De lekkende darm zorgt voor veel klachten!

Inspirerend? Deel dit bericht!

Heb jij ook last van een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn, obstipatie of juist het tegenovergestelde? Lees meer over de lekkende darm….

Overgewicht, auto-immuunziektes, huidproblemen, longproblemen,  allergieën en psychische aandoeningen hebben een zeer duidelijke link met een slechte darmwerking.

[youtube id=”c5BcUw_JDy4?list=UUlQsaRMdQ_9k08EmnVbyp7w” width=”560″ height=”315″]

Wat gebeurt er bij het verteren van voedsel?

De vertering in de mond begint door de aanmaak van speeksel en het kauwproces, vervolgens passeert de voedselbrij de maag en het maagsap, dan de darmen en uiteindelijk komen de voedingsstoffen in het bloed of de faeces (ontlasting) terecht. Verteringsenzymen vanuit verschillende organen komen terecht in de darm om het verteringsproces af te maken met hulp van de darmflora. De verteerde voedingsstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.

Zo zou het verteringproces behoren te verlopen. Bij veel mensen gaat dit blijkbaar niet met als gevolg onvolledig verteerde voedingsstoffen. Deze kunnen:

  • voor gasvorming, buikpijn en onregelmatige stoelgang zorgen
  • de darmwand beschadigen (lekkende darm)
  • in het bloed terecht komen.

Jouw beschadigde darm kan gaan lekken

Als de darmwand beschadigd is kan deze gaan lekken. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darm terecht komen die daar eigenlijk niet horen. Dit zijn stoffen zoals onvolledig verteerde voedselresten, gifstoffen en andere stoffen die de darmwand hoort tegen te houden om vervolgens via de ontlasting het lichaam te laten verlaten.

Door deze ‘verkeerde stoffen’ in het bloed kunnen op langere termijn:

  • het immuunsysteem onder druk worden gezet
  • lichaamsprocessen op alle niveaus verstoord worden
  • de lever zwaar belast worden.

Welk klachten heeft dit tot gevolg?

Een verstoord overbelast immuunsysteem kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhogen, de bijnier uitputten en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan. Bekende voorbeelden van auto-immuunziektes zijn Coeliakie, de ziekte van Crohn, Diabetes type-1 en reuma. Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren, zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen. Mensen met deze aandoeningen zijn zeer gebaat bij het helen van een ‘lekkende darm’. Maar ook ‘gezonde’ mensen zijn gebaat bij een ultieme darmwerking en vertering en voor een goede aanvoer van de juiste micro- en macronutriënten naar het bloed.

Kijk je uit voor de schimmel candida…

Naast een slechte vertering is er nog een andere belangrijke oorzaak van het ontstaan van een lekkende darm, namelijk de schimmel ‘candida‘. Dit is een schimmel die van nature in een kleine hoeveelheid in de darm thuishoort en deze hoeveelheid wordt in balans gehouden door de rest van de darmbacteriën. Het probleem ontstaat wanneer deze schimmel gaat woekeren. In dit geval kan de darmwand door de schimmel aangetast worden. De oorzaken hiervan kunnen zijn: zware antibioticakuren en teveel (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol in de voeding.

lekkende darm

Hoe kan je jouw lekkende darm oplossen?

Ik bekijk de vertering over de hele linie. De eerste stappen die je kan nemen zijn:

1) Analyseer je voedingspatroon

Belangrijk is om zo min mogelijk voeding te nemen waar de schimmel candida door kan gaan woekeren. Let dus op met (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol. Het is zeer persoonlijk welke voeding slecht verdragen wordt en van groot belang om dit te achterhalen.

Het is slim om een dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wat je gegeten hebt en hoe de darmen reageerden om zo een patroon te kunnen ontdekken. Als je merkt dat je problemen hebt met het eten van eiwit en dan ook brandend maagzuur hebt, kan je beter niet teveel koolhydraten eten tegelijkertijd met eiwit, omdat dit de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Ook is het verstandig niet te grote porties te nemen, omdat dit het verteringssysteem meer belast.

