De lekkende darm

Ralph Moorman

Lekkende darm ‘Leaky gut’

Niet vaak hoor je dat mensen het hebben over een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn, obstipatie of juist het tegenovergestelde. Dit is ook wel begrijpelijk, want dit is natuurlijk geen onderwerp dat je even bij een sociale gelegenheid aansnijdt. Bij mijn consulten moet ik er ook vaak over doorvragen want weinig cliënten beginnen er uit zichzelf over. In mijn praktijk kom ik tot de schokkende ontdekking dat juist ontzettend veel mensen darmproblemen hebben. Dus hoog tijd om hier meer aandacht aan te geven!

Zeker als je weet dat overgewicht, auto-immuunziektes, huidproblemen, longproblemen, allergieën en psychische aandoeningen een zeer duidelijke link hebben met een slechte darmwerking, beter bekend als een “lekkende darm”.

Laten we bij het begin beginnen. Wat gebeurt er nu bij het verteren van voedsel. De vertering in de mond begint door de aanmaak van speeksel en het kauwproces, vervolgens passeert de voedselbrij de maag en het maagsap, dan de darmen en uiteindelijk komen de voedingsstoffen in het bloed of de faeces (ontlasting) terecht. Verteringsenzymen vanuit verschillende organen komen terecht in de darm om het verteringsproces af te maken met hulp van de darmflora. De verteerde voedingsstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.

Zo zou het verteringproces behoren te verlopen. Bij veel mensen gaat dit blijkbaar niet met als gevolg; onvolledig verteerde voedingsstoffen. Deze kunnen:

 • voor gasvorming, buikpijn en onregelmatige stoelgang zorgen;
 • de darmwand beschadigen (lekkende darm);
 • in het bloed terecht komen.

Beschadigde darm

Als de darmwand beschadigd is kan deze gaan lekken. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darm terecht komen die daar eigenlijk niet horen. Dit zijn stoffen zoals onvolledig verteerde voedselresten, gifstoffen en andere stoffen die de darmwand hoort tegen te houden om vervolgens via de ontlasting het lichaam te laten verlaten.

Door deze “verkeerde stoffen” in het bloed kunnen op langere termijn:

 • het immuunsysteem onder druk worden gezet;
 • lichaamsprocessen op alle niveaus verstoord worden;
 • de lever zwaar belast worden.

Een verstoord overbelast immuunsysteem kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhogen, de bijnier uitputten en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan. Bekende voorbeelden van auto-immuunziektes zijn Coeliakie, de ziekte van Crohn, Diabetes type-1 en reuma. Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren, zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen. Mensen met deze aandoeningen zijn zeer gebaat bij het helen van een “Lekkende Darm”. Maar ook “gezonde” mensen zijn gebaat bij een ultieme darmwerking en vertering en voor een goede aanvoer van de juiste micro- en macronutriënten naar het bloed.

Candida

Naast een slechte vertering is er nog een andere belangrijke oorzaak van het ontstaan van een lekkende darm, namelijk de schimmel ‘candida’. Dit is een schimmel die van nature in een kleine hoeveelheid in de darm thuishoort en deze hoeveelheid wordt in balans gehouden door de rest van de darmbacteriën. Het probleem ontstaan wanneer deze schimmel gaat woekeren. In dit geval kan de darmwand door de schimmel aangetast worden. De oorzaken hiervan kunnen zijn: Zware antibioticakuren en teveel (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol in de voeding.

lekkende darm

Tips

Als ik cliënten met darmproblemen wil helpen moet ik de vertering bekijken over de hele linie.

Voeding:

Allereerst is van belang welke voeding gegeten wordt. Belangrijk is om zo min mogelijk voeding te nemen waar de schimmel candida door kan gaan woekeren. Let dus op met (fruit)suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol. Het is zeer persoonlijk welke voeding slecht verdragen wordt, en van groot belang om dit te achterhalen. Het is slim om een dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wat je gegeten hebt en hoe de darmen reageerden om zo een patroon te kunnen ontdekken. Als je merkt dat je problemen hebt met het eten van eiwit en dan ook brandend maagzuur hebt is het slim om niet teveel koolhydraten te eten tegelijkertijd met eiwit omdat dit het de eiwitvertering in de maag kan bemoeilijken. Ook is het verstandig niet te grote porties te nemen, omdat dit het verteringssysteem meer belast.

In de mond:

De vertering begint al in de mond door het kauwproces en het mengen met speeksel. In het speeksel zitten verteringsenzymen. Het is dus zeer belangrijk voor een goede vertering om het voedsel goed te kauwen (liefst 25 keer) en het speeksel goed te laten mengen (niet veel drinken tijdens het eten).

