Hoe kan je snel jouw weerstand verhogen?

Auteur: Ir. Ralph Moorman | Reacties:

Hoe kan je snel jouw weerstand verhogen

Wat moet je doen als jouw weerstand laag is en je deze snel wilt verhogen?

Weerstand verhogen op een natuurlijke manier

Eén van de uitspraken van ‘een zekere’ professor was dat het maar goed was dat je niet zelf je weerstand kunt verhogen. Dit omdat een extra actief immuunsysteem juist je eigen lichaam aan kan vallen waardoor je allerlei ontstekingsklachten krijgt tot reuma en andere auto-immuunziekten aan toe. Ik ben het met hem eens dat het doel van voedings- en leefstijlinterventie niet is om het immuunsysteem overactief te maken.

Ik heb op dit punt wel nieuws voor hem: Je kunt wel degelijk je immuunsysteem overactief maken! Namelijk door een ongezonde leefstijl waarbij overgewicht ontstaat, de bloedsuiker vaak te hoog wordt, ontstekingen op darmniveau ontstaan, er chronische stress én gebrek aan slaap is. Dat er zoveel immuniteitsklachten zijn in de huidige tijd komt echt niet uit de lucht vallen.

Minder belasten van je immuunsysteem

Maar goed, om ons immuunsysteem beter te laten functioneren en zo ook de weerstand te verhogen tegen bijvoorbeeld virussen zoals griep en verkoudheid, is het van belang het immuunsysteem minder te belasten met allerlei zaken waar het niet mee bezig zou moeten zijn. Een mooie metafoor om deze situatie van ons immuunsysteem uit te leggen is autorijden:

Als wij ons alleen maar concentreren op de weg, dan is dan kans dat er iets mis gaat niet zo groot. Gaan we echter tegelijkertijd appjes versturen, de radio bedienen en gesprekken voeren dan wordt het een ander verhaal. Eigenlijk omschrijft dit precies wat er met het immuunsysteem gebeurt. Het wordt de hele dag afgeleid door triggers waar het van nature niet aan zou moeten blootstaan.

Hieronder leg ik kort uit wat de belangrijkste triggers zijn die je weg kunt nemen. Tevens wat je zelf kunt doen om je afweersysteem beter in balans te brengen.

Voeding

Als ik voedingsadviezen lees die bedoelt zijn om het immuunsysteem te versterken gaat het vaak over het binnenkrijgen van voldoende gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen. Het is inderdaad zo dat je voedingstekorten moet voorkomen omdat deze de weerstand kunnen verminderen.

Een voedingspatroon waar veel variatie in zit en voor een groot deel uit minimaal bewerkte voedingsbronnen bestaat maakt de kans op zware tekorten gelukkig klein. Denk aan vlees, vis, ei, groenten, fruit, knollen, bollen, wortels. Mijn ervaring is echter dat bij de meeste mensen het probleem ergens anders ligt.

Een ongezond voedingspatroon kan namelijk zorgen voor het onnodig activeren van het immuunsysteem. Voedingsaanpassing kan de belasting op het immuunsysteem enorm verminderen waardoor het zich op de belangrijkere bedreigingen kan richten. De kans op de meest uiteenlopende lichamelijke klachten en ziektes kunnen kleiner worden en bestaande problemen verlicht.

Belangrijke aandachtspunten om je weerstand te verhogen:

1) Voorkom of verhelp overgewicht

Een zeer belangrijke factor die zorgt voor (laaggradige) ontstekingen in ons lichaam is een hoog vetpercentage. Dit noem je ook wel een metabool syndroom. Een groot deel van ons land heeft overgewicht en de combinatie van veel orgaanvet (fatty liver disease, vervette lever), insulineresistentie waardoor de bloedsuiker vaak te hoog oploopt (tot diabetes 2 aan toe) en de ‘Westerse leefstijl’ zorgen voor een onnodige belasting van het immuunsysteem, dag in dag uit. Afvallen (op een gezonde manier) kan het immuunsysteem dus flink ontlasten (1).

2) Zorg voor een stabiele bloedsuiker

Wanneer je bloedsuiker te hoog oploopt kan dit zorgen voor suikerschade (glycatie) (2). Dit lokt weer een immuunreactie uit die voorkomen kan worden door te kiezen voor producten die de bloedsuiker langzaam en minder ver laten stijgen (minder snelle koolhydraten en suikers). Daarnaast is het ook van belang om insulineresistentie tegen te gaan.

Eet minder maaltijden per dag. Iedere keer wanneer je iets eet zal je immuunsysteem geactiveerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld acht kleine porties per dag eet betekent dit dat je afweersysteem acht keer in actie moet komen. Daarom is het aan te raden te streven naar niet meer dan vier eetmomenten per dag (ontbijt, lunch, avondeten, 1 tussendoortje). ‘Intermittent fasting’ is een bekende eetmethode die op het principe van minder vaak eten gebaseerd is, maar waarbij dit behoorlijk ver is doorgevoerd (3). Het zal daarom voor veel mensen moeilijker vol te houden zijn dan een gematigde aanpak van maximaal vier eetmomenten.

3) Kies voeding die je goed verteert en verdraagt

Ontdek welke voeding je optimaal verteert en verdraagt. Als het op de verwerking van voeding in ons lijf aankomt dan zijn we allemaal net even anders. Zo zijn er voedingsmiddelen die goed bij je passen, maar ook voedingsmiddelen waar je intolerant, overgevoelig of allergisch op kunt reageren. Het is voor het immuunsysteem dus aan te raden te ontdekken welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden of minder vaak zou moeten eten (4).

Zorg daarnaast voor een goede darmwerking. Wanneer de darmflora uit balans is (door bijvoorbeeld antibiotica of iets dergelijks) en de darmwand niet optimaal functioneert dan kan dit ook een probleem zijn voor het immuunsysteem (5). Zo kan de darmwand bijvoorbeeld net wat te doorlaatbaar worden. Hierdoor komen er stoffen in het bloed die eigenlijk tegengehouden zouden moeten worden. Op deze stoffen reageert het immuunsysteem vervolgens weer. Dit noem je ook wel een hyperpermeabele darm of ‘lekkende darm syndroom’.

4) De minder omega 6 in verhouding tot omega 3 discussie

In de wetenschap is behoorlijk wat discussie over de optimale onderlinge verhouding tussen deze twee soorten vetzuren in relatie tot het immuunsysteem. De meeste mensen krijgen veel omega-6-vet uit margarines en andere bewerkte levensmiddelen met plantaardige olie binnen en juist weinig omega-3 vetten. Dit zou kunnen zorgen voor meer ‘laaggradige’ontstekingen (6), (7).

Twee punten maken veel van deze wetenschappelijke onderzoeken echter minder betrouwbaar. De ene keer wordt het effect van pure oliën getest, de andere keer de hoeveelheid vetzuren in een voedingspatroon vol verstorende factoren. Ik denk dat het laatste woord er nog niet over gesproken is. Door boter te gebruiken in plaats van margarine, olijfolie in plaats van zonnebloemolie en twee keer per week vette vis te eten wordt de verhouding tussen omega 6 en 3 meer gelijkend op het ‘oerdieet’ en mediterraan dieet waar je ontstekingsverlaging aan toe kan schrijven. Mijn huidige visie is dat positief effect van omega-3 beter is aangetoond dan schadelijk effect van omega-6. Sowieso zijn de eerste drie genoemde punten veel belangrijker dan dit vierde punt.

Vitamines

Supplementen kunnen naast een gezonde leefstijl wellicht een soort kers op de taart zijn. Wondermiddelen zijn dit zeker ook weer niet. Bekende voedingssupplementen die je kan gebruiken als aanvulling zijn vitamine C, vitamine D3 (vooral in de winter) en het mineraal zink.

Ik kan niet veel zeggen over de effecten van andere bekende homeopathische middelen, orthomoleculaire preparaten en kruiden zoals bijvoorbeeld echinaforce. Dit valt buiten mijn specialisme.

4 extra tips!

1) Beweging: Het is ook aan te raden dagelijks te bewegen (zoals wandelen en fietsen) en een paar keer per week te trainen (sportschool, fitness, groepsles, bootcamp). Dit kan als uitlaatklep dienen en het stressniveau verlagen en insulineresistentie verminderen (en dus de bloedsuiker verlagen). Daarnaast kan sporten ook directe positieve effecten op het immuunsysteem hebben (8), zo lang je niet gaat overtrainen. Overtraining werkt namelijk averechts.

2) Stress- en angstreductie: Stress (chronische) en angst kan de werking van het immuunsysteem behoorlijk ondermijnen (9). Vooral het syndroom met de populair naam ‘bijnieruitputting’ kan ontstekingen verergeren.

3) Slaap: Een goede slaapkwaliteit en voldoende slaapuren zijn ook nodig om je immuunsysteem scherp te houden (10).