2) Kauw goed op je eten

De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 25 keer) en het speeksel goed te laten mengen (niet veel drinken tijdens het eten).

3) Verminder stress en alcohol gebruik

In de maag vindt de vertering plaats met hulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, ouder worden en alcohol. Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden waarvan Helicobacter Pilori een bekende is. Als het verminderen van stress en alcohol geen effect heeft, dan kan het supplement Betaine HCl helpen de hoeveelheid maagzuur te vergroten. Verder kan veel drinken gedurende de dag ook verbetering bieden. Bij beschadiging van de maagwand is aloë vera ook een nuttige toevoeging.

4) Hanteer een goede buikademhaling

In de darm dragen enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorg voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering met candida en een slechte aanmaak van verteringsenzymen kunnen dit proces bemoeilijken. Met de juiste voeding om candida klein te houden, beperken van stress, antibiotica alleen als het echt niet anders kan, en supplementen die probiotica en eventueel verteringsenzymen bevatten, kunnen uitkomst bieden. Ook een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking, een reden dat bij sommige mensen yoga ook een positieve invloed heeft.

Twee tips om je lekkende darm te herstellen

Tenslotte zijn er naast deze belangrijke tips om het beschadigen van de darm te voorkomen, 2 trucs om het herstellen en dichten van de lekkende darm / darmwand te bespoedigen:

  1. Eén of maximaal twee dagen vasten met groentesappen kan een methode zijn. Het enige echt belangrijke voordeel van vasten is naar mijn mening dat de darmwand de kans krijgt zich te herstellen.
  2. Supplementen die de aanmaak van de darmwand goed ondersteunen zoals lactoferrine, magnesium, zink en glutamine.

Succesverhaal: Al jarenlang had ik last van darmklachten en problemen met mijn eierstokken. Door twee jaar geleden mijn eetpatroon radicaal om te gooien (van Schijf van Vijf naar Hormoonfactor) verdwenen mijn darmklachten als sneeuw voor de zon. Ook de hoofdpijn waar ik zeer regelmatig last van had bleef achterwege. Waar ik anders bijna dagelijks een of meerdere aspirine(s) slikte, heb ik deze nu al twee jaar niet meer aangeraakt! Ook merk ik dat ik met De hormoonfactor lifestyle fitter opsta, én geen energie-dips na het eten meer heb. Ik drink nu af en toe een kopje koffie omdat ik het lekker vind, niet omdat ik het nodig heb om mezelf op te peppen. En als klap op de vuurpijl raakte ik spontaan zwanger (terwijl de gynaecoloog ons had verteld dat dit, in verband met de problemen met mijn eierstokken, waarschijnlijk niet meer op natuurlijke wijze zou gaan lukken). Ralph bedankt! Groetjes, Dayenne Bos

Ralph Moorman

Een lekkende darm zorgt voor veel klachten!

Inspirerend? Deel dit bericht!

(17stemmen, gemiddeld: 3,29 van de 5)

Loading...

Reageer op dit artikel

49 Reacties op "De lekkende darm zorgt voor veel klachten!"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
sarah verwei
Gast
Hi Ralph, Je informatie is super, het is helder en kan het alleen maar bevestigen wat er in staat. Ik heb zelf de afgelopen 10 jaar een zoektocht gedaan op het internet om de juiste info te vinden voor mijn partner met crohn en voor mijzelf ivm maagklachten. Ik kan maar op een conclusie komen en dat is dat je een helder praktisch en vernieuwend concept hebt! Het heeft mij 10 jaar gekost nogmaals om deze info te vinden en het uit te proberen en inmiddels is dit onze levensstijl geworden. Ik doe pilates elke dag, en drink de hele… Lees verder »
Ralph
Gast

Wow, thanks! Spread the word!!! Met een goede darmwand en goed functionerende bijnier kunnen ontzettend veel gezondheidsproblemen verholpen en voorkomen worden inderdaad!! Ik geniet iedere dag weer van verhalen van mensen met bizarre genezingen op allerlei vlakken door een goede darmwerking terug te krijgen.. En het is helemaal niet zo moeilijk! 🙂

Hans
Gast

WAar zijn de andere reacties allemaal gebleven??? Er stonden er heel veel.