In de maag:

In de maag vindt de vertering plaats met hulp van het maagzuur. Verteringsproblemen in de maag hebben vaak te maken met een tekort aan maagzuur. De belangrijkste oorzaken van een tekort aan maagzuur is stress, ouder worden en alcohol. Naast verteringsproblemen kunnen er brandend maagzuur en infecties optreden waarvan Helicobacter Pilori een bekende is. Als het verminderen van stress en alcohol geen effect heeft, dan kan het supplement Betaine HCl helpen de hoeveelheid maagzuur te vergroten. Verder kan veel drinken gedurende de dag ook verbetering bieden. Bij beschadiding van de maagwand is aloe vera ook een nuttige toevoeging.

In de darm:

In de darm dragen enzymen van de alvleesklier en de darmflora zorg voor de verdere vertering. Een slechte darmflora, overwoekering met candida en een slechte aanmaak van verteringsenzymen kunnen dit proces bemoeilijken. Met de juiste voeding om candida klein te houden, beperken van stress, antibiotica alleen als het echt niet anders kan, en supplementen die probiotica en eventueel verteringsenzymen bevatten kunnen uitkomst bieden. Ook een goede buikademhaling heeft invloed op de darmwerking, een reden dat bij sommige mensen yoga ook een positieve invloed heeft.

Tenslotte zijn er naast deze belangrijke tips om het beschadigen van de darm te voorkomen nog een paar trucs om het herstellen en dichten van de darmwand te bespoedigen:

 • Één of maximaal twee dagen vasten met groentesappen  kan een methode zijn. Het enige echt belangrijke voordeel van vasten is naar mijn mening dat de darmwand de kans krijgt zich te herstellen.
 • Supplementen die de aanmaak van de darmwand goed ondersteunen zoals lactoferrine, magnesium, zink en glutamine.

Lees ook eens deze blog: Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

Gezonde groet,
Ralph Moorman

HOME

, , ,

 1. sarah verwei 1 april 2012 om 11:17 # Beantwoorden

  Hi Ralph,

  Je informatie is super, het is helder en kan het alleen maar bevestigen wat er in staat. Ik heb zelf de afgelopen 10 jaar een zoektocht gedaan op het internet om de juiste info te vinden voor mijn partner met crohn en voor mijzelf ivm maagklachten. Ik kan maar op een conclusie komen en dat is dat je een helder praktisch en vernieuwend concept hebt! Het heeft mij 10 jaar gekost nogmaals om deze info te vinden en het uit te proberen en inmiddels is dit onze levensstijl geworden. Ik doe pilates elke dag, en drink de hele dag door beetjes water, drink niet bij het eten, koolhydraten worden apart van eiwitten gegeten, ik eet of drink tot 12 uur in de ochtend alleen fruit smoothies, of fruitsalade, na 20 uur in de avond geen vast voedsel meer alleen maar fruit, of sapje. Geen gist en geen gluten, verse kruiden gebruiken en voeding bestaat uit: avocado , mango, en rood fruit, alle groenten, kreeft , garnalen, mosselen, kokosmelk en rijstemelk ipv koeiemelk, geen zuivel, eiwitpoeder, noten en zaden en geen pinda,s en geen aardappel in combi met kip of kalkoen, en beperkt rood vlees, beperkt koffie en als ik dat drink is het espresso, met veel water erbij, en met alcohol enkel 1x per week een glas rode biologische wijn, maar die behoefte is sterk afgenomen. Kortom ben het helemaal eens met je tips en je info! uit eigen ervaring, 10 jaar lang.

 2. Ralph 2 april 2012 om 15:51 # Beantwoorden

  Wow, thanks! Spread the word!!! Met een goede darmwand en goed functionerende bijnier kunnen ontzettend veel gezondheidsproblemen verholpen en voorkomen worden inderdaad!! Ik geniet iedere dag weer van verhalen van mensen met bizarre genezingen op allerlei vlakken door een goede darmwerking terug te krijgen.. En het is helemaal niet zo moeilijk! :-)

 3. Hans 1 mei 2012 om 15:06 # Beantwoorden

  WAar zijn de andere reacties allemaal gebleven??? Er stonden er heel veel.

 4. Ralph 11 juni 2012 om 07:31 # Beantwoorden

  Opnieuw geupload bij nieuwe site… :-)

 5. Liz 19 juni 2012 om 05:59 # Beantwoorden

  Wat is de nieuwe site? Ik ben mobiel, dus zie wellicht geen links… :-|

  Bedankt voor het artikel en het in lekentaal uitleggen :-)

 6. robert 19 juni 2012 om 07:21 # Beantwoorden

  Dit is de nieuwe site :-)

 7. Johanna 16 september 2012 om 11:16 # Beantwoorden

  ik heb je boek maar vind daar niets over een te laag oestroegeengehalte bij de vrouw

 8. Bert 18 november 2012 om 15:02 # Beantwoorden

  er waren veel meer reacties maar die zijn verdwenen.

 9. Ann 9 maart 2013 om 11:40 # Beantwoorden

  heb ook leaky gut,candida, … en het lukt mij zeer moeilijk om van de (gezonde) suikertjes en speltkoekjes te blijven. Heb je hiervoor tips ?

  Verder : verdraagt iedereen lactoferrine ? ik zie lacto, dus ik vermoed op basis van melk ? heb koemelkintolerantie.

  Wat denk je over NAC, zou ook een heel goed supplement zijn om de darmwand te helen ?
  tnx

  • Ralph Moorman 20 mei 2013 om 14:33 # Beantwoorden

   Lactoferrine bevat weinig lactose en als eiwitfractie vooral lactoferrine. Zeer gevoelige mensen kunnen er op reageren, maar in de praktijk zie ik dit zelden eigenlijk. NAC heb ik nog te weinig ervaringen mee…

 10. Esther 12 mei 2013 om 14:18 # Beantwoorden

  Bestaan er ook tests om te bekijken of mensen last hebben van Canida? Of een dergelijke allergie waardoor veel huidklachten ( acne )ontstaan?

  Ik behandel veel klanten in mij schoonheidssalon waarvan ik denk dat hun huidprobleem voorkomt uit darmproblemen. Maar het is zo moeilijk te achterhalen.

  Mvg Esther

  • Ralph Moorman 20 mei 2013 om 14:31 # Beantwoorden

   Hydrocolontherapeuten kunnen dit..

 11. Dirk 5 juni 2013 om 17:35 # Beantwoorden

  Op you tube filmpje gezien over smoothie voor candida, samen met Jesse.
  Daarna werd het gemaakt, maar niet helemaal duidelijk voor mij over gekomen.
  Zijn de producten en hoeveelheden ook in geschreven tekst ergens te vinden?
  Groetjes,
  Dirk

  • Ralph Moorman 5 juni 2013 om 19:42 # Beantwoorden

   Helaas hebben we dit recept niet genoteerd…..

 12. Louise 18 juni 2013 om 15:06 # Beantwoorden

  Hallo Ralph,

  Ik kan me helemaal vinden in dit stukje tekst over lekkende darm.
  Nu weet ik dat ik zelf candida had en nog steeds een beetje heb. Om hier eens een einde aan te maken, heb ik colloïdaal zilver besteld (unlimited health).
  Nu vraag ik mij af: is het wel wijs om dit te nemen, als ik vermoed dat ik een lekkende darm heb? Of is het dan niet verstandig….?

  Alvorens ik dit neem, wil ik dus wel weten of het de juiste stap is, alvorens ik weer in andere narigheid terechtkom ;-) .

  Dankjewel alvast!

 13. Irma 3 juli 2013 om 08:14 # Beantwoorden

  Ik heb een vraag aan jou, wij ik en mijn man zijn nu 8 weken clean aan het eten.
  S, morgens neem ik bijv 2 gebakken tartaartjes en schijfjes komkommer en rauwe courgette..
  Of stukje gebakken vis in de kokosolie gebakken met groente erbij.
  Om 10.00 uur 1 sneetje speltbrood met geitenkaas, lunch bak salade.
  Om 16.00 uur een bakje rauwkost, om 18.00 uur groenten met een stukje zalm.
  En in de avond 21.00 uur 1 bak kwark met noten.
  Mijn probleem is vooral s,morgens dan ga ik 2x naar de toilet en heb last van dunne ontlasting.( last van maag)
  Vroeger toen ik normaal at heb ik daar nooit last van gehad.
  Ik slik 1 multivitamine van Solgar erbij, en 2 capsules dim en choline en 1 capsule kurkuma.
  Dat zijn kruiden, ondertussen ben ik 5 kilo afgevallen het probleem is mijn gezicht word te mager, dat vind ik erg jammer.
  Ben ik goed bezig?? Jou boeken heb ik al gekocht kan je mijn een tip geven over de voeding en of ik goed bezig ben.
  Ik hoor het graag van je als je tijd hebt.

