ikzelf ben altijd wel met voeding bezig. De koolhydraten werden zoveel mogelijk weggelaten en ik was bekend met de glycemische lading van voeding. Op een gegeven moment hebben we geprobeerd om snelle koolhydraten weg te laten en flink te gaan sporten. Dat ging heel goed. We gingen ons steeds meer verdiepen in voeding en we kwamen zoveel informatie tegen op het internet.

Wat hielp het meest?

Alleen als je kijkt naar diabetes type 1 en voeding, durft niemand daarover iets op papier te zetten. Wij hebben de informatie over diabetes type 2 op mijn man betrokken en we hebben het roer thuis omgegooid, ook de kinderen.

 • We eten low carbohydrate en high fat zoals ze dat in Amerika zeggen. Alleen voedsel wat geleefd heeft komt hier nog naar binnen. Puur eten in combinatie met goed vlees of vis en afgemaakt met kruiden en specerijen.

Mijn man en ik zijn daar heel streng in, de kinderen mogen best wel eens iets anders. Te rigide daarin zijn bij kinderen zou een negatief effect kunnen hebben, denken wij. Maar ze eten helemaal mee. Ze vinden het geweldig. Ze missen de pasta of de aardappelen niet. Maar in het weekend komt er wel chips op tafel, alleen voor hun dan.

Het proces:

 • ik heb soms wel moeite gehad om af te kicken van de snelle koolhydraten
 • duurde wel 4 maanden
 • heel veel gegeten zonder aan te komen
 • daarna kwam er een verzadiging
 • de porties zijn zeker met de helft afgenomen
 • daarna begon het langzaam afvallen
 • mijn taille is afgenomen met 10 cm
 • gewicht is afgenomen met 7 kg.

Voor mijn man was er geen mogelijkheid om te smokkelen. Hij had er ook geen behoefte aan. Vergelijk het met iemand die een pinda-allergie heeft, die laat het ook wel uit zijn hoofd om een pinda te snoepen… Zo makkelijk was het voor hem. Krachtsport is een zeer belangrijke factor in dit geheel en hij is 15 kg in gewicht afgenomen.

De gevolgen:

 • we eten veel lekkerder en gevarieerder
 • we eten veel bewuster
 • eten minder
 • er is GEEN insuline nodig (nu al 8 maanden niet)
 • we zijn ons buikvet kwijt
 • ik heb rust in mijn hoofd doordat ik niet meer met eten bezig ben (niet meer verslaafd)
 • meer concentratie en geen gevoel van wolken meer in mijn hoofd
 • we voelen ons energieker
 • de bloedsuikertesten tonen een zeer stabiele situatie aan met bloedsuikers tussen de 4 en 7 overdag.

Er zijn weinig verhalen over diabetes type 1. Het lijkt wel of niemand zich daaraan wil wagen. Geeft niet. Wij varen onze eigen weg. Of het de juiste weg is weet ik niet. Maar het voelt wel goed. Mocht het zijn dat er in de toekomst wel insuline nodig is om te injecteren, dan zijn dat niet de hoeveelheden die er normaliter nodig zijn. Wij zijn al heel blij met deze 8 maanden zonder insuline. Het is mooi dat het er is, maar nog mooier als je zonder injecties kan.

Als dit niet geplaatst wordt begrijp ik dit volledig. Het is nog te vroeg om dit verhaal als succes naar voren te brengen en ook discutabel. Niemand wil zijn handen hieraan branden. De endocrinoloog is zeer ambivalent maar kijkt nieuwsgierig om het hoekje. Hij heeft het nog maar een keer meegemaakt bij een jongeman die aan topsport deed en 1 jaar niet hoefde te spuiten. Verder hebben we nog een verhaal gehoord van iemand die 2 jaar niet heeft hoeven spuiten. De endocrinoloog zegt dat mijn man in de ‘honeymoonfase’ zit. Dit is een fase die bij sommigen een paar dagen duurt en bij anderen langer. De theorie van de honeymoonfase is dat na de diagnose de pancreas hulp krijgt door de insuline die ingespoten wordt. Hij ontspant en geeft dan zijn laatste insuline af.