Ralph
Gast

Opnieuw geupload bij nieuwe site… 🙂

Liz
Gast

Wat is de nieuwe site? Ik ben mobiel, dus zie wellicht geen links… 😐

Bedankt voor het artikel en het in lekentaal uitleggen 🙂

robert
Gast

Dit is de nieuwe site 🙂

Johanna
Gast

ik heb je boek maar vind daar niets over een te laag oestroegeengehalte bij de vrouw

robert
Gast
Bert
Gast

er waren veel meer reacties maar die zijn verdwenen.

Ann
Gast

heb ook leaky gut,candida, … en het lukt mij zeer moeilijk om van de (gezonde) suikertjes en speltkoekjes te blijven. Heb je hiervoor tips ?

Verder : verdraagt iedereen lactoferrine ? ik zie lacto, dus ik vermoed op basis van melk ? heb koemelkintolerantie.

Wat denk je over NAC, zou ook een heel goed supplement zijn om de darmwand te helen ?
tnx

Ralph Moorman
Gast

Lactoferrine bevat weinig lactose en als eiwitfractie vooral lactoferrine. Zeer gevoelige mensen kunnen er op reageren, maar in de praktijk zie ik dit zelden eigenlijk. NAC heb ik nog te weinig ervaringen mee…

Esther
Gast

Bestaan er ook tests om te bekijken of mensen last hebben van Canida? Of een dergelijke allergie waardoor veel huidklachten ( acne )ontstaan?

Ik behandel veel klanten in mij schoonheidssalon waarvan ik denk dat hun huidprobleem voorkomt uit darmproblemen. Maar het is zo moeilijk te achterhalen.

Mvg Esther

Ralph Moorman
Gast

Hydrocolontherapeuten kunnen dit..

Dirk
Gast

Op you tube filmpje gezien over smoothie voor candida, samen met Jesse.
Daarna werd het gemaakt, maar niet helemaal duidelijk voor mij over gekomen.
Zijn de producten en hoeveelheden ook in geschreven tekst ergens te vinden?
Groetjes,
Dirk

Ralph Moorman
Gast

Helaas hebben we dit recept niet genoteerd…..

Louise
Gast

Hallo Ralph,

Ik kan me helemaal vinden in dit stukje tekst over lekkende darm.
Nu weet ik dat ik zelf candida had en nog steeds een beetje heb. Om hier eens een einde aan te maken, heb ik colloïdaal zilver besteld (unlimited health).
Nu vraag ik mij af: is het wel wijs om dit te nemen, als ik vermoed dat ik een lekkende darm heb? Of is het dan niet verstandig….?

Alvorens ik dit neem, wil ik dus wel weten of het de juiste stap is, alvorens ik weer in andere narigheid terechtkom ;-).

Dankjewel alvast!

Irma
Gast
Ik heb een vraag aan jou, wij ik en mijn man zijn nu 8 weken clean aan het eten. S, morgens neem ik bijv 2 gebakken tartaartjes en schijfjes komkommer en rauwe courgette.. Of stukje gebakken vis in de kokosolie gebakken met groente erbij. Om 10.00 uur 1 sneetje speltbrood met geitenkaas, lunch bak salade. Om 16.00 uur een bakje rauwkost, om 18.00 uur groenten met een stukje zalm. En in de avond 21.00 uur 1 bak kwark met noten. Mijn probleem is vooral s,morgens dan ga ik 2x naar de toilet en heb last van dunne ontlasting.( last van… Lees verder »
Ralph Moorman
Gast