  Liefs Irma

 14. Martha de Paulo 15 september 2013 om 08:47 # Beantwoorden

  Hi Ralph,

  Ik heb een vraagje omtrent mijn probleem. Ik heb al jaren last van mijn darmen, dunne ontlasting of verstopping, winderigheid, en op,jonge leeftijd ook last van mijn maag. Ik ben iemand die dit liever op de alternatieve wijze wilt genezen en daarvoor heb de chinese wijze acupunctuur gedaan bij 3 verschillende therapeuten over een aantal jaren. 12 darmspoelingen gehad plus alternatieve therapeuten die mijn ontlasting hebben laten onderzoeken en waar bij de 1e 8 jaar geleden de uitslag was de lage ph waarde en bij de 2de uitslag was dat ik 2 parasieten in mijn darmen had waarvoor ik medicijnen moest slikken clioquinol. Dit heeft ertoe geleid dat mijn darmflora, die toch al niet goed was en nog steeds niet is, nog slechter is geworden. ik heb nog een 3de ontlastingsonderzoek laten doen om te kijken of de parasieten weg waren en helaas was er een vernietigd en er was er nog eentje. Nogmaals de kuur gedaan Clioquinol maar op de 5de dag moest ik stoppen vanwege overgeven en diarree in erge mate. Ik heb ook een maagonderzoek gehad in het ziekenhuis met met een slang en de uitslag was een middenrifbreukje. Ik kan bijna niets meer eten en ik drink geen koffie alleen kruidenthee. ik eet bijna geen rood vlees. ik eet geen aardappels, pasta. Wel heel af en toe een beetje rijst. Ik eet bijna geen brood wel heb ik brood van de Abert Heijn glutenvrij. ik eet geen yoghurt daar krijg ik het zuur van. ik drink geen melk maar soja of amandelmelk. ik heb bemerkt door deze lichamelijke problemen dat ik slechter ben gaan eten qua groenten of fruit omdat ik overal het zuur van krijg. Ik ben vorige jaar begonnen met sporten, bodybalance, bodypump, zumba en af en toe pilates. ik las wanneer je een breukje heb dag het niet goed is om te tillen, bukken en buikoefeningen te doen. ik ben een beetje radeloos en ik heb al zoveel geprobeerd en zoveel supplementen gekocht en geslikt dat ik nu moet gaan overwegen om toch reguliere medicijnen te gaan slikken wat ik liever niet wil gaan doen. Ik weet niet of ik een lekkende darm heb waardoor ik de parasieten heb gekregen of dat ik te weinig maagzuur heb maar ik heb ook nog een middenrifbreukje. Met deze vragen draai ik in een cirkel want ik weet niet het antwoord erop wat ik kan doen om in ieder geval minder klachten te hebben met eten. Misschien dat jij mij hiermee kan helpen. Graag zie ik jouw reactie op al mijn vragen.

  • Radha 27 februari 2014 om 04:47 # Beantwoorden

   Beste Martha voor dat je reguliere medicijnen gaat gebruiken wil ik je advieseren om Ayurvedische behandeling te proberen…het zou je kunnen helpen.

 15. Gerda 30 september 2013 om 18:50 # Beantwoorden

  Hallo Martha,

  Je vraag is nogal uitgebreid en niet zo makkelijk te beantwoorden. Misschien heb je er iets aan om een consult te boeken bij een trainer Hormoonfactor in de buurt. Je kunt een mailtje sturen aan info@dehormoonfactor.nl voor het adres van een trainer Hormoonfactor in de buurt.

  M.vr.gr.
  Gerda Tol-van Dijk
  Trainer Hormoonfactor
  http://www.primabalans.nl

 16. Ilse 1 november 2013 om 18:16 # Beantwoorden

  Hallo iedereen,

  Heb het boek de hormoonfactor gelezen. En ik ben een beetje begonnen met opletten wat ik eet. Wil graag een consult boeken,weet iemand of er ook een hormoonfactortrainer in de buurt van Etten-Leur zit?

 17. Nicolle 29 november 2013 om 00:41 # Beantwoorden

  Hallo Ralph,

  Na 12 jaar was de diagnose “Hashimoto” en dus euthyrox. Na 6 jaar nog steeds niet goed ingesteld. Bij een orthomoleculair arts in behandeling omdat ik met LDN wilde starten. Hij ontdekte dat ik een gluten-en lactose allergie heb. Ondanks glutenvrij eten én LDN 3 mg geen verbetering. Nu begin ik ook nog gewrichtspijnen erbij te krijgen.

  Komt dit door; Candida of heb ik een lekkende darm? of is het een bijnieruitputting? of Lupus Dile? Of zijn er andere hormonen uit balans?

  Kun jij mij op weg helpen??
  Ik heb al zoveel gedaan maar zonder of met weinig resultaat.
  Qua eten is het verhaal ook lastig want ik eet alleen graag brood en fruit!
  Verder drink ik spa blauw of kruidenthee. Gezond bezig, toch?

  Klachten; erg moe, gewichtstoename, slecht geheugen, pds, pijn id gewrichten…..

  Ik hoor/lees graag van je :)
  Vriendelijke groeten, Nicolle

  • Nicoline 28 maart 2014 om 15:32 # Beantwoorden

   Heb je je T3 wel eens laten meten?

 18. Monique 9 februari 2014 om 11:56 # Beantwoorden

  Hoi Ralph ik vroeg me af of je een tip hebt om van brandend maagzuur af te komen .
  Heb er regelmatig last van maar ook niet iedere dag .
  Groetjes monique

 19. Ann Dierckx 29 mei 2014 om 23:24 # Beantwoorden

  Dag, een half jaar geleden moest ik men stoelgang laten onderzoeken. Toen pas merkte ik dat er precies boontjes bij men ontlasting zat. Deze lijken op bruine heel kleine en kleine bruine boontjes. Voordien was het me nooit opgevallen, en moest ik me dus ook geen zorgen over maken. Houdt dit een gevaar in ? en is dit normaal ? Ik eet elke dag brood, middag met veel groeten en wat vlees of vis, al eens een stuk fruit of een beetje snoep. Gebruik wel een zoetingsmiddel bij de koffie, en dat zou niet zo goed zijn. Men lichaam krijgt dus voldoende voedingsstoffen binnen, en startte onlangs ook nog met ginseng. Vanwaar, vanwaar die bruine boontjes in men stoelgang ? groeten, ann

  • Gerda Tol-van Dijk 2 juni 2014 om 06:28 # Beantwoorden

   Hallo Ann,

   Probeer de Hormoonfactor leefstijl eens. Daar zal je ontlasting zeker van opknappen!

   M.vr.gr.
   Gerda
   www,primabalans.nl

 20. Neli 1 juli 2014 om 12:20 # Beantwoorden

  Hallo Ralph,

  Ik heb vorige jaar een levende-bloed-analyse gedaan,daar bleek idd.dat ik Candida had:(
  80-90%van de bevolking heeft het,niet wetende,en dit komt onder andere door witte wijn,champions,padenstoellen,franse kas,gist(ook dit word veel gebruikt in brood)drm.ben ik zuurdezem brood gaan eten,geen aardappels,pasta meer,etc
  Is mij ook geadviseerd om te gaan DETOXEN(lichaam reiniging)met groenten soep,verse sapen,spa blauw,epson zout …de proces is 3 dagen,en de resultaat is geweldig!groene bonen van klein tot groot ben ik kwijt iedere keer!
  Door de trage schildklier(hashimoto)heb ik altijd nog opstipatie…heb ik een manier gevonden,elke dag appel eten voor ontbijt,lunch,avond eten,werkt goed!die neemt ook de trek in zoet af:)
  Kurkuma,cocos noot olie,amandel melk ben gaan gebruiken.
  Was verslaafd aan fruit,meer dan 2-3 per dag,ben bang dat ook niet zo’n geweldige idee
  is,was(suiker)
  ps.hoe zit het met vette vis…oesters,haring tijd,zijn er bacterieen in?in verband met Candida?
  ook ik heb last van acne,zeker in de maandelijks periode,allergie niet wetend waar die vandaan komt…mijn huisarts dacht dat er zonen allergie was,jeuk op mijn armen of benen (laatst was ik met korte mauwen in de zon,factor 50 nivea opgesmeerd,savonds kreeg ik last van jeuk,rode bultjes…maar niet op mijn armen,wel op mijn benen terwijl ik een lange broek aan had!!! mijn vraag is:zijn de hormonen die uit de balans zijn?
  Met vriendelijke groeten,
  Neli M.

  • Gerda Tol-van Dijk 2 juli 2014 om 15:04 # Beantwoorden

   Hallo Neli,

   Acne en huiduitslag hebben zeker een te maken met een hormonale disbalans. Zonnecrème kan ook je huiduitslag veroorzaken. Daar zit vaak veel rommel in. Probeer de Hormoonfactorleefstijl is of laat je adviseren door een trainer Hormoonfactor. Vaak kun je nog veel winst behalen door kritisch naar je leefstijl te laten kijken.

   M.vr.gr.
   Gerda Tol-van Dijk
   http://www.primabalans.nl

Geef een reactie