Onze stelling in deze is dat de honeymoonfase niet bestaat. Wij denken dat na de diagnose de patiënt zich rot schrikt en op zijn eten gaat letten. Dan gaat het even goed en hoeft hij geen insuline te gebruiken. Maar al gauw vervalt men in oude eetpatronen en is er weer insuline nodig. De stelling wordt door de medici snel terzijde geschoven.

Het overgaan op een ander eetpatroon geeft een beter gevoel (=subjectief), maar doordat mijn man 7-8 keer zijn bloedsuikers test is het ook objectiveerbaar. De cijfers zijn zeer strak tussen de 4-7 mmol.

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(1stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

8
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
TaalFritsJolienGerda Tol-van DijkIlse fortuin Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jose Goes
Gast
Jose Goes

Mijn schoonzoon heeft Diabtes type 1.
Ik ben er van overtuigd dat voeding een hele grote rol speelt en stuurde het succesverhaal naar mijn dochter.
Zij durf dit veranderingspatroon voor haar partner niet aan zonder begeleiding.
Tot wie kan zij zich wenden?

Gerda Tol-van Dijk
Gast
Gerda Tol-van Dijk

Hallo José,

Als je een mail stuurt naar info@dehormoonfactor.nl met daarin je woonplaats, dan krijg je het adres van iemand bij jou in de buurt. De website met trainers HF is binnenkort klaar voor gebruik.

Met vriendelijke groeten,
Gerda Tol-van Dijk

Annette
Gast
Annette

Super verhaal niet de zogenaamde geleerden geloven “geloof in jezelf”en je zelfhelende vermogen en gewoon je logische denkvermogen.

Ilse fortuin
Gast
Ilse fortuin

Wow wat een verhaal zeg,en wat goed dat jullie zelf op onderzoek gegaan zijn.
Ik heb een vriendin met diabetis type 1. Ik zal haar dit laten lezen ze is nog al sceptisch zie je.
Misschien opend hdit verhaal haar ogen! Dank je wel voor het delen. Wil over een poosje weer eens een stukje schrijven het het met jullie gaat?

groetjes Ilse Fortuin

Jolien
Gast
Jolien

Mooi verhaal maar er rest mij de vraag: wat te doen bij een lage bloedsuiker? Je kunt met diabetes de snelle koolhydraten uit de dagelijkse maaltijden weglaten maar als de bs te laag is, zit er niets anders op dan snelle suikers nemen toch? Ik geloof in de kracht van voeding en ik geloof ook dat zelfs diabetes type 1 te genezen is, maar heb nog steeds geen oplossing gevonden van het mijden van snelle koolhydraten/ suikers bij een te lage bloedsuiker waardoor je in een eeuwige vicieuze cirkel terecht komt als diabetes patient. Ben heel benieuwd naar de oplossing… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Gast
Gerda Tol-van Dijk

Hallo Jolien,

Lastig om zo te zeggen wat je moet doen omdat de oorzaak eerst opgespoord moet worden.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Frits
Gast
Frits

Dag, Bij diabetes type1 maakt je lichaam in principe geen insuline aan. Ik ben blij voor degene in het verhaal dat die zonder insuline kan, maar ik ben erg benieuwd of jullie ook achtergrond informatie hebben die ondersteunt dat je zonder insuline kan functioneren. Daarbij is het erg radicaal om geen koolhydraten te eten zodat je geen insuline hoeft te gebruiken. Insuline spuiten als vervanging van je eigen insuline is niet ongezond. Daarbij kan je ook sporten en gezond eten om niet te zwaar te worden. Persoonlijk duurde mijn ‘honeymoonfase’ iets meer dan een jaar. Ik heb een vergelijkbaar dieet… Lees verder »

Taal
Gast
Taal

ik vraag me inderdaad af, teveel insuline spuiten is een slecht teken. Maar voor een banaan heb je ook gewoon insuline nodig en dat is niet ongezond. Insuline op zich is geen slecht hormoon en dat lees ik ook in het boek van de hormoonfactor. Daarom vind ik het apart dat dit succesverhaal erbij staat.

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox