Bechterew en darmproblemen | Hormoonfactor ervaringen

Marja Zahavi: ” Ik leerde over het gebruik van LDN bij auto-immuunaandoeningen. Samen met de aangepaste voeding loste dat mijn pijn klachten volledig op.”

 

Op 10-jarige leeftijd kreeg ik symptomen van de ziekte van Bechterew. Met voldoende fysiotherapie en steunzolen werden de symptomen de kop in gedrukt, maar op 25-jarige leeftijd werd de diagnose Bechterew gesteld en kreeg in NSAID’s die hun werking niet misten. Ik werd ongesteld op mijn 13e, maar al gauw ontaarde de menstruaties in een week van veel bloedverlies waarvoor ik de pil kreeg voorgeschreven ( Lyndiol, de eerste Nederlandse pil).

Daarna volgde een tijd van grote problemen. Mijn gewrichten raakten steeds meer ontstoken en het gevolg was een heleboel NSAID’s, gewrichtsvervangende operaties en een verstijfde wervelkolom. Tegelijkertijd kreeg ik steeds meer darmproblemen. Het leek wel alsof mijn darmslijmvlies door de NSAID’s werd opgelost. Ik kreeg Salazopyrine waarvoor ik overgevoelig bleek te zijn en ik belandde in het ziekenhuis met een ernstig leverprobleem. Aan de dood ontsnapt ging ik na twee maanden naar huis met, als enige medicijn dat ik nog kon verdragen, prednison! 

Tegen de overgang begon mijn conditie sterk achteruit te gaan. Ik kreeg meer pijn in mijn gewrichten, had steeds minder energie en had de grootste moeite om depressieve gevoelens op afstand te houden (de bijnieren van vrouwen met bijnieruitputting kunnen de plotselinge daling van hormonen niet opvangen).

Het was rond die tijd dat ik begon te zoeken in het zogenaamde alternatieve circuit. Het werd me duidelijk dat ik van de reguliere artsen niets meer te verwachten had dan medicijnen en nog meer medicijnen. Ik heb veel geld uitgegeven aan diëtisten, natuurartsen en andere therapeuten. Ik heb allerlei nieuwe therapieën uitgeprobeerd. Alles met minimale resultaten. Op fora heb ik veel geleerd over moderne aandoeningen zoals CVS, fibromyalgie, HPU, etc. Ik paste overal wel een beetje in maar er moest meer zijn. Ik begon te begrijpen dat de wortel van mijn problemen lag in een leven vol stress en een verergering van de problemen door medicijnen.

De doorbraak kwam nadat ik een gratis advies kreeg van een Amerikaanse arts (dr. Rind) nadat ik hem een vraag had gesteld over vermoeide bijnieren. Hij adviseerde: “Kijk eens naar oestrogeendominantie!”

Ik ben het onderwerp gaan bestuderen, heb een boek van dr. John R. Lee besteld (“What your doctor may not tell you about menopause”) en langzaamaan begonnen de stukjes van de puzzel allemaal op z’n plaats te vallen. 

Wat heb ik gedaan?

 1. Ik ben begonnen met het gebruiken van bio-identieke progesteron crème en voelde me drie maanden lang iedere dag beter worden.
 2. Ik begon ook met het aanpassen van mijn dieet en het vermijden van gluten, koemelk en andere zaken die mijn gewrichtsklachten verergerden. 
 3. Ik leerde over het gebruik van LDN bij auto-immuunaandoeningen.

Samen met de aangepaste voeding loste dat mijn pijn klachten volledig op (samen met D-fenylalanine). Prednison hielp hier niet bij.

Na verloop van tijd begon ik te vermoeden dat er waarschijnlijk ook tekorten aan andere hormonen in het spel waren. Om een idee te krijgen ben ik het boek van Thierry Hertoghe, “The hormone solution, gaan lezen. Ik leerde ook dat de katabole werking van prednison tegengegaan kan worden door anabole steroïden, waardoor de schade beperkt blijft. Dit wordt jammer genoeg in Nederland niet gedaan. Daarna heb ik een afspraak gemaakt bij de zus van Thierry Hertoghe, Thérèse Hertoghe. Zij stelde een auto-immuunaandoening van de schildklier (Hashimoto) vast (waarschijnlijk onderdrukt door LDN) plus tekorten aan testosteron, DHEA en oestrogeen, ijzer, zink, vitamine A en D. 

Inmiddels voel ik me weer een stuk beter dankzij de behandeling met:

 • Natuurlijk schildklierhormoon
 • DHEA
 • Oestrogeen in de vorm van een gel
 • Progesteron
 • Vitamine D en A
 • Zink
 • IJzer
 • Een aantal extra supplementen, probiotica en gefermenteerde groente.

Overzicht hormoonfactor ervaringen

(2stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Loading...

6
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
hiltsje van der weideWillemijnGerda Tol-van DijkEllen Bekkermarja zahavi Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Yvon
Gast
Yvon

Hallo Mw Zahavi Wat een intressant verhaal, en wat fijn dat u baat heeft met de juiste voeding en suplementen. Ik heb sinds feb van dit jaar de ziekte van Graves, ik zou zeer graag medicatie vrij willen zijn! Ik heb ook gelezen dat dit met de bijnieruitputting te maken heeft. Ik merk inderdaar dat de artsen enkelt symptoonbestrijding, hier een pilletje en tot over 3 maanden. Ik heb ook erg veel stress gehad met name tijdens de zwangerschap. Nu begreep ik dat , dat ook triggers zijn voor Graves. Mijn vraag of er ook bepaalde voeding is wat ik… Lees verder »

marja zahavi
Gast
marja zahavi

hallo yvon,

graves is een autoimmuun aandoening. ik zou gluten vermijden. verder ook melkproducten van koeien en sojaproducten. je kunt het dieet van ralph volgen. bij graves moet je stress vermijden en leren ermee om te gaan. je kunt ook zeen arts zoeken die met LDN werkt. dat helpt altijd bij autoimmuunziekte. probeer om niet zo ver te komen dat ze met RAI willen gaan behandelen. als je niet stressbestendig bent zou het goed zijn het boek “bijnieruitputting…..”te lezen. daar kun je leren wat je stressfactoren zijn en hoe je bijnieren optimaal te ondersteunen.

Ellen Bekker
Gast
Ellen Bekker

Beste Marja, ik weet niet of je nog reageert nu het al 2016 is, maar ik doe een poging. Een korte schets van mijzelf :7 jr geleden met veel moeite in het reguliere circuit de diagnose bijnierschorsinsufficiëntie gekregen. Nooit behandeld. Nu 49 jaar oud en zeer zwak. Kan nogsteeds maar zeer kleine stukjes lopen. Geen spierkracht, geen uithoudingsvermogen. Ik las: vrouwen met uitgeroepen bijnieren kunnen een plotselinge daling van de oestrogenen niet opvangen met hun bijnieren. Op 19/11 jl is mijn spiraaltje Mirena verwijderd omdat de vijf jaar om was. Ik twijfelde of ik er weer een wilde (al die… Lees verder »

Gerda Tol-van Dijk
Gast
Gerda Tol-van Dijk

Beste Ellen,

Wat triest dat je al zo lang met klachten loopt en niet goed geholpen wordt!
Ik lees niet wat er verder nog onderzocht is bij je of wat er gedaan is aan de bijnieren. Ik wil je adviseren om via een orthomoleculair arts je schildklier te laten onderzoeken. Lees ook de blog van Ralph eens hierover.

M.vr.gr.
Gerda Tol-van Dijk
http://www.primabalans.nl

Willemijn
Gast
Willemijn

Beste Ellen, Ook ik ben inmiddels naar Brussel gegaan naar internist mevrouw Therese Hertoghe. Ook uitgeputte bijnieren en niet in staat de overgang en dalen oestrogeen op te vangen. Ik zou je aanraden ook naar Brussel te gaan. Ik weet hoe beroerd je kan zijn, zo erg als jij het beschrijft is het niet bij mij. Ik fiets nog maar ben soms aan einde van de dag doodmoe en trillerig als ik thuis kom, circa half uur fietsen. Nog heel scala aan klachten: migraine is heviger, kaakpijn, schildklier die opspeelt, slap en lusteloos en futloos eerste helft cyclus, snel brak… Lees verder »

hiltsje van der weide
Gast
hiltsje van der weide

Ik slik ook dhea voor mijn bijnieruitputting maar hoeveel slikte jij ervan en hoelang?? ben je hier uit jezelf mee begonnen of is het eerst gemeten dmv bloedonderzoek?? slikte jij ook b5?? zo ja hoeveel

Gratis startpakket

Meld je aan voor mijn 2-wekelijkse inspiratiemail - voor minder klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook - en ontvang ook het gratis startpakket.

-> Meld je aan

Direct aan de slag

Wij stappen in op de plek waar jij op dit moment staat. Zelf aan de slag met onze boeken? Online begeleiding van ons? Of liever 1 op 1 afspreken met een collega van Ralph in de buurt?

-> Bekijk onze producten

opleiding trainer hormoonfactor

Opleiding Trainer Hormoonfactor

Wil jij in 10 dagen alles weten over hormonen en hoe je het hormoonsysteem kan beïnvloeden met leefstijlaanpassingen?

-> Lees hier meer

Inspired by Ralph Moorman

koocjouwboxinspired by yam

 

Gezonder ontbijten? Haal het glutenvrije broodje van YAM!

YAM desem

Gezonde kant en klaar maaltijden? Probeer het met KOOC!

kooc

Mijn favoriete producten met korting? Probeer JouwBox!

jouwbox