Beste Irma, wanneer je de voedingsregels uit Het Hormoonbalansdieet opvolgt is je voeding goed. Eet je wel voldoende?
Omtrent de gekozen vitaminen en de dunne ontlastig heeft Ralph een anamnese nodig voordat hij advies hierover geeft.
Kijk ook eens op: https://www.dehormoonfactor.nl/hoe-ziet-jouw-ontlasting-er-uit

Martha de Paulo
Gast
Hi Ralph, Ik heb een vraagje omtrent mijn probleem. Ik heb al jaren last van mijn darmen, dunne ontlasting of verstopping, winderigheid, en op,jonge leeftijd ook last van mijn maag. Ik ben iemand die dit liever op de alternatieve wijze wilt genezen en daarvoor heb de chinese wijze acupunctuur gedaan bij 3 verschillende therapeuten over een aantal jaren. 12 darmspoelingen gehad plus alternatieve therapeuten die mijn ontlasting hebben laten onderzoeken en waar bij de 1e 8 jaar geleden de uitslag was de lage ph waarde en bij de 2de uitslag was dat ik 2 parasieten in mijn darmen had waarvoor… Lees verder »
Radha
Gast

Beste Martha voor dat je reguliere medicijnen gaat gebruiken wil ik je advieseren om Ayurvedische behandeling te proberen…het zou je kunnen helpen.

Gerda
Gast

Hallo Martha,

Je vraag is nogal uitgebreid en niet zo makkelijk te beantwoorden. Misschien heb je er iets aan om een consult te boeken bij een trainer Hormoonfactor in de buurt. Je kunt een mailtje sturen aan info@dehormoonfactor.nl voor het adres van een trainer Hormoonfactor in de buurt.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
Trainer Hormoonfactor
http://www.primabalans.nl

Ilse
Gast

Hallo iedereen,

Heb het boek de hormoonfactor gelezen. En ik ben een beetje begonnen met opletten wat ik eet. Wil graag een consult boeken,weet iemand of er ook een hormoonfactortrainer in de buurt van Etten-Leur zit?

Nicolle
Gast
Hallo Ralph, Na 12 jaar was de diagnose “Hashimoto” en dus euthyrox. Na 6 jaar nog steeds niet goed ingesteld. Bij een orthomoleculair arts in behandeling omdat ik met LDN wilde starten. Hij ontdekte dat ik een gluten-en lactose allergie heb. Ondanks glutenvrij eten én LDN 3 mg geen verbetering. Nu begin ik ook nog gewrichtspijnen erbij te krijgen. Komt dit door; Candida of heb ik een lekkende darm? of is het een bijnieruitputting? of Lupus Dile? Of zijn er andere hormonen uit balans? Kun jij mij op weg helpen?? Ik heb al zoveel gedaan maar zonder of met weinig… Lees verder »
Nicoline
Gast

Heb je je T3 wel eens laten meten?

ria
Gast

nicolle
heb je al eens jodium arm geprobeerd

Monique
Gast

Hoi Ralph ik vroeg me af of je een tip hebt om van brandend maagzuur af te komen .
Heb er regelmatig last van maar ook niet iedere dag .
Groetjes monique

Ann Dierckx
Gast
Dag, een half jaar geleden moest ik men stoelgang laten onderzoeken. Toen pas merkte ik dat er precies boontjes bij men ontlasting zat. Deze lijken op bruine heel kleine en kleine bruine boontjes. Voordien was het me nooit opgevallen, en moest ik me dus ook geen zorgen over maken. Houdt dit een gevaar in ? en is dit normaal ? Ik eet elke dag brood, middag met veel groeten en wat vlees of vis, al eens een stuk fruit of een beetje snoep. Gebruik wel een zoetingsmiddel bij de koffie, en dat zou niet zo goed zijn. Men lichaam krijgt… Lees verder »
Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Ann,

Probeer de Hormoonfactor leefstijl eens. Daar zal je ontlasting zeker van opknappen!

M.vr.gr.
Gerda
www,primabalans.nl

Truus
Gast

Interessant artikel. Heb een dochter van 20 die op jonge leeftijd (4) behoorlijk eczeem had, intolerant was/is voor koemelk, op 9 jarige leeftijd alopecia kreeg, nu regelmatig last heeft van haar darmen en slecht tot weinig vitamine b12 opneemt (nu elke 4 weken injecties). Altijd al gedacht dat alles met elkaar te maken heeft. Qua voeding doen we al veel maar kan altijd nog beter denk ik.
Sta open voor goede tips en advies.

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Truus,

Ik adviseer je om een ontlastingsonderzoek te laten doen bv. bij Time Out in Winterswijk of Gezonde Geneeskunde in Amsterdam/Amstelveen. Je kunt dit vaak telefonisch regelen. Klachten verminderen als de darm aangepakt wordt.

Succes!
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Samira
Gast

Hallo truus ik ben ook 21 en ik heb al 7jaar alopecia. En het is waar van de lekkende darm. Mijn alopecia heb ik pas kunnen genezen door mijn lekke de darm te genezen. Daarvoor moet je heg aip dieet volgen.

Martha de Paulo
Gast
Inmiddels 2 jaar verder en een beetje meer ervaring met allerlei therapeuten zoals ayurvedisch en acupunctuur o ja bioresonatie. Geen van allen helpen en ze kosten bakken vol geld en uiteindelijk ben je weer bij begin van af. Mijn sterk vermoeden is dat mijn klachten zijn een lekkende darm. Symptonen die ik heb zoals, gewrichtspijnen, hoofdpijnen, gewichtstoenamen, diarree, obstipatie, vette ontlasting, buikkrampen, osteoporose, slecht zichtsvermogen, slaapproblemen, maagzuur, wisselende stemming, haaruitval, geribbelde nagels. Dit wijst allemaal op een lekkende darm. Omntlastingsonderzoek gehad uitslag parasieten logisch met een lekkende darm. Ik ga nu allerlei supplementen innemen om mijn darmen te helen plus… Lees verder »
leen
Gast

hoi allemaal

wil men darmen helen met glutamine …maar hoeveel
mag ik ervan gebruiken ?

kan iemand me raad geven aub ?

dank u
leen

Ellen
Gast

Het beste kleine beetjes verspreid over de dag in zelfgekochte capsules doen. Want je lichaam kan maar steeds kleine beetjes opnemen en verwerken. Het ondersteund de genezing, maar zodra je ermee stopt komt het weer terug is mijn ervaring.

Ellen
Gast

Hoi allemaal, weet iemand waar ik kan testen op allergieen regulier en alternatief?
Groetjes ellen

Ellen
Gast

En oh ja mijn vorig bericht ging over glutamine als antwoord op de vraag van leen.

erika
Gast

Heb veel last met mijn darmen …zoveel dieeten gehad maar blijft moeilijk heb wel altijd honger hoef echt niet af te vallen want dat is dus mijn probleem, weet niet meer wat ik moet eten om en mijn vitamines binnen te krijgen, heb heel zware antibiotica gehad nog een aanslag op je darmen i v m met parasiet,,,,dus krijg mijn darmen niet op de rit en een behoorlijke dip de medicijnen,en weet niet waar ik de vitaminines nog uit moet halen dus een groot probleem .

Dus wat gaan wij eten misschien nog wat tips

Gerda Tol-van Dijk
Gast

Hallo Erika,

Het is in jouw geval misschien beter om lang een darmtherapeut te gaan. Dat is beter dan zelf allerlei middelen te gaan proberen. Er zijn een aantal trainer Hormoonfactor die ook darmtherapeut zijn. Kijk eens op http://www.hormoonfactortrainer.nl Een aantal namen zijn: Astrid te Winkel, Mieke Dams, Philipine Borgers, Kaja Kalina.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Anneloes
Gast
Hoi! Ik ben erg nieuwsgierig wat jullie hier vinden van een darmreiniging? Ik heb last van cadida in mijn darm (symptomen: harde/opgeblazen buik, gasvorming, acne, futloos, weinig energie, stemmingswisselingen, gewrichtspijntjes,etc). Ik eet al jaren volgens de hormoon leefstijl maar de laatste maanden zijn er naast veel stress ook weer wat (te veel) suikerrijke voedingsmiddelen bij gekomen + werd mijn ‘af en toe gluten in de vorm van een broodje oid’ verruimt naar ‘steeds vaker een broodje oid’. Nu probeer ik zo veel mogelijk volgens het candida dieet te eten en merk enige verlichting van klachten maar zeker niet geheel. Mijn… Lees verder »
Gerda Tol-van Dijk
Gast

Beste Anneloes,

Lastig om zo te zeggen wat voor jou goed is. Als je je niet strikt aan de goede leefstijl houdt, is het dweilen met de kraan open. Verder is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is, dan kun je gericht aan het werk.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Andrea
Gast

Wie kan mij de naam geven in de regio Zuid-Holland zuid van een trainer/therapeut met ervaring op het gebied van ernstige darmklachten, huidproblemen, gewrichtsklachten en vermoeidheid. Ik zie wel adressen, maar alle geënt op afvallen. Krijg niet het gevoel daar goed te zitten. Ik wil best verder reizen voor en goede therapeut.

Astrid
Gast

Ik heb geprobeerd GAPS dieet te doen. Voor die tijd had ik nergens last van, behalve moeheid. Is wel leaky fut geconstateerd, maar ik krijg nu bijna overal pijn in mijn buik van. Dus dat laatste zinnetje van Ralph van het is zo simpel gaat voor mij niet op. Ik weet niet meer wat ik nog kan eten.

Martine
Gast
Hallo, Ik houd mij ook aan het GAPS dieet. 2 conclusies volgens mij 1 Doordat je dan in 95 % van de tijd zaken eet die kunnen, reageert je lichaam des te meer als je eens iets eet wat niet ok is. Voorheen was ik altijd een beetje ziek doordat er constant fout spul binnen kwam. Nu is het zeer goed merkbaar als ik eens suiker of tarwe eet bvba. Dat is de keerzijde van de medaille. groot nadeel als je niet thuis eet 🙁 2/ Veel geduld hebben. Ik voel dat het nu stilaan echt betert, maar ik ben… Lees verder »
Mart
Gast

Ha Ralph,

Mss kan je in jouw artikel een onderscheid maken tussen met name de dikke en de dunne darm. Zoals je weet hebben ze totaal verschillende functies. Nu blijft het wat oppervlakkig en that s not your style;-)!

Gr. Mart

ralph moorma
Gast

Ik was er vanuit gegaan dat dat bekend was, maar zal het bij de volgende update verduidelijken..

Wil
Gast

Goede morgen
Ik weet sinds kort dat ik Colitis heb
Heb je mogelijk tips hier voor om te zorgen dat de klachten minder worden?
Ik wil namelijk zo min mogelijk medicijnen gebruiken (antibiotica)

Iris
Gast

Hallo 🙂

Al bijna 20 jaar heb ik maagklachten in de vorm van heel veel boeren. Sinds enkele jaren zijn hier ook misselijkheidsklachten bijgekomen en/of een opgeblazen gevoel. De misselijkheidsklachten zijn erg toegenomen het afgelopen halfjaar. Ik voel mij nu nagenoeg de hele dag misselijk, behalve vlak voor, tijdens en een half uur na het eten.
Is die misselijkheid ook een symptoom van leaky gut ?

Groeten,
Iris

Gerda van Dijk
Gast

Beste Iris,

Het klinkt alsof er iets niet goed gaat in de spijsvertering. Eet je al volgens de Hormoonfactor? Dat kan veel klachten verminderen of laten verdwijnen.

M.vr.gr.
Gerda

Mariska
Gast

Iris, beetje late reactie, maar probeer eens te ontdekken of je maag reageert op bepaalde voedingsmiddelen . Ik heb b.v. last van eieren en melkproducten.

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

Wordpress content guard plugin