4) Koude-training: Koud afdouchen en de welbekende Wim Hof methode staat ook steeds meer in de aandacht als het gaat om ons immuunsysteem.

Deel de blog op:

Over de schrijver

Ir. Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en zich vervolgens verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem. Moorman zelf geeft leefstijladvies omtrent zijn vakgebied en werkt samen met endocrinologen en andere artsen om tot het beste resultaat te komen. Hij schreef 3 boeken over dit onderwerp en is daarnaast docent bij de opleiding Trainer Hormoonfactor.

hormonen in balans e-book

Gratis e-book!

Maar liefst 69 pagina's: + hormoon test + 18 lekkere recepten + 10 gezonde dagschema's (tevens aanmelding voor mijn nieuwsbrief).

Door mij aan te melden geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacy verklaring

Your data is safe with us

Abonneer
Laat het weten als er
13 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dank Ralph!!!

Het is wel moeilijk om glutenvrij te combineren met suikerarm.
Het Yam-brood heb ik direct geprobeerd toen je het bekend maakte, maar het valt slecht doordat ik niet tegen havermout kan. Nou, in elk geval is de Euthyrox sinds vorig jaar gluten- en lactosevrij.

Dankje Ralph voor deze bondige en duidelijke reactie. Keep up the good work!!

Wat een prachtige reis en resultaat voor jou zeg, wow!

Ook doe ik al jaren de MIRmethode van Mireille Mettes, lees boeken ek kijk video’s van dr. Bruce Lipton ,
dr. Joe Dispenza en dr. Robynne Chutkan. Franklin Leers etc.
Leermomenten zijn er voor iedereen jong en “oud”.

Mooi artikel!! Mij rest altijd de vraag. Hoe kan je je immuunsysteem meten? Heb je klachten dan zal het niet helemaal in orde zijn. Maar heb je die niet, of ben je herstellend van operatie of kuur en houd je verder goede leefstijl aan. Bloedonderzoek? Dus vooral in deze periode, wanneer ben je geen risicopatient meer?

Op uw vraag: ‘kan je je immuunsysteem meten?’, het volgende. De mate van actief zijn van bijvoorbeeld lymfeklieren en milt kun je meten, de rol van de thymusklier (aanwezigheid T-cellen) bij opgroeiende kinderen kun je meten. De hoeveelheid specifieke antigenen in het bloed bij bepaalde ontstekingen kun je tellen. B-cellen, dendritische cellen, neurofielen, cytokinen, macrofagen en allerlei andere (ook) afweereiwitten zijn te meten en te kwalificeren. Het immunologische portfolio is uitgebreid en complex. De huidige scantechnieken bieden mogelijkheden om diep in het functioneren van ons lichaam te kijken. Bijvoorbeeld de effecten van inflammatie (ontstekingsgevoeligheid) van wit vet (metabolisch reservevet) in… Lees verder »

Hoi Ralph,
Klopt het wat dhr. Katan zegt dat je na je 70e geen spieren meer kunt opbouwen?
Ik hoop eigenlijk dat dit ook niet waar is.
Groeten,
Sonja

Het bloedgroepdieet is een boek dat maatwerk levert over dit topic

Ralph, dank je dat je de moeite hebt genomen in deze moeilijke tijd ons op de hoogte te houden,
wat we kunnen doen om ons immuum systeem hoog te houden.

Ik begrijp het niet zo goed. Bijv. Auto imuun ziektes zoals een glutenintolerantie en veel andere voedsel intoleranties ontstaan toch niet door overgewicht? Hooikoorts enz. Ik kan slikken wat ik wil dat gaat toch niet helpen dat het weg gaat? Immuunsysteem is dan overactief. Je moet een speciaal dieet volgen om dat enigzins onder controle te krijgen. In de stuk lijkt alsof dat bedoelt wordt. Verschillende aspecten hebben invloed op elkaar. Er moet gekeken worden naar het geheel en niet naar een klein deel ervan.

Hey Nathalie, dit bedoel ik niet hoor. Er staat een opsomming van allerlei factoren die het immuunsysteem (onnodig) kunnen activeren. Overgewicht doet dat, glutensensitiviteit doet dat ook en andere bescheven oorzaken. Hoe meer dit gebeurt hoe groter de kans dat de emmer overloopt (balans verstoord is) en dat er klachten ontstaan (bij bepaalde genetische aanleg).

Héél goed dat je op Martijn Katan hebt gereageerd met dit uitstekende artikel!